LOGO LIGE ŠAMPIONA JE UKRADEN? Pronašli smo odakle potiče ideja za legendarnu loptu sa zvezdicama! (FOTO)
Evolucija loga Lige šampiona, Foto: Profimedia, Privatna arhiva

OVO SIGURNO NISTE ZNALI?

LOGO LIGE ŠAMPIONA JE UKRADEN? Pronašli smo odakle potiče ideja za legendarnu loptu sa zvezdicama! (FOTO)

Logo Lige šampiona je jedna od najprepoznatljivijih stvari u svetu fudbala, a neko je očigledno i to morao da izmisli. Postojala je čak i teorija da je on ukraden, a mi vam donosimo tu interesantnu priču

Objavljeno: 13:56h

Listajući jednu staru knjigu za izučavanje dizajna sa istorijatom svih mogućih svetskih "logoa", naišli smo na krajnje interesantnu stvar.

Knjiga je objavljena 1986. godine, a u njoj se nalazi logo gotovo identičan onom koji od 1992. godine koristi Liga šampiona, elitno fudbalsko evropsko takmičenje.

foto: Privatna arhiva

Kao što rekosmo, a i kao što možete da vidite, taj logo je stariji od samog početka takmičenja u LŠ, tačnije, iz vremena kada se ono zvalo Kup evropskih šampiona.

U njegovom opisu stoji "nepoznato" odnosno "nepoznat autor", pa samim tim nije lako ući u trag onome ko se ovoga prvi dosetio.

Kada se malo zagrebe ispod površine, vlasnik autorskih prava, ako je on uopšte više i živ, onog "logotipa" koji možete da vidite na prvoj fotografiji, nikada nije pokušao da tereti UEFA zbog uzimanja njegove/njene inicijalne ideje (nikada se ne zna, možda ga je platežno moćna evropska kuća fudbala upravo od njega ili njegovog tima i otkupila), gde su zvezdice samo malo razmaknutije jedna od druge, ali pronašli smo jednu veoma interesantnu priču vezanu za sličnu temu...

foto: Privatna arhiva

Naime, ruska federalna Služba za intelektualnu svojinu i patente (Rospatent) dobila je krajem prve decenije 21. veka (20-ak godina od nastajanja Lige šampiona) zahtev za registraciju loga gotovo identičnom onog koji koristi evropska kuća fudbala.

Rospatentu je stigao zahtev za registraciju loga koji izgleda kao lopta sastavljena od zvezdica, i to od jedne kompanije koja se bavi prodajom kozmetičkih proizvoda, stomatoloških pomagala, parfema, kao i raznih drugih hemijskih preparata za čišćenje kuće, odeće, prozora itd...

Kompanija se zvala, gle čuda, "Champion cup", a logo se sastojao od nekoliko petokrakih zvezda većih nego kod UEFA, sastavljenih u veliku fudbalsku loptu. Takođe, boja na njemu bila je svetlije, morskije plava u odnosu na najprepoznatljiviji simbol za ljubitelje fudbala.

Logo Lige šampiona
Logo Lige šampiona foto: Profimedia

Kada je to saznala, sama UEFA je podnela žalbu Rospatentu da će logo kompanije "Čempion kup" dovoditi kupce u zabludu, sa čime, priznaćete se, nije teško složiti se.

OVDE možete da pogledate kako je izgledao i taj logo ruske kozmetičke kompanije.

Korisnici bi kupovali ruske proizvode misleći da "pazare" nešto vezano za brend Lige šampiona, a UEFA je podvukla i da to krši autorska prava dizajnerskog tima iza njihove "zvezdane lopte" (jedini put da je zvanično pomenula išta o njenom nastanku).

Rospatent je presudio u korist UEFA, jer prema članu zakona Ruske federacije 1483, tački 9, nijedan patent ne može biti dozvoljen, ukoliko podseća na nešto što je od ranije dobro poznato u Rusiji. Vlasnici kompanije, štaviše, nisu se ni požalili na tu odluku, zbog čega su ostali bez prilike da na tuđi račun praktično obmanu svoje kupce.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.