KAVANI, NISI RASISTA, ALI KAZNA TI OSTAJE: Englezi prave budalaštinu za budalaštinom u slučaju Urugvajca!
Foto: EPA/ Mike Hewitt

moraće da plati 100.000

KAVANI, NISI RASISTA, ALI KAZNA TI OSTAJE: Englezi prave budalaštinu za budalaštinom u slučaju Urugvajca!

FA tvrdi da bi gledalac engleske fudbalske Premijer lige razumljivo zaključio da su upotrebljene reči "rasno uvredljive"

Objavljeno: 18:11h

Fudbalski savez Engleske zaključio je da fudbaler Mančester junajteda Edinson Kavani nije rasista i da nije znao da su reči koje je naveo da maternjem jeziku uvredljive i potvrdio je suspenziju od tri utakmice.

Urugvajac je početkom oktobra iz Pari Sen Žermena prešao u Mančester junajted, a u novembru je posle utakmice sa Sautemptonom, u kojoj je sa dva gola doneo pobedu Junajtedu (3:2), na društvenim mrežama upotrebio španski izraz za tamnopute ljude, kada je kao odgovor prijatelju napisao "Gracias negrito".

FA je taj prekršaj okarakterisao kao teži, suspendovao je Urugvajca na tri utakmice i kaznio ga sa 100.000 funti. Kavani je rekao da je to bio izraz naklonosti prema prijatelju i da nije znao da će se drugačije protumačiti. On se izvinio ako je nekoga uvredio, ali je rekao da se ne slaže sa kaznom.

Edinson Kavani
foto: Printscreen Instagram

- Komisija je bila zadovoljna što je fudbaler odgovorio na poruku u znak poštovanja i zahvalnosti prema prijatelju iz Urugvaja i što nije imao nameru da to bude rasistički ili uvredljivo ni za prijatelja, ni za druge koji čitaju taj sadržaj u objavi na Instagramu - navodi se u saopštenju tročlane komisije FA.

- Takav zaključak potkrepljen je svim raspoloživim dokazima relevantnim za okolnosti u kojima je poruka napisana, uzimajući u obzir karakter i odgovor fudbalera. Međutim, nije dovoljno da fudbaler jednostavno nije imao takvu nameru - dodaje se u saopštenju.

Edinson Kavani
foto: EPA/Laurence Griffiths

FA tvrdi da bi gledalac engleske fudbalske Premijer lige razumljivo zaključio da su upotrebljene reči "rasno uvredljive".

Međutim, FA je prihvatio da Kavani "nije bio dovoljno izložen jeziku i kulturi zemlje da bi shvatio da reči koje su na njegovom maternjem jeziku bile izraz naklonosti, u ovoj zemlji nesumnjivo uvredljive".

FA je izrazila iznenađenje u vezi sa nedostatkom obuke o nastupu u medijima za novog igrača koji ne govori engleski jezik, "da bi bio u boljem položaju da razume kulturne razlike koje bi mogle napraviti probleme stranom igraču koji postavlja informacije na društvenim mrežama".

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.