STRANCI DERBI BOMBARDERI: Kastiljo je probio led, Kadu uništio slavlje, a o Kangi i Boaćiju se i dalje priča...
Foto: Starsport©

uoči 163. večitog derbija

STRANCI DERBI BOMBARDERI: Kastiljo je probio led, Kadu uništio slavlje, a o Kangi i Boaćiju se i dalje priča...

Vreme je da se podsetimo stranaca u dresu Crvene zvezde koji su svojim golovima upisani u istoriji najvećeg srpskog derbija

Objavljeno: 20:13h
Nikola Husein

Polako se bliži dan novog Večitog derbija u srpskom fudbalu. U nedelju će snage po 163. put odmeriti fudbaleri Partizana i Crvene zvezde na stadionu u Humskoj.

Atmosfera će biti izuzetno specifična, pošto neće biti navijača na tribinama, što se pre predstojećeg meča desilo samo jednom - 2008. godine, kada je na Marakani slavila domaća ekipa rezultatom 4:1.

Trenutno stanje na tabeli je takvo da nakon svega deset odigranih utakmica, Crvena zvezda ima ogromnu prednost od čak 8 bodova, pa je na Partizanu pritisak veći i moraće da idu na sve ili ništa, kako bi vratili neizvesnost u šampionat.

foto: Starsport©

Ipak, ako se eventualno pobedi budu radovali izabranici Dejana Stankovića, može se reći da je prvenstvo praktično gotovo, jer je 11 bodova zaostatka prosto nemoguća misija za crno-bele, ali o tome neki drugi put...

Vreme je da se podsetimo stranaca u dresu Crvene zvezde koji su svojim golovima upisani u istoriji najvećeg srpskog derbija.

Prvi igrač koji nema srpsko državljanstvo, a da je pogodio mrežu Partizana je Segundo Kastiljo.

On je na derbiju odigranom u februaru 2007. godine postigao izjednačujući gol za 1:1, ali je na kraju meč završenom ubedljivom pobedom Partizana od 4:2.

Isti igrač se u listu strelaca upisao na utakmici naredne godine, kada je na praznoj Marakani savladan Partizan rezultatom 4:2, a ekvadorski vezni igrač je pogodio dva puta u mrežu Božovića.

Naredni strani fudbaler koji je pogodio mrežu protiv Partizana bio je Kristijan Borha. Na revanš meču polufinala Kupa Srbije, 2012. godine, Kolumbijac je bio strelac i doneo pobedu svojoj ekipi, kao i plasman u finale.

Svega par sedmica kasnije, Kadu je projektilom u poslednjim trenucima meča pokvario slavlje Partizanovih navijača, koji su u tom meču proslavljali petu uzastopnu titulu svog tima.

Simpatični Brazilac je sjajno reagovao na povratnu loptu Borhe i preciznim udarcem smestio loptu iza Stojkovića.

Do sledećeg gola stranog igrača, čekalo se pune tri godine, kada je Ugo Vijeira septembra 2015. godine, postigao dva gola i trasirao put svom timu do pobede.

Onaj drugi je bio prava "lepotica", i dan danas se vrti na mnogobrojnim TV špicama.

Tu nije bio kraj njegovoj seriji, pa je u februaru naredne godine bio ponovo strelac i zaustavio se na brojci od tri pogotka.

Na istom meču je sjajno izveo slobodan udarac Lučo Ibanjez i savladao nemoćnog Živkovića, pa se i omaleni Argentinac našao među "odabranima".

Godinu dana kasnije, odigran je jedan od najkontroverznijih derbija u istoriji srpskog fudbala - Crvena zvezda i Partizan su odigrali nerešeno, a pogodak koji je postigao Gelor Kanga je nešto najregularnije što je ikada viđeno.

Lopta je celim obimom prešla gol-aut liniju, a sudija to nije video, pa je loptu Ruiza sačekao Kanga na petercu i rutinski smestio loptu u mrežu. Prosto neverovatno, ali to je naše prvenstvo i tu nema ničeg čudnog.

Ričmond Boaći je iste godine stigao na Marakanu i na drugom derbiju je postigao svoj prvenac. Njegova ekipa je taj duel izgubila sa 3:1, kasnije i titulu na Voždovcu.

Ipak, Boaći je iste godine u decembru bio ponovo "taličan" i u finišu meča smestio loptu iza Stojkovića i te hladne srede doneo remi crveno-belima.

Samo nekoliko dana posle debitanskog meča Zvezde u Ligi šampiona protiv Napolija, usledio je još jedan Večiti derbi, a u centru pažnje su bile ponovo sudije, ali i Ričmond Boaći.

Partizan je vodio golom Rikarda, a onda u smiraj meča, centaršut, pa šut glavom Boaćija i lopta je u golu Stojkovića, ili ipak nije?

Jedni su tvrdili da je prešla liniju, drugi ne, čak su i geometri učestvovali u ovoj državnoj debati tih dana, ali je odluka sudije bila poslednja i to u korist tima sa Marakane.

I za kraj, El Fardu Ben, ali ne i najmanje bitan. On je sa penala u derbiju iz aprila 2019. godine rešio pitanje pobednika i zaslužio mesto među svojim stranim kolegama.

Ove nedelje će prvi put u konkurenciji za derbi biti Dijego Falćineli i od njega se mnogo očekuje. Da li će nastaviti niz i pridružiti se navedenim strelcima, ostaje nam da vidimo...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.