SRBIJA IMA SVOJ ATLETIK BILBAO: Za ovaj srpski klub igraju maltene samo igrači rođeni u tom gradu!
Foto: FK Radnički 1923

Neverovatan kuriozitet

SRBIJA IMA SVOJ ATLETIK BILBAO: Za ovaj srpski klub igraju maltene samo igrači rođeni u tom gradu!

Retko koji klub, ne samo na ovim prostorima, već i u Evropi osim kultnih Baskijaca se može pohvaliti tolikim brojem igrača koji su rođeni u istom gradu

Objavljeno:

Jedan tim, srce Šumadije, Radnički Kragujevac, lider Prve lige Srbije, i neverovatna sličnost sa jednim od najautentičnijih klubova planete. Nadaleko je poznata priča da u ekipi Atletik Bilbaa decenijama unazad igraju samo fudbaleri koji su rođeni u Baskiji ili imaju baskijsko poreklo.

Ove sezone u Prvoj ligi Srbije boje Radničkog iz Kragujevca brani čak 17 igrača rođenih u gradu na Lepenici. Kuriozitet, retko zabeležen u modernom srpskom fudbalu, evropskom rekli bismo.

- Lepo zvuči, zaista lepo. Nismo nikada brojali u svlačionici koliko nas ima iz Kragujevca, ali svakako je interesantan podatak - počinje priču Marko Mirić, nekadašnji prvotimac Crvene zvezde i belgijskog Lokerena i naravno, rođeni Kragujevčanin:

foto: FK Radnički 1923

- Mislim da je to kuriozitet i na evropskom niovu. Vervovatno ni Atletik Bilbao nema toliko igrača rođenih baš u Bilbau. Moram da istaknem da i momci koji nisu rođeni u Kragujevcu Radnički doživljavaju kao svoju kuću i tu nema mnogo razlike među nama, što je veoma važno. Verujem da je i njima taj naš lokal patriotizam pokretačka snaga - konstatovao je Mirić, a na njegovu priču nadovezuje se Ognjen Ilić, još jedan prvotimac Radničkog, rodom iz Kragujevca:

- Nismo se nikada merili po mestu rođenja, jer čitav tim je familija i čitav tim igra i ponaša se kao da su nam dedovi osnivali Radnički. Mislim da je to najvažnije i zato smo na putu uspeha. Žal za izostankom navijača na tribinama utoliko je veća, jer bi publika sigurno uživala gledajući svoju decu kako pobeđuju redom i nemaju poraz na "Čika Dači".

foto: FK Radnički 1923

- Mnogo nam nedostaju navijači. Nedostaju nam da se radujemo zajedno, da pobeđujemo zajedno. Emocija je velika u gradu zbog naših uspeha, ali za sada pričamo samo po ulici i u baštama kafića. Verujem da će na proleće korona biti pobeđena pa ćemo moći da uživamo svi zajedno u fudbalskim pobedama - ističe Ilić.

Kragujevčani su apsolutni hit Prve lige Srbije. Najprijatnije su iznenađenje, a kao lideri na tabeli imaju 12 pobeda, tri remija i samo jedan poraz, što im je omogućilo sedam bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca, drugoplasirani Kabel.

- Još letos, na početku priprema smo videli da je nešto drugačije. Kao da smo mi sami mrinije ušli u sezonu. Prošle godine je Radnički imao odličnu ekipu, imao odličan stručni rad, atmosferu, ali kao da smo izgoreli u ulozi favorita. Sada je bilo sasvim drugačije. Ekipa je krenula polako, korak po korak, samouvereno, ali bez mnogo "letenja", sa obe noge na zemlji. Kad se tim kompletirao i kad je počeo da se pokazuje kvalitet rada Aleksandra Linte jasno je bilo da ćemo imati šansu za veliki uspeh. Rasle su nam ambicije iz kola u kolo i jasno je da su sada naši ciljevi elitni. Superliga - ističe kapiten Radničkog i pogađate, još jedan Kragujevčanin, Stevan Kovačević.

foto: FK Radnički 1923

Iskusni vezista, kao uostalom i svi u timu, u prvi plan stavlja timski duh radničkog i familijarnu atmosferu. Ipak, dobro stručno vođenje trenera Aleksandra Linte zaslužuje poseban osvrt.

- Radnički je i prošle sezone igrao dobro i tada smo imali sjajan stručni rad, tu nema dileme. Ipak, dolazak Linte kao da je „umirio“ ekipu, kao da je njegov pozitivan pogled na sve počeo da utiče na nas. Mislim da se radi o sjajnom treneru i još boljem psihologu koji ume da nađe put do svakog igrača i koji ume da relaksira ekipu. Takav pristup olakšava da sve što radimo na treningu primenimo na utakmici. Njegov najveći zahtev je igra u postavljenim taktičkim okvirima, odnosno ispunjavanje dogovorenog. Rezultat ga ne opterećuje, ali uverava nas da će on doći ako uradimo sve što je dogovoreno. Tako i jeste - naglasio je Kovačević.

Jesenja titula šampiona je osigurana, ali svi u klubu ističu da je za priču o Radničkom u Superligi suviše rano. Ipak, Marko Mirić naglašava da je uveren da će uz podršku uprave kluba i grada Kragujevca, koji čvrsto stoji iza Radničkog, ekipa trenera Aleksandra Linte obezbediti plasman u Superligu.

- Rano je za bilo kakvo slavlje, tek smo na pola puta. Možemo samo da primamo čestitke za poslednju pobedu protiv Budućnosti iz Dobanovaca i da se polako spremamo za ono što je pred nama. Mislim da niko nije očekivao Radnički na prvom mestu na kraju jeseni, ali imam dovoljno iskustva da kažem da ova ekipa Radničkog poseduje kvalitet da se takmiči u Superligi. Uz dva, tri nova igrača sigurno je da ne bismo bili samo epizodisti u superligaškom društvu. Naprotiv, uveren sam da će grad podržati projekat Radničkog kao što ga i danas podržava i da će naši sugrađani biti još ponosniji sledeće sezone. Ali, prvo da nastavimo kako smo počeli i da dođemo u priliku da pričamo o mečevima sa Zvezdom, Vojvodinom, Partizanom... Mislim da na osnovu onoga što pokazujemo na terenu pripadamo tom društvu, ali prvo to treba i da zaslužimo ovako dobrim rezultatima i u nastavku sezone - zaključio je Mirić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.