JOGA BONITO U HUMSKOJ: Ludi derbi iz 2007. o kom se i dan danas priča - veče kada je Srbija gledala atomski fudbal!
Foto: Starsport©

sećanja

JOGA BONITO U HUMSKOJ: Ludi derbi iz 2007. o kom se i dan danas priča - veče kada je Srbija gledala atomski fudbal!

Meč je igran pred više od 30.000 navijača, a oni su imali priliku da uživaju u pomalo čudnoj situaciji - dobrom fudbalu

Objavljeno:
Nikola Husein

Gotovo pred svaki meč između Crvene zvezde i Partizana se oseća euforija. Nije bitno ko ima prednost na tabeli, favorit na ovoj utakmici ne postoji, ma šta god da se dešava.

Večiti derbi je utakmica sama po sebi, pa ni čuvena bugarska proročica Baba Vanga ne bi mogla da predvidi pobednika. Napetost i tenzija pred ovakav duel je "must have" osećaj, nebitno koji klub simpatišete, bitno je da ste sportski nastrojeni i mazohista koji ne odustaje od ovog našeg fudbala.

U nedelju je na programu 163. derbi po redu, Partizan je domaćin, Zvezda prva na tabeli sa 8 bodova viška, navijača nema, koronavirus hara svetom... I kako ti sada da budeš pametan i uperiš prstom kad jednom od dva rivala i budeš ubeđen da će baš taj tim odneti pobedu. Šanse nema.

foto: Starsport©

Ali, to ćemo ostaviti za nedelju, a sada ćemo se prisetiti jednog od najzanimljivijih mečeva odigranih u Humskoj.

U pitanju je 131. derbi iz septembra 2007. godine - Zvezda na latino pogon vs Partizan "sveže izbačen iz Evrope".

Crveno-beli su u tom periodu bili dvostruki uzastopni osvajači duple krune, učesnici grupne faze Kupa UEFA i ekipa sa odličnim igračima, što iskusnim, što onim mlađim, a činilo se da su i stranci bili na renomeu bivšeg šampiona Evrope, ali Milorad Kosanović kao da nije bio na pravom mestu u pravo vreme.

foto: Starsport©

Jestrović, Koroman, Milijaš, Kastiljo činili su okosnicu ovog tima i bilo je jasno da su to sve kvalitetni fudbaleri koji ne pristaju na kompromis i neuspeh.

Sa druge strane, neki novi Partizan pod palicom Miroslava Đukića pokazao je Evropi koliko moćan može da bude. U kvalifikacijama za evropska takmičenja su u dva meča savladali Zrinjski ukupnim rezultatom 11:1, ali zbog divljanja navijača u Mostaru, UEFA je odlučila da ih pošalje na odmor od godinu dana.

Novajlije kao što su Moreira, Dijara, Žuka - morali su da se dokazuju prvo pred domaćom publikom, a uz Jovetića i Tošića, Partizan je imao jedan izuzetno dobar tim u povoju.

Meč je igran pred više od 30.000 navijača, a oni su imali priliku da uživaju u pomalo čudnoj situaciji - dobrom fudbalu.

Ređale su se šanse od početka meča, oba tima su se otvorila, nije bilo mesta za kalkulisanje.

Moreira, Dijara i golobradi Jovetić su mučili odbranu gostiju, dok je Koroman svojom upornošću uz Jestrovića zadavao probleme defanzivnoj liniji crno-belih.

Upravo je Koroman na isteku 30. minuta doveo svoj tim u vođstvo. On se driblingom oslobodio Rukavine, došao u poziciju za šut i preciznim udarcem, malo iskosa sa 13-14 metara, pogodio suprotan donji ugao Božovićevog gola. Partizanov čuvar mreže je vrhovima prstiju zahvatio loptu, ali je šut bio dovoljno jak i precizan da ga savlada.

foto: Starsport©

Mreže su mirovale sve do polovine drugog poluvremena, a ona tri gola za deset minuta.

Prvo je trenutak nadahnuća crno-belih doneo izjednačujući pogodak. Moreira se oslobodio Gaja na desnoj strani, odigrao pas u sredinu kaznenog prostora gde je usamljen bio Jovetić koji se nije dvoumio i strahovitim udarcem sa 11 metara zakucao loptu u gornji desni ugao.

foto: Starsport©

Svega par minuta kasnije - Zvezda je opet povela.

Milijaš je ubacio loptu u prazno za brzonogog Koromana koji se ubacivao sa desne strane i zatim plasiranim udarcem smestio loptu u mrežu sa petnaestak metara. Međutim, novo vođstvo gostiju je kratko trajalo.

Partizan je na sličan način kao Zvezda par minuta ranije postigao gol i ponovo "iscimao" čoveka zaduženog za rezultat na semaforu.

Lazevski je dodao za Jovetića koji je propustio loptu Dijari. Centarfor domaćih je zavrnuo loptu ka Moreiri, a ovom sa nekoliko metara nije bilo teško da savlada Ranđelovića.

To je to - 2:2, niko zadovoljan, a svi zadovoljni. Navijači svojim "piro" performansom ispraćaju igrače u tunel, a Srbija je posle dugo vremena videla jedan kvalitetan derbi.

1 / 15 Foto: Starsport©

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.