JOVIĆ ODBIO DA UPLATI NOVAC U HUMANITARNE SVRHE: Tužilaštvo objasnilo zašto igraču Reala preti čak i zatvor!
Foto: Starsport©

pa da li je moguće?!

JOVIĆ ODBIO DA UPLATI NOVAC U HUMANITARNE SVRHE: Tužilaštvo objasnilo zašto igraču Reala preti čak i zatvor!

Srpskom reprezentativcu je ponuđen način da izbegne krivično gonjenje, ali je on to odbio

Objavljeno:

Odjeknulo je poput eksplozije u četvrtak uveče, i to ne samo u Srbiji, već i širom Evrope, da je protiv Luke Jovića podignuta optužnica i da bi mogao čak da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Srpski reprezentativac će se naći na optuženičkoj klupi zbog kršenja propisa i naredbi Vlade Srbije za vreme vanrednog stanja i nepoštovanja propisanog karantina.

Napadač Real Madrida nije postupio po rešenu sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja kada mu je bila propisano dve nedelje kućne izolacije po dolasku iz Španije, a Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sada je detaljno objasnilo čitav slučaj i zašto je protiv Jovića podignuta optužnica.

foto: EPA/JuanJo Martin

- Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je dana 22. 10. 2020. godine podnelo Prvom osnovnom sudu u Beogradu optužni predlog protiv okr. Luke Jovića zbog izvršenja krivičnog dela Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248 st. 1 KZ.

- Okrivljeni tokom marta 2020. godine nije postupao po propisima, odlukama i naredbama kojima su određene mere za suzbijanje i sprečavanje epidemije virusa „Covid 19“ – rešenju Ministarstva zdravlja, Sanitarne inspekcije koje mu je uručeno 14.03.2020. godine na aerodromu „Nikola Tesla“ kojim mu je naložena mera kućne izolacije u trajanju od 14 dana na adresi boravišta, obzirom da je došao iz države sa intenzivnom transmisijom virusa, već je tokom trajanja perioda kućne izolacije napuštao mesto boravišta.

- Tužilaštvo je predlažilo da Prvi osnovni sud u Beogradu okr. Luku Jovića oglasi krivim zbog izvršenja krivičnog dela Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248 st. 1 KZ i da mu izrekne kaznu zatvora u trajanju od šest meseci - navodi se između ostalog u saopštenju.

foto: Profimedia

Takođe, Tužilaštvo je predočilo javnosti da je ponudilo srpskom reprezentativcu da uplatom novca u humanitarne svrhe može da izbegne krivično gonjenje, ali je on odbio da predloženu svotu uplati.

- Pre podnošenja optužnog akta okrivljenom Luki Joviću je predočena mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja i to da u smislu čl. 283 ZKP uplati iznos od 5.000.000,00 dinara u humanitarne svrhe, sa čime se okrivljeni nije saglasio, a kako tužilaštvo nije bilo saglasno da iznos koji bi okrivljeni Jović uplatio u humanitarne svrhe bude manji od 3.500.000,00 dinara, imajući u vidu činjenicu da je krivična prijava protiv njega podneta redovnim putem, odnosno da prema okrivljenom nije određeno zadržavanje niti je predložen pritvor, njegovo imovno stanje i zaradu, te da je okrivljeni javna ličnost, to do primene ovog instituta nije došlo.

- Tužilaštvo navodi kao primer da kada se primenjivao institut oportuniteta zbog izvršenja krivičnog dela Građenje bez građevinske dozvole iz člana 219a KZ, Goran Bregović je uplatio iznos od 2.500.000,00 dinara u humanitarne svrhe, prema svom imovinskom stanju, te su i u drugim slučajevima uplaćivani veliki novčani iznosi na ime odlaganja krivičnog gonjenja, smatrajući da se na taj način, isključivo u predmetima gde to zakon izričito dozvoljava i finanasijske mogućnosti okrivljenih, ispunjava svrha instituta oportuniteta (uplaćena novčana sredstva su namenjena za pomoć izgradnji vrtića, opremanje pedijatrijskih i drugih zdravstvenih ustanova, opremanje IT učionica i u druge isključivo humanitarne svrhe), uz činjenicu da su ciljevi tužilaštva da se što veći broj predmeta rešava oportunitetom i sporazumom o priznanju krivičnog dela iz čl. 313 ZKP - navodi se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.