JERMENI U ZVEZDINOJ KOŽI: Rat je prirodno stanište za crveno-bele - jednom su pobedili Uefu... (VIDEO)
Foto: Starsport©, EPA/ AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY

iz arhive

JERMENI U ZVEZDINOJ KOŽI: Rat je prirodno stanište za crveno-bele - jednom su pobedili Uefu... (VIDEO)

Sva strana domaćinstva na jednom mestu

Objavljeno: 13:55h

Ako je neki tim bio domaćin na evropskim utakmicama van granica Srbije zbog nestabilne situacije države onda je to bila Crvena zvezda, koja će u četvrtak od 19 časova igrati protiv jermenskog Ararata na Kipru.

Jermeni zbog ratne situacije u svojoj zemlji nisu mogli da dočekaju crveno-bele na svom stadionu, pa je UEFA posle mnogo iskčekivanja odlučila da se meč plej-ofa Lige Evrope odigra van granica Jermenije.

Ovo nas je nateralno da se prisetimo svih utakmica Zvezde kao domaćina van granica Srbije. Zvezdu je rat neretko nosio kilometrima daleko od Marakane...

Sada već davne 1991. klub sa Marakane je trebalo da odigra dve utakmice u okviru Superkupa Evrope protiv Mančester Junajteda, međutim, Crveni đavoli su odbili da igraju u Beogradu zbog ratnog stanja, iako je tada situacija u glavnom gradu bila prilično mirna.

UEFA je prihvatila zahtev Junajteda, pa meč u Beogradu nije odigran, a Englezi su slavili na Old Trafordu uprkos sjajne partije Dejana Savićevića i tako osvojili pehar.

Sezona 1991/92 je donela seriju domaćinstva van Srbije, a razlog je građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije.

Prvi meč je bio protiv šampiona Severne Irske, ekipe Portdauna. Oni su bili prelak zalogaj za Zvezdu, koja je dočekala Irce u Segedinu i spakovala im četiri komada. Revanš je bio sušta formalnost, pošto su crveno-beli slavili isto sa 4:0.

Onda je usledio meč sa Apolonom i ponovo domaćinstvo u Segedinu, koji je očigledno bio talija za crveno-bele, pošto su Pančev, Lukić i Savićević vodili srpski klub do trijumfa od 3:1. U revanšu je bilo 2:0 za Zvezdu.

Nakon toga je usledila selidba u Budimpeštu i početak grupne faze, gde je srpski šampion dočekao Anderleht, koja je bila srećne ruke za Beograđane. Zvezda je pobedila Belgijance sa 3:2, a strelci su bili Ivić, Ratković i Pančev.

Usledio je meč sa Panatinaikosom, takođe u Sofiji, a Zvezda je trijumfovala golom Siniše Mihajlovića iz jedanaesterca i tako došla do velike pobede.

Ipak, u ključnoj utakimici za plasman u finale Crvena zvezda je poražena od Sampdorije.

Ponovo se igralo u Sofiji, pred 35.000 navijača, ali ovoga puta je glavni grad Bugarske bio koban po srpski klub. Italijani su slavili sa 3.1 i plasirali se u finale elitnog evropskog takmičenja, gde su poraženi od Barselone.

Nakon šest godina crveno-beli su ponovo morali da lete daleko od Beograda i Marakane kako bi dočekali protivnike u evropskom takmičenju. Ovoga puta išli su u Bukurešt, a Lion je bio protivnik. Razlog za igranje van granica Srbije je bila "nestabilna situacija na Kosmetu".

Rumunija je bila mesto poraza crveno-belih. Iako je povela golom Škorića, Zvezda je izgubila rezultatom 2:1, a revanšu nije uspela da se vrati među "žive". Lion je slavio sa 3:2.

Godinu dana kasnije ponovo su Francuzi bili kobni za Crvenu zvezdu. Ovoga puta je bila domaćin u Sofiji, a dželat je bio Monpelje. Pred osam hiljada navijača francuski tim je pobedio sa 1:0.

Poslednji Zvezdin meč kao domaćina van prostora Srbije je bio onaj čuveni protiv Lestera. Nakon što je u prvoj utakmici u Engleskoj bilo nerešeno (1:1), usledio je duel u Beču, a Delije su dobro zapamtile "valcer" izabranika ... Zvezda je oduševila i u veličanstvenom ambijentu pobedila Engleze.

Naslov tadašnjeg "Sporta" je najbolje opsiao tadašnju situaciju.

"Zvezda bolja od Lestera i Uefe".

Utakmica između srpskog i engleskog predstavnika je odigrana u glavnom gradu Austrije samo sedam dana nakon pada režima Slobodana Miloševića i petog oktobra. Englezi su to iskoristili da ne dođu u Beograd, ali uzalud, Crvena zvezda je pokazala svoju veličinu i Lisice poslala tužne kući...

Rat je, nažalost, nekako prirodna okolina za Crvenu zvezdu i uglavnom je u ovako teškim okolnostima umela da izlazi kao pobednik.

(B.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.