UMRO LEGENDARNI REPREZENTATIVAC JUGOSLAVIJE: Bio je jedan od najboljih napadača ikada, golmani su drhtali od njega!
Foto: Printscreen/Youtube

in memoriam

UMRO LEGENDARNI REPREZENTATIVAC JUGOSLAVIJE: Bio je jedan od najboljih napadača ikada, golmani su drhtali od njega!

Na prostorima bivše države je bio neprikosnoveni strelac, a njegovo ime je upisano zlatnim slovima u istoriju Dinama iz Zagreba

Objavljeno:

Tužna vest stiže iz Hrvatske. U Zagrebu je u 80. godini preminuo Slaven Zambata, legendarni Dinamov centarfor, Sinjanin koji je obeležio jedno od najslavnijih razdoblja u istoriji zagrebačkog kluba.

Za "modre" je odigrao više od 250 utakmica, postigao 156 golova, a u antologijskoj sezoni 1966/67 sa 24 pogotka kao kapiten vodio Dinamo najvećeg trofeja u istoriji kluba - Kupa sajamskih gradova.

Tužnu vest je potvrdio i Dinamo.

- S velikom tugom i bolom u srcu javljamo da nas je u četvrtak, 29. oktobra, rano ujutro zauvek napustio naš proslavljeni fudbaler, naš dragi, omiljeni i nezaboravni “plavi devet” – Slaven Zambata. Jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, napadač sa stilom, igrač za fudbalske gurmane i sladokusce, kapiten proslavljene generacije iz 1967. godine, krajem septembra je obeležio svoj 80. rođendan, a duže od šest decenija je bio usko vezan uz maksimirski klub. Bdio je nad svakim rezultatom, svakim potezom, emotivno pratio događanja vezana uz Dinamo. Termin ispraćaja biće saopšteno, a GNK Dinamo ovom prilikom izražava duboko saučešće porodici i prijateljima našeg Slavena - objavili su iz Dinama.

Legendarni Zambi rođen je 24. septembra 1940. u alkarskom Sinju. U tabor zagrebačkih "modrih" došao je 1959. iz sinjskog Junaka i odmah u svom debiju postigao odlučujući pogodak u Kupu protiv Hajduka. Igrao je za zagrebački klub do 1969. s kojim je osvajao tri puta trofej Kupa maršala Tita (1963, 1965. i 1969), a 1967. kao kapiten ekipe i nezaboravni Kup sajamskih gradova.

Bio je vrhunski strelac i jedan od najboljih Dinamovih napadača svih vremena; brz, oštar, hrabar, nadasve borben, snažan i dobrog udarca, odličan u dvobojima, lukav i snalažljiv, pravi naslednik Velfla i Jerkovića.

Kad je napustio Dinamo, igrao je za belgijske klubove Varegem i FK Krosing iz Brisela (1969-1972), a kad se u jesen 1972. vratio u Zagreb, odigrao je poslednje utakmice za Dinamo, jer je zbog težih povreda (operisao je oba meniskusa) morao da prekine karijeru.

Karijeru je završio 1973. u austrijskom Filahu. Odigrao je 31 utakmicu i postigao 21 pogodak za najbolju selekciju Jugoslavije. Debitovao je 16. septembra 1962. u susretu protiv Zapadne Nemačke (2:2), a poslednji put 1968. igrao protiv Španije (0:0) u Beogradu. Kao kapiten reprezentacije igrao je i na Olimpijskim igrama 1964. u Japanu. Završio je Pravni fakultet, Višu trenersku i Ugostiteljsku školu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.