STANKOVIĆ IMAO PONUDU CRNO-BELIH: "Čuo sam da me traže, ko zna, ima vremena - prvo da završim posao sa Zvezdom!"
Foto: Starsport©

INTERVJU

STANKOVIĆ IMAO PONUDU CRNO-BELIH: "Čuo sam da me traže, ko zna, ima vremena - prvo da završim posao sa Zvezdom!"

Svoju sportsku karijeru Dejan je otpočeo sa rekordima. Sa šesnaest godina i pet meseci debitovao je za prvi tim Crvene zvezde

Objavljeno:

Dejan Stanković, trener Crvene zvezde i proslavljeni srpski fudbaler, dao je pre 23 godine svoj prvi veliki intervju za tadašnji Jugopapir.

On je tek debitovao za srpskog šampiona i kao velika nada Jugoslavije čekao debi u reprezentaciji.

Intervju vam prenosimo u celosti, pa pročitajte šta je tada izjavio popularni Deki.

"Decembar 1997: Novopečeni reprezentativac i nova "Zvezdina" zvezda, iako ima tek 19 godina već razmišlja o fudbalskoj pečalbi na koju će imati pravo u prvoj godini sledećeg veka, kada mu ističe ugovor sa "crvenobelima"...

Kada se budu svodili računi ovogodišnje fudbalske sezone sigurni smo da će se ime Dejana Stankovića, mladog fudbalera "Crvene zvezde", naći u samom vrhu. Zato ima više razloga.

Devetnaestogodišnji Dejan, rođen 11. 9. 1978. godine, već je drugu sezonu prava uzdanica "crveno-belih" i zahvaljujući njegovim sjajnim igrama ove sezone "Zvezda" ponovo juriša na "duplu krunu" prvenstvo i kup. Njegove dobre igre nisu ostale nezapažene onima koji vode naš reprezentativni fudbal. I kao priznanje došao je poziv da se priključi ostalim reprezentativcima na pripremama za utakmice baraža sa Mađarima.

foto: Starsport©

Bilo je to veliko priznanje za njega samog ali i za stručni štab našeg najtrofejnijeg kluba "Crvenu zvezdu". I pored žarke želje da obuče reprezentativni dres u prvoj utakmici u Budimpešti Stanković je susret posmatrao sa tribina.

U revanš-susretu sedeo je na klupi za rezervne igrače i svakog trenutka bio spreman da uskoči u tim. Ali...

- Želja mi se nije ostvarila. Ipak, verujem da uskoro hoće. Pred odlazak u Pariz naš najbolji tim imaće nekoliko prijateljskih utakmica, i tada verujem da ću dobiti šansu. Ne želim da zvučim neskromno ali Francuska je moja velika šansa i ako dobijem priliku da ponesem dres sa jugoslovenskom trobojkom iskoristiću je na najbolji način - kaže nova "Zvezdina" uzdanica.

Dejan Stanković je od jedanaeste godine prošao sve selekcije: pionirsku, kadetsku, omladinsku. Nosio je i dres mlade reprezentacije Jugoslavije. - Ostao je samo onaj najdraži "A" reprezentacije.

- Bilo bi lepo da sam "vatreno krštenje" doživeo protiv Mađara na Marakani i pred "delijama", ali, moram da budem strpljiv. Ja znam da je savezni selektor želeo da ukaže poverenje igračima koji su izneli na svojim leđima ove duge i teške kvalifikacije. Moram da odam veliko priznanje svojim starijim drugovima: Predragu Mijatoviću, Draganu Stojkoviću, Dejanu Savićeviću, Ivici Kralju, Vladimiru Jugoviću i ostalim reprezentativcima, jer su nam vratili veru u bolje fudbalske dane. Sada smo ponovo u vrhu svetskog fudbala, tamo gde nam je uvek i bilo mesto.

Čuli smo da ste i vi na meti nekih inostranih timova. Konkretno, za vas je zainteresovan šampion Italije "Juventus".

- I do mene su doprle te priče. Samo šta vredi kada sa "Zvezdom" imam ugovor do 2001. godine. Možda ću tek u sledećem veku zaigrati u jednom od najboljih timova sveta "Juventusu".

Kao vrhunski sportista Dejan Stanković ima malo vremena za druge stvari osim za fudbal. Kako izgleda jedan njegov dan?

- Obično ustajem oko devet sati. Onda počinjem trening, pa odmor, pa opet trening. Kad čovek dnevno provede pet-šest sati na stadionu nije mu ni do čega drugog. Vrhunski fudbal nema milosti. Ko može da izdrži taj tempo ostaje, a ko ne može otpada. Sada, u vreme takmičarske sezone, moj dnevni režim je nešto izmenjen, ali i dalje sve se svodi na treninge, pripremne utakmice i prvenstvene nastupe. Zbog toga što sam kandidat za reprezentaciju imam i dodatne obaveze da stalno budem u dobroj formi i da tako budem u Santračevom notesu.

foto: Profimedia

Svoju sportsku karijeru Dejan je otpočeo sa rekordima. Sa šesnaest godina i pet meseci debitovao je za prvi tim Crvene zvezde protiv "OFK Beograda" (2:1 za "Zvezdu") i tako postao najmlađi "crveno-beli" as koji je obukao dres prvog tima.

Na ovom mu može pozavideti i legenda jugoslovenskog fudbala Dragan Džajić, koji ističe da je Dejan fudbaler sa velikim potencijalom. Dejan Stanković svaki slobodan trenutak provodi s porodicom

foto: Profimedia

Njegov otac Borislav, inače precizni mehaničar, redovno prati "Zvezdine" utakmice, ima čak posebnu svesku u koju lepi sve tekstove o svom sinu. Veliku podršku ima od majke Dragice, koja je po struci časovničar i mlađeg brata Siniše, vernog navijača "crveno-belih".

Pažnju fudbalske javnosti skrenuo je prošle godine u utakmici protiv nemačkog Kajzerslauterna"u Kupu kupova.

- Nemce smo potpuno nadigrali na Marakani. A taj isti tim sada ubedljivo vodi u nemačkom šampionatu. Prema tome, ako ocenjujemo naše šanse na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, ne bi trebalo da strepimo od "pancera". Naš sadašnji tim nije ništa slabiji od nemačkog. A što se tiče preostala dva tima SAD i Irana prednost je na našoj strani - ocenjuje naše šanse u Francuskoj nova zvezda srpskog fudbala.

(Espreso.co.rs / Jugopapir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.