TBILISI JOŠ PAMTI LEKIĆA I ČUDO NA MARAKANI: A u Tirani igra Albanac koga dobro znamo po provokacijama s orlom!
Foto: Profimedia

predstavljanje rivala zvezde

TBILISI JOŠ PAMTI LEKIĆA I ČUDO NA MARAKANI: A u Tirani igra Albanac koga dobro znamo po provokacijama s orlom!

Žreb je crveno-bele u drugom klu kvalifikacija naveo da putuju ili u Gruziju ili u Albaniju

Objavljeno:

Crvena zvezda saznala je i potencijalnog protivnika u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ukoliko prema očekivanjima šampion Srbije u prvom kolu izbaci Evropu s Gibraltara protiv koje će igrati na Marakani, u narednoj rundi će putovati ili u Gruziju ili u Albaniju.

Voljom žreba koji je u podne održan u Nionu crveno-beli su izvukli za protivnika pobednika meča Dinamo Tbilisi - Tirana.

Dakle, na prvi pogled možda ne toliko težak žreb s obzirom da su mogli da igraju protiv Midtjilanda, ali ipak promenjen je sistem kvalifikacija i igra se samo jedna utakmica, a nju će crveno-beli igrati u gostima i to sigurno otežava.

Vreme je i da vidimo šta možemo u ovom trenutku da znamo o gruzijskom i albanskom šampionu.

Duel sa prvakom Albanije svakako će doneti više od obične utakmice i samog značaja prolaska u 3. kolo s obzirom na aktuelnu političku situaciju i uopšteno odnose dva naroda.

To svakako neće biti u potpunosti meč visokog rizika s obzirom da zbog pandemije je zabranjeno prisustvo navijača na utakmicama, ali opet će doneti određen nivo tenzije i nervoze.

Takođe, ne sme se isključiti mogućnost i da UEFA odluči da se meč igra na neutralnom terenu bez obzira ko bude protivnik, ali postoje brojne restrikcije koje su uvedene zbog Covid-19 pandemije, ali s druge strane srpskim državljanima je dozvoljen ulazak u Albaniju bez ikakvih specijalnih pravila i dozvola, što recimo nije slučaj sa Gruzijom.

Kada govorimo o šampionu Albanije, Tirana je osnovana 1920. godine i do sada je 25 puta bila šampion države. Na titulu koju su sada osvojili čekali su čak 11 godina, što govori o tome da je klub bio u određenoj rezultatskoj krizi iz koje se polako diže.

Sa klupe ih vodi Endubuisi Egbo, bivši nigerijski reprezentativni golman, koji je bio i igrač ovog kluba početkom 21. veka i upisao čak 147 nastupa za njega. Svoju trenersku karijeru je počeo u Albaniji, gde je najpre bio trener golmana u klubu Bilis, a potom i glavni trener, a isti put je prošao u FK Tirana. Najpre je bio trener golmana od 2014-2019, a posle toga je postao prvi trener.

Kada govorimo o igračkom kadru, prema podacima specijalizovanog sajta "Transfermarkt" on je ukupno procenjen na 5,03 miliona evra, a najskuplji igrač je makedonski internacionalac Kristijan Toševski (26) čija je vrednost procenjena na pola miliona evra.

foto: Printscreen/transfermarkt.com

Pored njega među bolje i samim time skuplje igrače tima spadaju i Edon Hasani koji košta 325.000 i Idriz Bata koji košta 300.000 evra.

U timu imaju i nekoliko internacionalaca poput Eltona Sale iz Brazila, Augustina Torasa iz Argentine, tu je i Ismael Dunga iz Kenije, Vinful Kobina iz Gane, Nigerijac Majkl Ngo i pomenuti Toševski.

Najbolji strelac je upravo Nigerijac Ngo sa 13 postignutih golova prošle sezone.

foto: Printscreen/transfermarkt.com

Valja istaći i da je član ovog kluba i Andi Ljilja koji je bio deo one reprezentacije Albanije koja je igrala u Beogradu kada je meč prekinut zbog drona i zastave velike Albanije, ali i koji je u Grčkoj, gde je bio član Janjine, dobio otkaz jer je prilikom proslave gola provocirao pokazujući dvoglavog orla kao simbola Velike Albanije.

Tirana igra većinu svojih utakmica na stadionu "Selman Stermasi" koji je kapaciteta 12.500 gledalaca, ali one značajnije evropske utakmice i derbije igra na stadionu "Kemal Stafa" koji prima najviše 20.000 gledalaca, ali s obzirom na aktuelnu situaciju videćemo koji bi stadion mogli da odaberu, ako se sretnu sa srpskim predstavnikom.

Što se tiče evropskih uspeha najbolji su bili tokom 80-tih godina prošlog veka kada su čak četiri puta uspeli da dođu do osmine finala Kupa evropskih šampiona. U 21. veku nisu imali zapaženijih rezultata, osim poneke pobede ili eliminacije nekog malo jačeg tima poput Dinama iz Bukurešta ili Varteksa iz Hrvatske.

Drugi potencijalni protivnik Zvezde u 2. rundi jeste stari poznanik Dinamo iz Tbilisija.

Navijači se sigurno dobro sećaju okršaja sa Gruzijcima od pre 11 godina kada su se dva kluba srela u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope. Tada su crveno-beli sa ne toliko jakim timom napravili čudo na Marakani posle poraza 2:0 u gostima.

U revanšu na prilično popunjenom stadionu su gubili 1:0 i 2:1, ali su uspeli da zaostatak stignu i na kraju trijumfom 5:2 prođu u plej-of. Tri gola je tada postigao Dejan Lekić, koji je dao pre toga i autogol, a po jedan su dali Slavko Perović i Kadu iz penala. Ekipu je vodio Pižon Petrović.

Dinamo je najuspešniji gruzijski tim sa 15 osvojenih titula i uz Dinamo Kijev jedini klub iz bivšeg SSSR-a koji je osvojio neki evropski trofej, pošto su 1981. godine uzeli Kup pobednika kupova.

Trener je trenutno Kahaber Čaketiani koji je ekipu preuzeo 2019. godine.

Vrednost ekipe je procenjena na 7,65 miliona evra, a najskuplji igrač je Nika Ninua, kapiten koji je procenjen na 900.000 evra, dok Levana Karabadzea "Transfermarkt" procenjuje na 800.000 evra.

foto: Printscreen/transfermarkt.com

U ekipi se ističe Brazilac Pernambuko, tu je i Ukrajinac Igor Trubočkin, kao i Filip Oršula iz Slovačke koji igra na desnom krilu.

foto: Printscreen/transfermarkt.com

Dinamo igra na stadionu "Boris Paičadze" koji je bio i domaćin Superkupa Evrope između Barselone i Sevilje 2015. godine, a prima oko 54.000 gledalaca.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.