ZVEZDA I PARTIZAN DUGUJU FSS-u: Te cifre uopšte nisu male!
Foto: Starsport©

objavljeno

ZVEZDA I PARTIZAN DUGUJU FSS-u: Te cifre uopšte nisu male!

Govorilo se i o konkretnim iznosima koje je FSS pozajmio Zvezdi i Partizanu

Objavljeno:

Fudbalski savez Srbije nedavno je poručio da klubovima pozajmljuje novac bez kojeg ne bi mogli da igraju Evropu, dok je Partizanu pozajmljeno milion evra

U intervjuu za "Blic", generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović rekao je da nije novost da Savez izlazi u susret klubovima kada im je to neophodno.

- Što se tiče pozajmica i pomoći klubovima, važno je da je savez stabilan, likvidan i da uvek može da odgovori na takve zahteve. Iz godine u godinu FSS izlazi u susret klubovima da reše sve obaveze kako bi dobili evropsku licencu. Nažalost, klubovi često imaju problem sa tekućom likvidnošću, ali mi ta sredstva naplatimo iz priliva UEFA po osnovu učešća klubova u Evropi. Savez vodi izbalansiranu politiku pre svega prema Zvezdi i Partizanu. FSS svoje principe rada uvek usklađuje sa principima rada UEFA. Savez i klubovi često blisko sarađuju, bez obzira na to što se često u medijima stvara drugačija slika - rekao je Šurbatović.

foto: FSS

Govorio je i o konkretnim iznosima koje je FSS pozajmio Zvezdi i Partizanu.

- U ovom trenutku Crvena zvezda i Partizan duguju gotovo istovetne sume – po milion evra, Rad duguje 73.300 evra. I to je sve. U prethodne četiri godine savez je Partizanu po osnovu zajmova, doprinosa za učešće igrača u reprezentaciji i donacija za poboljšanje infrastrukture uplatio 4.417.653,64 evra, a Crvenoj zvezdi 3.913.338,85 evra. To su tačne sume.

foto: Starsport©

Šurbatović je prokomentarisao i napad Partizana koji je osudio taksu prema kojoj FSS uzima tri odsto od transfera.

- Da konačno razjasnimo i to pitanje. U vreme FSJ postojala je takva taksa i iznosila je čak pet odsto, ali su tada i transferi bili manji. Odluka o ponovnom uvođenju takse solidarnosti od dva odsto doneta je 1. avgusta 2016. U grupi klubova koji su je predložili bio je i FK Partizan. Skupština FSS u kojoj su bili prisutni predstavnici Crvene zvezde, Partizana i ostalih klubova jednoglasno je donela odluku 13. juna 2019. da se taksa poveća na tri odsto. Novac koji FS Srbije na taj način prihoduje usmeren je i koristi se za razvoj srpskog fudbala. Kako profesionalnog, tako i amaterskog. Investira se u infrastrukturu širom Srbije, a oko 2.000 klubova je dobilo opremu, Savez pokriva i troškove takmičenja ženskog fudbala, futsala i pomaže svim klubovima kojima je pomoć potrebna.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.