ISTORIJSKI DAN NA NA PARTIZANOVOM STADIONU: Nezaboravne slike sa JNA, Grobari ne veruju šta vide!
Foto: Starsport©

godišnjica

ISTORIJSKI DAN NA NA PARTIZANOVOM STADIONU: Nezaboravne slike sa JNA, Grobari ne veruju šta vide!

Do kraja oktobra te 1949. na njemu su odigrana još dva meča.

Objavljeno:

U martu 1948. godine na istom mestu počinje izgradnja novog stadiona, koji i danas stoji ponosno na Topčiderskom brdu. Tadasnji Stadion JNA za javnost je prvi put otvoren 9. oktobra 1949.godine utakmicom reprezentacija Jugoslavije i Francuske, ali u građevinskom smislu, još nije bio u potpunosti završen i radovi su potrajali još dve godine.

Do kraja oktobra te 1949. na njemu su odigrana još dva meča. U čast oslobođenja Beograda 20.10.1949. sastale su se reprezentacije Beograda (u kojoj je bilo 7 igrača Partizana) i Zagreba koju je domaći tim rešio u svoju korist sa 3:2, a tri dana kasnije reprezentacija Jugoslavije je, takođe pred prepunim gledalištem, savladala ekipu austrijskog Vakera sa 4:1.

Partizan je svoju prvu utakmicu na novom stadionu odigrao 22.12.1949. protiv zagrebačkog Dinama. Bila je to prijateljska utakmica povodom Dana armije, Partizan je pobedio sa 3:2 a strelac prvog gola za tim iz Humske bio je Božidar Drenovac.

Tokom radova na završetku stadiona, Partizan je, kao domaćin igrao u komšiluku, ali je za neke utakmice, zbog velikog interesovanja povremeno otvarao kapije, kao što je na primer bio derbi protiv Zvezde, odigran 17.9.1950. koji su crno-beli rešili u svoju korist sa 2:1.

Stadion FK Partizan zvanično je otvoren 22.12.1951. svečanom ceremonijom otkrivanja spomen ploče Milutinu Ivkoviću Milutincu koja i danas stoji na jednom od stubova između severne i zapadne tribine. Narednog dana odigrana je utakmica finala Kupa Jugoslavije između Dinama i Vojvodine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.