SRBIJA JE ZAVIJENA U CRNO POSLE NJEGOVE SMRTI: Evo ko je bio legendarni Sabo! Obožavali su ga i na DALEKOM ISTOKU!
Foto: Starsport©

dobroćudni čovek

SRBIJA JE ZAVIJENA U CRNO POSLE NJEGOVE SMRTI: Evo ko je bio legendarni Sabo! Obožavali su ga i na DALEKOM ISTOKU!

Neka mu je laka zemlja

Objavljeno: 11:59h

Kao grom iz vedra neba Srbijom je prostrujala vest - napustio nas je Zoltan Sabo. Smrt ga je u 49. godini zatekla na mestu trenera TSC, kluba iz Bačke Topole koji je vinuo u visine, doveo ga lane do četvrtog mesta u Superligi i omogućio mu debi u evropskim takmičenjima.

Sabo je igračku karijeru počeo u mlađim kategorijama Jedinstva iz mesta Svetozar Miletić, da bi zatim prešao u Radnički iz Sombora. Seniorsku karijeru je počeo u Hajduku iz Kule sa kojim je u sezoni 1991/92. izborio plasman u prvu ligu SRJ. Posle toga je četiri sezone proveo kao igrač Vojvodine (114 utakmica i dva gola). Sledi prelazak u Partizan gde je proveo takođe četiri sezone (67 utakmica i jedan gol), tokom kojih je osvojio dva prvenstva (1997. i 1999) i jedan kup (1998).

Godine 2000. prelazi u korejski Suvon Samsung Bluvings sa kojim je osvojio po dva puta Azijsku ligu šampiona i Superkup Azije, kao i po jednom korejski FA kup i Superkup. Iz Južne Koreje odlazi u Japan, gde tokom 2002. godine igra za Avispa Fukuoku. Sledi prelazak u mađarski Zalaegerseg, posle čega postaje fudbaler AEK iz Larnake, gde osvaja kup Kipra u sezoni 2003/04. U sezoni 2004/05. nastupa za tadašnjeg drugoligaša Mladost iz Apatina, a poslednji klub mu je bio Cement iz Beočina.

Po okončanju igračke, posvetio se građenju uspešne trenerske karijere. Prvi trenerski posao mu je bio u Kečkemetu, gde je bio asistent Tomislavu Siviću. Prvi samostalni posao je imao u Radničkom iz Sombora, a potom je u decembru 2011. preuzeo Hajduk iz Kule. Posle toga je nekoliko godina bio pomoćni trener Zlatomiru Zagorčiću sa kojim je sarađivao u Vojvodini, Liteksu i Donjem Sremu. U januaru 2016. je ponovo postao prvi trener i to novosadskog Proletera. U junu 2016. je preuzeo Jagodinu, ali se tu kratko zadržava pa ponovo preuzima Proleter. Od 2017. godine je sportski direktor TSC iz Bačke Topole, a leta 2018. je postao i trener, posle smene Predraga Rogana. Radom u TSC je pokazao kakav je stručnjak, podigao je ekipu do četvrtog mesta u prošlom šampionatu, što je najveći uspeh u istoriji kluba, krunisan izlaskom na evropsku scenu.

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.