SPISAK SVIH 47 POTENCIJALNIH RIVALA PARTIZANA U 1. KOLU: Crno-beli i kao nosioci mogu na Milan, Rendžers, AEK...
Foto: AP

Mnogo toga je poznato

SPISAK SVIH 47 POTENCIJALNIH RIVALA PARTIZANA U 1. KOLU: Crno-beli i kao nosioci mogu na Milan, Rendžers, AEK...

Gotovo sigurno će biti nosioci u sve četiri faze, ali to ne znači da će biti pošteđeni susreta sa najjačim timovima u plej-ofu

Objavljeno:

Situacija oko Partizanovog položaja u kvalifikacijama za Ligu Evrope ove sezone se prilično iskristalisala završetkom brojnih prvenstava i Kup takmičenja u Evropi.

Crno-beli će sigurno biti nosioci u prva tri kola kvalifikacija za drugo po jačini evropsko takmičenje.

Klub iz Humske će svoju borbu za novi plasman u grupnu fazu početi 27. avgusta od 1. kola kvalifikacija, a već sada se zna spisak od čak 47 potencijalnih rivala crno-belih u tom kolu.

U pitanju su: Šumgajit (Azerbejdžan), Lokomotiva Plovdiv, Slavija Sofija (Bugarska), Botošani (Rumunija), Pjast, Krakovija (Poljska), Levadija, Pjade (Estonija), Hibernijans, Sirens (Malta), DAC Dunajska Streda, Ružomberok, Žilina (Slovačka), Fjorita, Tre Pene (San Marino), Željezničar, Borac Banjaluka (Bosna i Hercegovina), Laci, Teuta (Albanija), Mura (Slovenija), Puškaš Akademija (Mađarska), Runavik, Toršavn (Farska Ostrva), Saburtalo, Dinamo Batumi, Lokomotiva Tbilsi (Gruzija), Škupi, Renova (Makedonija), Petrokub, Sfantul, Dinamo Tiraspol (Moldavija), Engiordani (Andora), Didelanž, Union Titus (Luksemburg), Žalgiris (Litvanija), Riga, Valmieras (Letonija), Širak, Noah (Jermenija), Deri Siti, Bohemijans (Irska), Inter Turku, Ilves, Honka (Finska), Brejdablik, Vikingur (Island) i Bala Taun (Vels).

foto: Partizan.rs

Na prvi pogled sve ekipe deluju kao slabije od srpskog kluba, međutim, ima tu i nekoliko mina poput Pjasta i Krakovije iz Poljske, te možda Žiline iz Slovačke ili Botošanija iz Rumunije.

Međutim, svakako oprez će morati da postoji jer je poznato da će se u kvalifikacijama igrati samo po jedna utakmica umesto dve zbog skraćenog sistema zbog koronavirusa i produžetka prethodne sezone, a domaćinstvo će se određivati žrebom.

Kako je to detaljno objašnjeno na sajtu Partizana, crno-beli u uvodnom kolu izvesno neće moći na ekipe sa područja nekadašnje SFRJ (sarajevski Željezničar, banjalučki Borac i slovenačka Mura), pošto UEFA prećutno želi da razdvoji timove iz bivše države kako se ne bi ponovili incidenti iz Mostara 2007. kad je tim iz Humske gostovao Zrinjskom i zbog navijačkog ekcesa, uprkos ubedljivoj pobedi, izbačen iz takmičenja. Takvo „pravilo“ ne postoji na papiru, ali se sprovodi u praksi.

Žreb prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope zakazan je za 10. avgust u Nionu, a prema običaju UEFA će dan ranije formirati podgrupe, čime će se broj potencijalnih rivala Partizana svesti na pet ili najviše šest timova.

Međutim, ono što može biti najveći problem za crno-bele jeste plej-of, odnosno poslednja prepreka, gde je i dalje neizvesno da li će i tu biti privilegovani na žrebu odnosno biti nosioci.

Da je prethodnog vikenda Čelsi osvojio FA kup u Engleskoj to bi bilo sigurno, ali pošto je trofej osvojio Arsenal i tako obezbedio direktno mesto u Ligi Evrope, a u kvalifikacije gurnuo Totenhem, Partizan i dalje nema sigurno mesto među povlašćenim timovima.

foto: Partizan.rs

Tačnije, crno-beli su trenutno drugi iznad crte i jedina šansa da padnu među nepovlašćene timove jeste da u kvalifikacijama za Ligu šampiona do plej-ofa ispadnu Bešiktaš i Viktorija Plzenj, a da nijedan drugi rezultat ne ide u korist crno-belima.

Partizan može i skočiti više na ovoj tabeli u slučaju da Bazel, Kopenhagen ili Volfsburg osvoje titulu u Ligi Evrope. Ali i ukoliko u 1. i 2. kolu kvalifikacija ispadnu neke od ekipa koje imaju bolji koeficijent od crno-belih (APOEL, Malme, Bazel, Kopenhagen, Volfsburg, Galatasaraj, BATE).

Ali bez obzira na to što je srpski klub maltene obezbedio mesto nosioca u svim fazama kvalifikacija za Ligu Evrope ne znači da ne može da naleti na neke od najjačih timova koji ulaze u ovo takmičenje.

Partizan bi kao nosilac tako mogao da naleti na Milan, Rendžers, AEK, Granadu, Standard, AZ Alkmar, Steaua (FCSB) koji će biti među nepovlašćenim timovima u plej-ofu za ulazak u Ligu Evrope.

Ipak, do plej-ofa crno-belima predstoje tri velika iskušenja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.