UEFA, SPAVAŠ LI MIRNO? Neka nas ne zavaraju prazne tribine! Albanci i Srbi vodiće još jednu bitku, onu fudbalsku...
Foto: Starsport©

kvalifikacije za lš, 2. kolo

UEFA, SPAVAŠ LI MIRNO? Neka nas ne zavaraju prazne tribine! Albanci i Srbi vodiće još jednu bitku, onu fudbalsku...

Utakmica je na programu u utorak sa početkom od 20 časova

Objavljeno: 08:07h
Nikola Husein

Crvenu zvezdu je put ka Ligi šampiona naneo preko Albanije...

Žreb je srpskom šampionu dodelio ekipu Tirane, a jasno je da će biti sve samo ne lako, iako po kvalitetu debelo kaska za najvećim srpskim klubom. Ovo je fudbalski meč, ali čini se da će upravo taj fudbal biti u drugom planu. Istina, navijača na tribinama neće biti, ali neka ranija iskustva su nas naučila da su ovakve utakmice "must have" za incidente i poltičke poruke.

Još jedna stvar može da raduje kako UEFA, tako i vlasti u Srbiji, a to je da revanša neće biti, pošto će zbog koronavirusa ovogodišnji sistem kvalifikacija biti ubrzan i sve utakmice će se igrati na jedan meč, dok žreb određuje domaćina istog.

I dalje je svima sveže ono veče od pre skoro šest godina kada je iznad Humske ulice lebdeo dron noseći zastavu Velike Albanije, svež je i detalj kada Stefan Mitrović skida to parče tkanine sa željom da se utakmica nastavi što pre, ali...

Upravo je taj dron i pomenuta zastava usporila srpski reprezentativni fudbal ostavivši ga određeno vreme u blatu do kolena, a vinovnici tog scenarija su gle čuda pošteđeni bilo kakve kazne, osvojivši tri boda za zelenim stolom, što im je bilo dovoljno za prvi plasman na neko veliko takmičenje - u ovom slučaju EURO 2016.

Pitanje koje se samo nameće glasi: Da li UEFA podržava ovakve poruke, propagande i provokacije? Da li smemo da zamislimo šta bi se dogodilo da je bilo obrnuto, tj. da su Srbi ti koji su kontrolisali dron ispod kog se vijorila trobojka?

Tačno, ne smemo da zamislimo. Verovatno bi bili iz svakog takmičenja, kako klupskog tako i reprezentativnog što se kaže na "neodređeno" i došli na nivo nekog Gibraltara ili Andore.

foto: Starsport©

Albanska policija navodi i koje će ulice biti zatvorene od 18 časova do zavšetka meča. Ulice oko stadiona, kao i Trg Majke Tereze, koji se nalazi ispred stadiona Er Albanija, će biti potpuno blokirani za vozila i pešake u periodu dva sata pre utakmice i nakon što se meč završi.

Takođe, policija je saopštenjem obavestila građane Tirane da će samo timovi i članovi Albanskog fudbalskog saveza biti u mogućnosti da uđu na stadion u skladu sa protokolom o organizaciji mečeva. Ukoliko dođe do kršenja protokola, policija navodi da će intervnisati prema normativnim aktima protiv svih odgovornih lica i da će im biti izrečene odrovarajuće mere.

NAVIJAČI

Da ne zaboravimo. U nedelju su na treningu prvog tima navijači Tirane dali podršku svom klubu uz, naravno, neizostavan folklor koji već tradicionalno spaja Srbiju i Albaniju.

Članovi okupljeni oko grupe "Tirona Fanatics" koristili su motive iz nedavnih ratova poput snajpera i oznaka UČK, kao i mape velike Albanije kako bi provocirali.

Mahali su i barjakom na kome je presečena jagoda, aludirajući na smrt navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića koji je nastradao u Istanbulu na košarkaškoj utakmici sa Galatasarajem pre nekoliko godina. Uz sve to na ogradi je stajao transparent na kojem je pisalo: "Tu sam da branim svoju zemlju, tu je smrt najbezbednija."

Međutim, kao što smo pomenuli u uvodnom delu teksta - utakmica Tirane i Crvene zvezde biće više od igre, ali za njihove navijače. Za naš tim i naše pristalice, to će biti jedan samo običan meč u kome će se gledati isključivo sportski motiv i što bolji rezultat, ali poznavajući mentalitet albanskog naroda, uopšte neće biti iznenađenje ukoliko na stadion Er Albanija "doleti" neka nova poruka.

Ovim završavamo priču o politici i dvostrukim aršinima i prebacujemo se na ono što je ustvari i glavni razlog dolaska srpskog šampiona u albansku prestonicu - fudbal.

ISTORIJAT

Interesantno, ovo nije prvi put da se Tirana i Crvena zvezda sastaju u međusobnim utakmicama. Jedini put kada su se Crvena zvezda i Tirana kada se to dogodilo ,bilo je 24. aprila 1945. godine, a naš klub je u prijateljskom susretu slavio rezultatom 5:2, golovima Jezerkića, Mitića, Tomaševića, Pečenčića i Stankovića.

foto: Instagram / KF Tirana

STADION

Crveno-beli će u drugoj rundi igrati protiv Tirane, na velelepnom Nacionalnom stadionu Albanije koji vredi čak 50 miliona evra.

Nacionalni stadion Albanija jedan je od najmodernijih u ovom delu Evrope, izgleda impresivno i nema sumnje da će crveno-beli imati vrhunske uslove za igru.

Stadion je izgrađen na mestu negadašnjeg "Kemal Stafa", kapacitet je 22.500 mesta, izgradnja je koštala 85 miliona evra, a svečano je otvoren u novembru prošle godine utakmicom Albanija - Francuska. Investitori su u sklopu stadiona izgradili i toranj od 112 metara, koji je najviši u Albaniji.

TIRANA

Što se tiče Tirane, ona u svojim vitrinama ima 25 titula šampiona, a sa klupe ih predvodi nigerijski trener Emanuel Egbo, koji je već 12 godina u albanskom fudbalu, kao golman i kao trener. Egbo je ušao i u istoriju afričkog fudbala, jer je prvi trener sa tog kontinenta koji ima priliku da predvodi tim u Ligi šampiona, pa makar i u kvalifikacijama.

foto: KF Tirana / Facebook

Kao glavni igrač ekipe pominje se ime Majkla Engua, napadača visokog skoro dva metra, koji je ponikao u Liverpulu, a prošle sezone je ostvario košarkaškim rečnikom "dabl-dabl" učinak od 13 pogodaka i 16 asistencija, međutim, on je pre nekoliko sati potpisao za turskog drugoligaša i nije poznato hoće li nastupti sutra uveče.

Odbranu tima „drži“ makedonski dvojac Toševski i Najdoski, dok će potencijalna pretnja za Crvenu zvezdu biti i Gomes i Kobina koji su srž ofanzivnog dela tima, kao i omaleni napadač Torasa.

Tirana je prethodnog utorka napravila pravo malo iznenađenje i u Gruziji savladala Dinamo Tbilisi sa 2:0.

CRVENA ZVEZDA

Kada govorimo o Crvenoj zvezdi i njenim ambicijama u ovom meču, reči nisu potrebne. Jasno je da bi sve osim prolaska dalje bilo ravno senzaciji, pa je uloga favorita na strani beogradskog tima.

Trener crveno-belih Dejan Stanković ne bi trebalo da menja puno svoj tim iz prethodnih mečeva, ali nije isključeno da dođe do rotacije na poziciji štopera, pa bi prva postava trebala da izgleda ovako:

BORJAN - GOBELJIĆ, MILUNOVIĆ, DEGENEK, RODIĆ - SANOGO - IVANIĆ, KANGA - KATAI, SPIRIDONOVIĆ - BEN

Dakle, Stanković se odlučuje na izuzetno ofanzivnu taktiku za predstojeći meč. Sigurnost uliva dobra forma Sanoga koji je iz meča u meč pokazao zbog čega je kapitalno pojačanje za tim sa Marakane, a o povratku Kange i Kataija ne bi trebalo trošiti reči.

Ben je na poslednja tri meča postigao čak šest golova i vrlo brzo se uklopio u novu viziju trenera Stankovića kao igrač koji će bar u nekom narednom periodu biti prvi napadač srpskog šampiona.

Što se odbrane tiče, navijače može da brine slabija forma Milana Rodića koji je u nekoliko poslednjih mečeva iz igre izlazio odmah nakon prvog poluvremena. Sigurno je da motiva ne manjka na ovakvim mečevima, ali činjenica je da reprezentativni bek nije na nivou na koji je navikao navijače i javnost.

Sa klupe će svoju šansu čekati: Gajić, Vulić, Boaći, Petrović, Nikolić, Gavrić i ostali, pa nema sumnje da će svaki od pomenutih odgovoriti na zadatke i zamisli stručnog štaba.

1 / 6 Foto: FK Crvena zvezda

KVOTE

Kao što smo i napisali, uloga favorita pripada Crvenoj zvezdi, a što se tiče kladionica i kvoti, one izgledaju ovako:

Na pobedu Tirane je kvota 6.00, na nerešen ishod je 3.80, dok na pobedu Zvezde ona iznosi 1.50, što i realno govori o odnosu snaga.

Pobednik ovog meča plasiraće se u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, gde će u slučaju da to bude Crvena zvezda ona biti i nosilac, a ako se Tirana bude našla u pomenutom kolu, neće imati povlašćen status.

Onaj ko bude poražen, nastaviće dalje svoj evropski put, pošto će se "spustiti" u Ligu Evrope i naći u trećem kolu kvalifikacija.

IZJAVE

- Ja to ne vidim kao politički rat ili nešto što ima veze sa nacionalizmom. Za nas je to samo fudbalski meč. Cenimo ih kao ekipu. Oni su napisali svoju priču i dobro se zna ko su. Mi ćemo se truditi da uživamo u utakmici i da pružimo maksimum - rekao je kapiten Tirane na pres konferenciji pred utakmicu.

Zvezda će u Tiranu posle punih 75 godina i ovog puta dolazi kao tim koji je u tri prethodne sezone igrao neko od evropskih takmičenja, prvo Ligu Evrope, a onda i Ligu šampiona dvaput.

- Mi se nadamo pozitivnom rezultatu. Slabiji smo prema svim analizama koje smo radili, ali fudbal je više puta pokazao da u 90 minuta svašta može da se desi - dodao je Batha.

foto: KF Tirana / Facebook

On je utakmicu u utorak opisao kao posebnu odgovornost prema ekipi, više nego kao naboj ili tenziju, jer je, kako kaže, iskusan igrač.

- Svaki meč ima svoju težinu. Pre utakmice sa Dinamom, rekli smo da nam je to najteži meč. Sad smo to prošli i težina se povećava. Protivnik je boljeg kvaliteta, mi igramo kod kuće i uzdamo se da ćemo se pokazati bolje nego u prvoj utakmici - kaže Idriz.

foto: KF Tirana / Facebook

Vrlo jasno je stavio do znanja i svojim saigračima šta očekuje od njih i čemu se nada kao ishodu.

- Probaćemo da se oslobodimo pritiska. Atmosfera je dobra kao i uvek, a naš cilj je da dobijemo šta želimo i da izbegnemo penale... Nadam se da ćemo pobediti, a ko postigne gol je manje važno. Hoću da damo gol, a iznad svega je učinak ekipe - istakao je Batha.

Očekivanja pred meč izneo je šef stručnog štaba našeg tima Dejan Stanković.

- Za nas je ovo takmičarska utakmica i ništa više od toga. Svaki meč vredi nešto i ima svoju težinu, da li su to tri boda, da li je prolazak u narednu rundu takmičenja, ali uvek ima nešto specifično. Znamo šta nas čeka, upoznati smo sa kvalitetima i stilom igre kakav neguje Tirana. Bez straha ulazimo u meč. Poznajemo ekipu Tirane dovoljno.

foto: FK Crvena zvezda

S obzirom na to da se igra samo jedna utakmica, Stanković smatra da to nosi određen rizik, ali uzda se u sopstveni rad.

- Može svašta da se desi, nema popravnog, ali zato se sprema, radi i proučava protivnik kako bi se rizik sveo na minimum. Moraš da umeš da iskontrolišeš emocije, tenziju i da rad preneseš na igru koju očekuješ. Fudbal se igrao i pre i posle mene. Ako razmišljam o svojoj sudbini na osnovu jednog meča i o tome šta će biti sutra, onda sam u početku izgubio.

Stanković u fokus sutrašnjeg meča stavlja isključivo sport.

- Došli smo da igramo fudbal. Ništa drugo me ne zanima. Nisam osetio nikakvu vrstu tenzije u Tirani, čak mi je dosta ljudi prišlo sa željom da se fotografišemo.

POUKA

Pa, za početak neka pobedi fudbal, a evo i poruke za sve aktere: "Borbu je stvorila priroda, mržnju je pronašao čovek"

foto: Starsport©

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.