OVO JE NAJJAČA EKIPA KOJU JE JUGOSLAVIJA IKAD IMALA: Nije Zvezda, nije Partizan, zvali su ih "VANZEMALJCI"! (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen

SEĆANJA

OVO JE NAJJAČA EKIPA KOJU JE JUGOSLAVIJA IKAD IMALA: Nije Zvezda, nije Partizan, zvali su ih "VANZEMALJCI"! (VIDEO)

Mnogi su tada rekli: “To mogu samo Šapčani”

Objavljeno: 12:31h

Legendarni rukometaš Metaloplastike i reprezentativac Zlatko Portner iznenada je preminuo u 59. godini u Švajcarskoj, objavio je portal Balkan-Handball.

Član čuvene zlatne generacije jugoslovenskog rukometa iz osamdesetih godina prošlog veka počeo je karijeru u Hrtkovcima, da bi preko Crvenke 1982. godine stigao u Šabac, gde je u narednih sedam sezona ispisao najlepše stranice svetskog rukometa u generaciji „vanzemaljaca“ Metaloplastike sa kojom je dva puta bio osvajač Kupa šampiona (1985. i 1986.).

Pravo je vreme da se podsetimo kakva je Metaloplastika bila tim...

Titule državnih prvaka omogućile su rukometašima Metaloplastike da se pet puta uzastopno bore i za Kup evropskih šampiona. U prvom slučaju razmišljanja o snabdijevanju i upravljanju Europom Šapčani su dogurali do polufinala. Eliminisali su Steaue iz Bukurešta i Honveda iz Budimpešta – prvak Evrope. Pobedonosni pohod prekinuo je snažni i iskusni tim CSKA iz Moskve. Pobeda u Šapcu sa šest golova razlike nije bila dovoljna za konačan uspeh posle revanše u Moskvi.

U drugom pokušaju Metaloplastika je stigla do finala najjačeg klupskog takmičenja u svetu. Posle pobeda nad Kilom (SR Nemačka) i Honvedom iz Budimpešta 1984. u finalu šabačke ekipe srela se sa Duklom iz Prage. Šapčani su važili za favorite. Međutim, povreda Vujovića i manji broj spremljenih igrača za takve okršaje omeli su da ispune očekivanja. S obzirom na to da je revanš susret u Šapcu završen istim rezultatom kao u Pragu, ali ovo puta u korist Metaloplastike, pobednika su odlučili sedmerci. Iskusniji igrači Dukle su imali više nerava i neočekivano odneli pehar u Prag.

Iako na domaku najvećeg uspeha izmakao toliko željenih trofeja Šapčani nisu klonuli duhom. Kada ste se pridružili Cvetković iz Beograda i starosedeoci Ignjatović i Lukić ponovo su se javile stare ambicije. U pripremama za susrete u Evropi treneru Pavloviću pomagao je savezni selektor Živković. Ta saradnja i izvanredne igre šabačkih rukometaša doprineli su da se Metaloplastika najzad, okiti titulom prvaka Evrope.

Na pobedonosnom putu kroz Evropu (u sezonama 1984/85) da su bolji Šapčanima su morati da priznaju Škoda iz Plezna (Čehoslovačka), Steaua iz Bukurešta, FH iz Rejkjavike (Island) iu finalu Atletiko iz Madrida. Efektne i atraktivne igre Metaloplastike zadivile su ljubitelje rukometa i sporta i doprinele još većoj popularizaciji ove dinamične igre. Pred 14.000 gledalaca u revanšu finala u Madridu Metaloplastika je pobedila Atletiko sa 30:20 i pokazala superiornost koja nije zabeležena u finalu Kupa evropskih šampiona. Šapčani su osvojili pehar pariskog lista “L’Ekip” bez ijednog poraza, sa najvećim golom različkom u dve finalne utakmice (17) i najvećim brojem golova u jednom finalnom susretu (30).

Mnogi su tada rekli: “To mogu samo Šapčani”.

Prvu titulu šampiona Evrope osvojili su: Bašić, Isaković, Vujović, Vuković, Mrkonja, Portner, Cvetković, Milošević, Ignjatović, Tanasić, Lukić, Spasojević i Đukanović. Treneru Pavloviću pomagali su Živković i Fajfrić. Predsednik kluba bio je Dušan Maričić.

(Espreso.co.rs)

Pogledajte video na našem youtube kanalu


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.