Jedno brdo - dva univerzuma: Dok Partizan zarađuje milione od svoje dece, na Marakani mogu samo da sanjaju o tome!
Foto: Starsport©

nebo i zemlja

Jedno brdo - dva univerzuma: Dok Partizan zarađuje milione od svoje dece, na Marakani mogu samo da sanjaju o tome!

Novitet u srpskom fudbalu je taj da će svaka prva postava morati da ima dva igrača mlađa od 21 godine, uz još dvojicu na klupi za rezervne igrače

Objavljeno: 14:35h
Nikola Husein

Superliga Srbije po svemu sudeći startuje već za dve nedelje, tačnije 1. avgusta, kada će se kao i svake prethodne godine za titulu šampiona boriti samo Crvena zvezda i Partizan.

Novitet u srpskom fudbalu je taj da će svaka prva postava morati da ima dva igrača mlađa od 21 godine, uz još dvojicu na klupi za rezervne igrače.

Čini se da će svi klubovi imati spremnu četvoricu golobradih mladića za ovaj eksperiment koji već nekoliko godina živi u susednoj Rumuniji, ali ono što može da zabrine ljubitelje fudbala je upitan kvalitet koji će ti momci doneti igri na dva gola.

Tim povodom, odlučili smo da napravimo analizu i uporedimo rad omladinskih škola Crvene zvezde i Partizana u poslednjih nekoliko godina i vidimo ko je "bolje radio" sa talentovanom decom.

Jasno je vidljivo da Partizan iz godine u godinu štancuje veliki broj fudbalera i da gotovo svake sezone u vatru baca po nekoliko mladih igrača što ide u prilog obema stranama, kako fudbalerima, tako i klubu koji će brže doći do novca njihovom prodajom.

Ipak, sa druge strane, na Marakani se ne radi toliko dobro na tom aspektu. Poređenja radi, poslednji veliki transfer mladog igrača sa Marakane, bio je slučaj Dejana Joveljića koji je obeležen kao jedan od najvećih talenata evropskog fudbala, a prodat je za svega 4.000.000 evra u nemački Ajntraht, dok je u komšiluku najsvežiji primer prodaja Strahinje Pavlovića u Monako za ogromnih 10 miliona evropskih novčanica.

foto: Starsport©

Mladi Filip Stevanović je pokazao da se radi o fantastičnom igraču koji će gotovo sigurno napraviti ozbiljnu karijeru, pa se već sada licitira o milionima koje bi najveći evropski klubovi dali za njega, a on je u seniorskom fudbalu već skoro dve godine.

Jedno pitanje se samo nameće: Ko igra Ligu šampiona u poslednje dve godine? Zvezda ili Partizan?

Novac od transfera crveno-beli su uzeli još od prodaje Uroša Račića u Valensiju, zatim braće Ilić u paketu prilikom transfera u Siti, "mrvice" od Luke Adžića, dok je poslednji veliki transfer bio onaj Marka Grujića u Liverpul.

Navijači najvećeg srpskog kluba već sezonama ne mogu da prokljuve u čemu je caka da i uprkos igranju u evropskim takmičenjima, njihov klub jedva da može nekog da proda za malo ozbiljniji novac.

Primera radi, od igrača koji su prve sezone igrali Ligu šampiona je polovina njih napustila Marakanu za "sitniš", a među njima su: Vujadin Savić, Filip Stojković, Nenad Krstičić, Goran Čaušić, Slavoljub Srnić, Nikola Stojiljković...

foto: Starsport©

Svakako, dokaz da se u srpskom šampionu neke stvari ne rade dobro, ali to sada nije tema ove priče.

Kada smo kod rada omladinske škole Partizana, možemo do sutra da nabrajamo fudbalere koji su pre punoletstva debitovali za crno-bele.

Stevan Jovetić, Lazar Marković, Nikola Ninković, Nikola Aksentijević, Ivan Šaponjić, Dušan Vlahović, Svetozar Marković, Lazar i Strahinja Pavlović, Nikola Lakčević, Danilo Pantić, Andrija Živković, Đorđe Jovanović, Nikola Milenković, Miroslav Bogosavac, Veljko Birmančević, Saša Lukić, Miladin Stevanović, Marko Živković, Aleksandar Miljković, Filip Ilisić, Adem Ljajić i Darko Brašanac.

foto: Starsport©

Zvuči neverovatno, ali tako je. Crno-beli su na pomenutim igračima zaradili milione i milione, a samo im je trebalo dati šansu i istrpeti neko vreme dok se ne formiraju i ne steknu sigurnost i naviku da budu na terenu.

To na Marakani nije važilo, pa su šansu među seniorima dobili samo sledeći fudbaleri:

Filip Janković, Željko Gavrić, Dejan Joveljić, braća Ilić, Veljko Nikolić, Andrija Radulović, Uroš Račić, Uroš Spajić, Vukan Savićević, Luka Jović, Marko Grujić, Vukašin Jovanović, Mihailo Ristić, Marko Stojanović, Luka Adžić i Aleksa Terzić.

foto: Starsport©

Razlika je očigledna, ali ne samo u broju fudbalera, nego i po prihodu od ostvarenih transfera ovih fudbalera.

Treba napomenuti da se i veliki broj igrača vratilo u klub zaobilaznim putem nekoliko godina kasnije, nakon što su odlučili da napuste Marakanu usled nedobijanja šanse, a među njima su Goran Čaušić, Filip Stojković, Slavoljub Srnić, Veljko Simić, Aleksandar Kovačević, Đorđe Despotović, Uroš Ćosić...

Zanimljiva činjenica je da su ove sezone omladinci Crvene zvezde bili nadomak četvrtfinala Lige šampiona, a da je pred vratima prvog tima svega nekoliko fudbalera, od kojih je samo Andrija Radulović dobio šansu da debituje.

foto: Starsport©

Sve češće se dešavaju slučajevi da mladi talenti sa Marakane moraju da napuštaju matični klub i odlaze u kojekakve timove u inostranstvu, a da u Zvezdi nisu ostavili traga.

Najsvežiji primeri su Velikić, Kupusović, Dedijer, kojima je predviđana velika karijera, ali šansu na Marakani nisu dobili. Među njima je i Jug Stanojev koji godinama "kruži" oko prvog tima, pa će i on napustiti Ljutice Bogdana.

Što se tiče Strahinje Erakovića, njegova budućnost je takođe svetla, ali slično kao i Stanojev, nikako da se dokopa utakmice u prvom timu. Godinama je već na pripremama sa seniorima, međutim, uvek mu fali to malo i biva prebačen u Grafičar da se dorađuje.

Stiče se utisak da u Humskoj nema tolikog pritiska i tenzije kada se mladi igrač priključi timu. Čini se da crno-beli žele da gurnu dete u vatru i na uštrb rezultata i kvaliteta, pa gotovo uvek dobiju bolje produkte od komšija i veću zaradu prilikom transfera, ali pitanje zašto je to tako je predviđeno za stručnjake i fudbalske radnike koje se bolje razumeju u tu materiju.

foto: Starsport©

Sve u svemu, Superliga samo što nije počela, mladi igrači će dobiti svoju šansu da vide gde se nalaze u novom koordinatnom sistemu, a oni koji budu imali kvalitet će sami isplivati na površinu...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.