MENJA SE KONCEPT EVROPSKOG PRVENSTVA: Ako se Srbija plasira na EURO, čekaju je velike promene!
Čeferin, Foto: EPA/Angel Diaz

ČEFERIN JASAN

MENJA SE KONCEPT EVROPSKOG PRVENSTVA: Ako se Srbija plasira na EURO, čekaju je velike promene!

Slovenac je nekoliko puta naglasio da je i dalje UEFA-ina primarna želja Evropsko prvenstvu u punom obimu, ali "pripremljeniji, jači i pametniji"

Objavljeno:

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin izuzetno je zadovoljan Ligom nacija, hvali je na sva usta, ali glavna tema je i dalje Evropsko prvenstvo u fudbalu koje je zbog pandemije koronavirusa pomereno za godinu dana. S juna i jula 2020. na juni i juli 2021. godine.

- Još u februaru ove godine bih vam rekao da ćemo Euro sigurno imati u originalnom terminu s punim stadionima, ali u mjesec dana svijet se promijenio. No, ovaj put smo pripremljeniji, jači i pametniji - rekao je Čeferin u intervjuu za emisiju "Sportschau" njemačke javne televizije ARD.

Slovenac je nekoliko puta naglasio da je i dalje UEFA-ina primarna želja Evropsko prvenstvu u punom obimu, ali "pripremljeniji, jači i pametniji" znači i da se razmišlja o alternativnim rešenjima kako bi se najbolje evropske reprezentacije obračunale krajem proleća i početkom ljeta sljedeće godine.

- Ne razmišljamo o tome, ali mogli bismo da uradimo različite stvari. S navijačima, bez njih. Sa 70 odsto kapaciteta stadiona, 50, 30... Ovakav EURO je važan na simboličkom nivou, ali u praksi ga je jako teško realizovati. Nismo srećni zbog ovakve koncepcije, to nam je veliki izazov, ali sam uveren da će se igrati. Mislim da ne bih ponovno podržao ideju o Evropskom prvenstvu u 12 država - otkriva Čeferin.

Bila je to Platinijeva ideja koja se u "starim, normalnim okolnostima" činila puno izvedivija nego što je to danas. Nakon odustajanja Belgije ostalo je 11 država organizatora. Svaka će imati svoje epidemiološke mere, a Azerbajdžan (Baku je jedan od domaćina EURO) je na pragu rata s Jermenijom.

- Priznajem da još ne pratimo taj konflikt s velikom pažnjom pa nismo još razmišljali o promeni domaćinstva, ali u teoriji bismo mogli da organizujemo EURO i u 11 gradova. Ili deset. Ili u jednoj ili dve države - konstatuje Čeferin.

Većina pitanja u ovome intervjuu vrtela su se oko pandemije i UEFA stavova i ponašanja.

- Imamo neverovatno jak zdravstveni koncept. Ne znam tačan broj, ali odigrali smo više od 420 utakmica od početka avgusta pod ingerencijom UEFA bez ijednog ozbiljnijeg incidenta. Sport je važan i zbog biznisa i radnih mesta, ali i zbog radosti koje donosi ljudima. Vlade bi trebalo da pomognu sportu, evropski političari bi morali da budu optimističniji. Prave vođe treba da budu pozitivne u javnom nastupu, a da plaču samo kad se zatvore u svoju sobu - zaključio je Čeferin, prenose hrvatske Sporske novosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.