50:50 JE ŠANSA DA SE PONOVI DRON! Direktno iz Tirane za Espreso: Postoji jedna veoma bitna razlika između nas!
Tirana će u utorak od 20:00 biti domaćin Crvenoj zvezdi u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, Foto: Ilustracija/ Emilija Jovanovic

u susret utakmici

50:50 JE ŠANSA DA SE PONOVI DRON! Direktno iz Tirane za Espreso: Postoji jedna veoma bitna razlika između nas!

Kako je ovaj meč interesantan iz mnogih razloga, uključujući i politiku, odlučili smo da razgovaramo sa albanskim kolegom, tačnije sportskim novinarom Eraldom Hariclajem iz Tirane

Objavljeno:
Nikola Husein

Crvena zvezda je na najbolji način započela evropsku sezonui savladala gibraltarskog predstavnika Evropu rezultatom 5:0 (2:0), a naredni rival u kvalfikacijama za Ligu šampiona biće Tirana.

Albanski predstavnik u Ligi šampiona je u 1. kolu na iznenađenje svih eliminisao gruzijski Dinamo Tbilisi rezultatom 2:0 (1:0) i tako za rivala u sledećoj rundi dobio srpskog šampiona.

Zanimljivo, ovo nije prvi put da se pomenuti timovi sastaju. Jedini duel Crvene zvezde i Tirane odigran je 24. aprila davne 1945. godine, gde su crveno-beli slavili rezultatom 5:2, golovima Jezerkića, Mitića, Tomaševića, Pečenčića i Stankovića.

Kako je ovaj meč interesantan iz mnogih razloga, uključujući i politiku, odlučili smo da razgovaramo sa albanskim kolegom, tačnije sa Eraldom Hariclajem sportskim novinarom portala Telemedia iz Tirane, koji nam je ukratko opisao situaciju u šampionu Albanije i kakva se igra od njih očekuje narednog utorka.

Tirana, glavni grad Albanije
Tirana, glavni grad Albanije foto: Reuters/Florion Goga

Za početak upitali smo ga od koga preti najveća opasnost i ko se najviše izdvaja u timu Tirane.

- Da budem iskren, Tirana nema zvezdu u timu, ali po meni je najbolji fudbaler Agustin Torasa. Dolazi iz Argentine, nizak je, brz i itekako agresivan, a njemu bi pridodao i Eltona Calu. Što se tiče mladih igrača, izdvajaju se Ernest Muci u napadu, Marsel Ismajlgeci levi bek, kao i Jirgen Čelhaka na poziciji zadnjeg veznog.

Ono što je zaštitni znak ove ekipe je tranzicija u napadu, kao i brzina pojedinih fudbalera.

- Ističe ih sjajan kontranapad. Uostalom, tako su i sinoć pobedili u Tbilisiju. Kao što sam već napomenuo, Torasa i Calu su veoma brzi igrači i upravo ih igra u kontranapadu najviše odlikuje. Ali, realno je da će Zvezda ostvariti pobedu, razlika u kvalitetu je evidentna.

Fudbaleri Tirane slave pobedu u Gruziji
Fudbaleri Tirane slave pobedu u Gruziji foto: KF Tirana / Facebook

Na pitanje da li očekuje probleme na samom meču, kao i pre i posle njega, sa obzirom na tenziju koja oduvek vlada između ove dve zemlje, Eraldo odgovara:

- Ne mislim da će ih biti. Ali, narod ovde nije zaboravio dešavanja iz Beograda, kada su se sastale reprezentacije i Albanije i onog čuvenog drona. Ipak, siguran sam da će Zvezda u Tirani biti lepo dočekana i bezbedna, jer ovo je fudbal, a ne rat.

Susret između našeg kluba i albanskog predstavnika je na programu u utorak, 25. avgusta, od 20 časova, a meč će se igrati na novoizgrađenom nacionalnom stadionu u Tirani.

- Teren je odličan, stadion je praktično nov. Ne znamo puno o fudbalu u Srbiji, osim Crvene zvezde i Partizana koji je pre par sezona u Ligi Evrope igrao protiv Skenderbega. Večiti derbi je naravno svima dobro poznat, međutim, ništa više od toga.

Ben proslavlja het-trik sa saigračima
Ben proslavlja het-trik sa saigračima foto: Starsport©

Jednu interesantnu stvar je rekao naš sagovornik.

- U našoj ligi godinama igraju Srbi, dok u vašem prvenstvu nikada nije igrao nijedan Albanac. Vilson Caković, Ivan Gvozdenović su godinama igrali ovde, a Marko Jovanović i Milan Milinković su ovde priznati stručnjaci. Da budem iskren, nije samo politika kriva za to što Albanci ne igraju u Srbiji, već kvalitet vašeg fudbala gde nam naši igrači nisu potrebni.

Neizostavno pitanje je bilo o slučaju "dron". Iako neće biti navijača na tribinama, vrlo je moguće da ponovo dođe do neke slične situacije, a evo šta misli novinar iz albanske prestonice.

- Najiskrenije, ne znam. Šanse su 50:50. To je neko moje mišljenje, ali ako to budu učinili, upropastiće svoje klubove i automatski će biti izbačeni iz Evrope. UEFA to odmah kažnjava. Ne smeju da se zaleću.

Do utorka ima još nekoliko dana, a na internetu se navijači oba kluba već prepucavaju kao po pravilu kada se susreću dva tima sa ovog ratnog podneblja. Navijača na tribinama neće biti, a možda je tako i najbolje za sve. Jer, sigurno ne bi bilo mirno i bezbedno, gde god da se utakmica igrala.

Kao što kolega iz Tirane reče: Ovo je samo fudbal, a ne rat...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.