TERZIĆ O TRANSFERIMA, STRANCIMA, SMANJENJU PLATA... Nije to hir nego potreba da bi klub opstao!
Foto: Emilija Jovanović

Obraćanje

TERZIĆ O TRANSFERIMA, STRANCIMA, SMANJENJU PLATA... Nije to hir nego potreba da bi klub opstao!

Sve to možete pratiti u "lajv strimu"

Objavljeno: 11:59h

Na početku letnjih priprema Crvene zvezde pojavio se i Zvezdan Terzić koji se oporavio od koronavirusa.

Generalni direktor crveno-belih je odgovarao na pitanja novinara koja su mu bila poslata pošto usled cele situacije sa koronavirusom mediji nisu bili prisutni na prvoj prozivci.

Terzić je odgovorio na neka od najvažnijih pitanja koja zanimaju sve navijače Zvezde, ali i celokupnu fudbalsku javnost u Srbiji.

Da li špic Anderson dolazi u Zvezdu i ko je od trojice špiceva najbliži odlasku?

- Znate da je stil Zvezde da ne govori o potencijalnim pojačanjima, imamo četiri špica, Tomane, Boaći, Krstović i Pavkov, nema potrebe da se dovodi špic. Realno je da prvo odu Boaći ili Pavkov, čini se da su malo i zasićeni. Naš sportski sektor i skauting ima spisak potencijalnih špiceva koje analizira zajedno sa Dejanom Stankovićem i njegovim stručnim štabom i donećemo najbolje rešenje.

S obzirom na rekordna prošlogodišnja ulaganja koliko Zvezda sada planira da uloži i koliko je novca potrebno da dođe kroz izlazne transfere s obzirom na situaciju?

- Mi planiramo da ostvarimo 10 miliona evra od transfera ovog leta. To je naš plan, ali ne znamo da li ćemo u tome uspeti. Ne znamo kako će se ponašati tržište. Znate da je 23. maja trebalo da se završi prvenstvo, sedam dana su imali obavezu da igrači dobiju slobodno, a sve je poremetila pandemija korona virusa. Sve kasni tri meseca, pa tako će i prelazni rok koji je realno da počne u avgustu mesecu, a i tada je pitanje kako će se tržište ponašati. Pitanje je šta će biti sa transferima ovog leta. Velika je nepoznanica svima i svi nešto čekaju.

Ukoliko odu Gavrić ili Petrović postoje li indicije ko bi mogao da uđe na mesto bonus igrača? I da li će neko od igrača s velikom platom napustiti klub s obzirom na dolazak Kataija?

- FSS je doneo dobru odluku da dva igrača ispod 21 godine budu starteri. To će otvoriti ogroman prostor mladima igračima. Zvezda je mnogo uložila u omladince, svake godine škola košta 3.5 miliona evra, i nisu Gavrić i Veljko Nikolić slučajno tu gde jesu. Pre su bili Račić, Adžić, braća Ilić. Zbog ulaganja imamo Gavrića, Njegoša i Nikolića, imamo Erakovića, Krstovića, oni su spremni da odgovore zahtevima, mislim da imamo šest najkvalitetnijih igrača za zahteve Stankovića, tu je i Andrija Radulović. Mislim da je Zvezda u najboljoj poziciji posle ovog donošenja propisa o dva bonus igrača, jer mislim da imamo šest najkvalitetnijih igrača koji mogu da odgovore zahtevima Dejana Stankovića.

Kakva će biti transfer politika po pitanju dovođenja novih stranaca i status sadašnjih stranih igrača?

- Stranci su mnogo doprineli Crvenoj zvezdi, mogu da se zahvalim strancima koji su ostavili trag, oni su udarili temelje. Ibanjez, Kanga, Boaći, Le Talek, Vieira, Donald, ugradili su sebe u ove rezultate. Po propisima, možemo da imamo 4 stranca na terenu i klupi, sada imamo dovoljan broj stranaca, ali je očekivati da neki odu. Prošle godine smo imali više nego što je bilo potrebno, tu je napravljena greška, koja nije napravljena smišljeno, nego se očekivao odlazak nekih stranaca. Milojević je zbog kalendara insistirao da dođu igrači, nismo mogli da čekamo da se neko proda. Zna se da je ugovor s Benom u Arabiji bio potpisan, pa se izjalovilo. Bilo je realnih problema za osam stranaca. To je i razlog zašto se nisu pokazali svi njihovi kvaliteti, svi su se obrušili, naročito na Van la Paru. On nije igrao u prvenstvu, gurnut je u Totenhem i Bajern i naravno da nije pružio kvalitet koji ima.

- Taj broj igrača se napravio jer se čekao odlazak nekih, a nije se desilo. Ali i oni su napravili veliku razliku u odnosu na Partizan, zato je Milojević imao priliku da rotira. Sada ne dovodimo strance dok neko ne ode, Boaći ili Ben ili neko treći. Mnogo očekujemo od Sanoga, ne očekujemo mnogo promena sada, ovo je tim koji je osvojio Ligu. Došao je Sanogo koji treba da pokaže kvalitet, tu su Katai i Spiridonović, Nikolića i Gavrića računam kao nove. Otišao je samo Marko Marin. Neće biti mnogo dolazaka, osim u slučaju odlazaka.

Da li je istina da Zvezda planira da pozajmi Filipa Stankovića iz Intera i da li u slučaju odlaska Milana Rodića na radaru postoji zamena na poziciji levog beka?

- Razgovarali smo sa Dejanom o sinu Filipu, videćemo, imamo Borjana, Vasiljevića, Katića i Ćopića. Četiri golmana, videćemo da li će biti odlazaka. U skladu sa time se ponašamo. Ako Borjan ili Vasiljević odu, onda bismo ga doveli. Ostavljamo prostor.

- Imamo Hajdina i njega, prati skauting služba sve, imamo predloge. Moja želja je da Rodić ostane. Naš najjači kvalitet je zadnja linija, dugo nismo imali tako čvrstu odbranu.

Da li je tačno da ste kandidat za mesto u odboru Evropske klupske asocijacije? Ukoliko jeste, kako je došlo do toga, koji su vam motivi i koji su vam izazovi i da li će vas to sprečiti da obavljate posao u Zvezdi kao do sada?

- Ne bih komentarisao, fokusiran sam na sve o Crvenoj zvezdi, pa bih izbegao pitanje.

Kako gledate na proširenje lige sa 16 na 20 klubova? Koliko će to biti opterećenje za Crvenu zvezdu?

- Zvezda je najkvalitetnija, može se prilagoditi svemu, da li je 20 ili 12, nije problem... Zbog pandemije, možda je ovo bilo najracionalnije, da se proširi liga. Ali dugoročno nije dobro, najbolji je sistem 12 klubova, trokružni. Kroz godinu, dve ili tri, insistiraćemo na tome. Nije lako jer šest ispada, ali to mora biti model takmičenja u Srbiji.

Kakva je situacija sa Hoze Kanjasom? Da li se može očekivati još neki "kapitalac" za Evropu poput Kataija i kakva je situacija sa Prijovićem?

- Što se tiče Kanjasa, Stanković ne računa na njega, traži se rešenje za sporazumni raskid. Sa Prijovićem nismo razgovarali, o štoperima ne razmišljamo, ponosni smo na odbranu. Imamo 4 vrhunska štopera Naročito mnogo očekujemo od Strahinje Erakovića, nada je Zvezde, Zvezdino dete i ima kvalitet da se vrlo brzo priključi prvom timu.

Da li je pandemija koronavirusa poremetila planove oko izgradnje novog stadiona?

- Pandemija je uticala na ceo svet, kriza sa nesagledivim posledicama, sve investicije u Evropi su stale, sad to nije tema dok ne vidimo krajnji ishod krize.

Da li biste mogli da prognozirate već sada da će Zvezda osvojiti četvrtu titulu zaredom?

- Cilj je titula, Zvezda nije nikada nije u istoriji vezala četiri titule. Ovo je velika šansa i sve ćemo učiniti da to ostvarimo.

Hoće li igračima ponovo biti smanjene plate i koliko i šta će biti povod za to?

- Povod je kriza, pandemija koronavirusa, ja vam kažem, ništa neće biti kao što je bilo. Ja sam već rekao da će kriza ostaviti nesagledive posledice i na fudbal. Imali smo minimalne prihode, a rashodi su isti. Od 40 do 50 odsto očekujemo od transfera. Imali smo prihode i od karata, godinama unazad. Šta ako ne bude publike? Svi klubovi najveći prihod imaju od TV prava, šta ako ostanemo bez toga?

- Na čelu sa mnom, smanjene su plate svima u klubu sa 20 posto, sa mnom na čelu. Sigurno će biti smanjenja plata, to nije hir, već potreba, da bi klub opstao. Kao pre godinu ili dve kada su igrači imali važeće ugovore, kada su na našu inicijativu podignute plate, dobro su igrali i rezultati su bili takvi. Kao što su prihvatili veće ugovore, moraju da prihvate i nove uslove. Ne znam šta i kako konkretno, ali očekujemo da prihvate to kao realnost.

Koliki knjigovodstveni dug Zvezde može da se očekuje kada se uskoro bude pojavio finansijski izveštaj u APR-u za 2019. godinu i da li očekujete da realni dug bude približniji knjigovodstvenom pošto u 2020. godini nije bilo ozbiljnijeg upliva novca od transfera, a na to se nadovezala i kriza zbog koronavirusa?

- Ja sam već umoran od priča kako sam zatekao Zvezdu, neću o tome. Za ovih šest godina, ostvarila je Zvezda ogromnu dobit i posluje odlično finansijski.

Da li je Lindzi Rouz zamena za Garsiju?

- Ne znam ko je Lindzi Rouz, a moguće je da odlazi Garsija.

Koliko timova će se boriti za titulu i da li se smanjio jaz između beogradskih večitih i ostalih klubova?

- Mnogi već godinama i decenijama najavljuju borbu za titulu, voleo bih da se pojavi neko ko hoće da ugrozi Zvezdu i Partizana. Ima naznaka da to bude Voša, kao i Čukarički, ima vlasničku strukturu. Voleo bih da budu to i Nišlije. Ali budimo realni, uvek će Zvezda i Partizan biti glavni favoriti. Moraće mnogo stvari da se pomeri, pre svega mislim na ulaganje. A iskreno bih voleo, mislim da će i Zvezda biti bolja, igrači bi se bolje razvijali da imamo kvalitetniju ligu.

Kako komentarišete rezultate u finišu sezone i poraz u polufinalu Kupa? Da li to baca senku na prošlu sezonu?

- Mi smo svesni da pobeda u derbiju znači mnogo. Naravno da ne prija poraz od 1:0, kao što ne prija Liverpulu od 4:0 od Sitija. Ako je to bacilo senku, onda je i ovo bacilo u Kup. Sa 14 bodova prednosti, ove titule nisu osvojene na ivici i trci, osvojene su titule sa skoro 100 bodova razlike, to govori o radu. Svako takvo pitanje je zlonamerno, mi smo konstatovali da su ovi uspesi zlatnim slovima upisani. Možda su neki navijači nezadovoljni, ali sa druge vremenske distance, nećemo biti svesni kakvi su ovo uspesi. Kada smo došli 19. 6. 2014, da sam tada rekao da ćemo u šest godina uzeti četiri titule, uči u LE i dva puta u LŠ, rekli bi da ovaj Terzić nije normalan. A šest godina posle, daju sebi za pravo da kritikuju.

- Rekao sam igračima važnu stvar, moramo da naviknemo i da naučimo da živimo sa ovim virusom, može da potraje pola godine, dve godine, lek ne postoji, vakcina se ne nazire. Moraju oni da dignu nivo svesti prema sebi i Zvezdi. Oni su mladi i brzo se oporave, ali je luksuz za klub da bude 14 dana bez igrača. Šta ako se neko razboli pred Ligu šampiona i kvalifikacije. Moraju da se pridržavaju mera. Sve ćemo pretočiti u pisani protokol, za nepoštovanje, biće novčano kažnjavani kroz disciplinski pravilnik. Bilo kakav odlazak u restorane, lokale, sve je zabranjeno. Moramo da živimo sa koronom i da pobeđujemo bez obzira na sve.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.