PANENKA SE BORI ZA ŽIVOT: Čovek koji je izmislio čuveni penal na Marakani priključen na aparate zbog koronavirusa!
Foto: EPA/LIBOR HAJSKY

ne daj se legendo

PANENKA SE BORI ZA ŽIVOT: Čovek koji je izmislio čuveni penal na Marakani priključen na aparate zbog koronavirusa!

Legendarni fudbaler je u teškom stanju i smešten je na intenzivnu negu

Objavljeno: 09:36h

Antonin Panenka (71) je bio pozitivan na koronavirus, a nakon što mu se stanje pogoršalo smešten je na odeljenje intenzivne njege u jednoj praškoj bolnici gde je priključen na aparate, objavio je Bohemians 1905, klub u kojem je Panenka direktor.

- Antonin Panenka je u ozbiljnom stanju odveden na odeljenje intenzivne njege. Nećemo više komentarisati njegovo stanje. Tonda, bori se - objavio je praški klub na društvenim mrežama.

Panenka je tokom karijere zabio više od 300 golova, ali jedan ga je proslavio i obeležio za sva vremena. Pre 44 godine Panenka je doneo titulu evropskog prvaka Čehoslovačkoj. U finalu protiv Zapadne Njemačke koje je odigrano na beogradskoj Marakani u poslednjoj seriji izvođenja jedanaesteraca nadmudrio je Sepa Majera i doneo veliko slavlje svojoj tadašnjoj zemlji.

Majer se bacio na stranu, a Panenka je lagano potkopao loptu koja je ušla u mrežu po sredini gola. Od tog dana takav se udarac naziva po njemu - Panenka.

- Nakon treninga u Bohemiansu znao sam da ostanem s našim golmanom i vežbam jedanaesterce. Igrali smo za čokoladicu ili čašu piva. Budući da je bio vrlo dobar golman, postalo je to skupa opklada. Pre spavanja sam razmišljao kako da šutiram i došao sam na ideju, a onda sam je počeo polako testirati i primenjivati u praksi. Na kraju sam u finalu izabrao taj penal jer sam shvatio da to je bio najlakši i najjednostavniji način za postizanje gola - kazao je u jednom razgovoru.

Osvojio je i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu četiri godine kasnije. Za Bohemians je igrao 14 godina, dok je četiri godine igrao za bečki Rapid. Igrao je i za St Pölten, te Slovan Wien. Danas je Panenka predsednik kluba "Bohemians" u kojem je i započeo svoju profesionalnu fudbalsku karijeru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.