DANCI ZABRANJUJU REPREZENTACIJI DA IGRA NA MUNDIJALU: Parlament usvaja zabranu učešća na SP u Kataru!
Foto: EPA/Wallace Woon

senzacionalno

DANCI ZABRANJUJU REPREZENTACIJI DA IGRA NA MUNDIJALU: Parlament usvaja zabranu učešća na SP u Kataru!

DBU se boji FIFA-ine kazne

Objavljeno:

Danska fudbalska reprezentacija u martu će krenuti u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, a za rivale ima selekcije Austrije, Škotske, Izraela, Farskih ostrva i Moldavije.

Javnost u Danskoj, bar onaj deo koji prati fudbalska zbivanja, ne želi da ova reprezentacija ide na Svetsko prvenstvo u Katar!

Danci smatraju da bi njihova reprezentacija trebalo da bojkotuje SP, a razlozi su jasni. Katar je organizaciju dobio na vrlo sumnjiv način, nakon što je izbila afera Katargejt, u kojoj je domaćinstvo najvećeg fudbalskog događaja praktično kupljeno mitom i korupcijom, a drugi razlog je kršenje ljudskih i radnih prava svih koji su uključeni u izgradnju objekata i stadiona na kojima će se igrati utakmice.

foto: EPA/Yuri Kochetkov

Danski ljubitelji fudbala već su započeli peticiju kojom traže da njihov tim otkaže nastup, a tu peticiju bi trebalo da potpiše 55.000 navijača. Peticija će biti predata Parlamentu koji bi trebalo da zabrani nastup, a prema zakonima ove skandinavske zemlje, svaku peticiju s preko 50.000 potpisa prikupljenih u 180 dana, mora da razmotri najviše zakonodavno telo, jer je to u interesu građana.

- Predlažemo da parlament glasa o tome bi li muška nogometna reprezentacija trebala igrati na Svetskom prvenstvu u Kataru ili ne, jer su fudbalski savez i trener Kasper Hjulmand najavili da bi istu odluku trebalo da donese i politički. Verujemo da bi Folketing (parlament) trebalo da preduzme mere za zabranu nastupa u Kataru. Zemlja domaćin SP-a nagrađena je sumnjom u korupciju, država je diktatorska prema radnicima, tretiraju se kao robovi, a izveštaji kažu da je preko 3000 migranata i radnika izgubilo život u izgradnji objekata. Vreme je da se svi zauzmemo za vrijednosti poput demokracije, slobode govora, osnovnih ljudskih prava, bez obzira košta li nas finansijski, bez obzira koliko nas koštalo! - navodi se na stranici.

foto: AP

Jedan od inicijatora, Kasper Fišer Ravig, istakao je da takav stav nije od juče.

- Dugo pokušavamo da utičemo na DBU da zauzme stav i svi se kriju iza političara. Sada političari imaju priliku da nešto preduzmu, mi želimo da budemo zemlja koja se zalaže za demokratiju, slobodu govora i ljudska prava. DBU kaže da se ne smeju povući jer bi kazna od FIFA-e bila velika, a cilj nam je da premijer izađe i kaže - bojkotovaćemo Svetsko prvenstvo. Ne želimo valjda biti dio onoga što ta zemlja promoviše?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.