50 POSTO MEČEVA U SRBIJI JE NAMEŠTENO: Sudije sude po zadatku, Radnički je imao utakmice koje su sramota za fudbal!
Foto: Starsport©

reč stručnjaka

50 POSTO MEČEVA U SRBIJI JE NAMEŠTENO: Sudije sude po zadatku, Radnički je imao utakmice koje su sramota za fudbal!

Upozorava Đurović da čak 50 odsto naših arbitara sudi po zadatku

Objavljeno:

Bivši fudbalski sudija, nekadašnji član Sudijske komisije Raka Đurović, u intervjuu za Novosti u nije štedeo srpske arbitre.

Povod za priču bila je statistika po kojoj je Zvezda rekorder po broju dosuđenih penala za nju u celoj Evropi, dok su u vrhu i Partizan i Radnički. Đurović smatra da to pokazuje koliko naš fudbal klizi nizbrdo.

- Na prvi pogled, to pokazuje da se u Srbiji igra najbolji i najofanzivniji fudbal. Za nas koji ozbiljnije gledamo i pratimo naš fudbal, to pokazuje koliko mi klizimo nizbrdo što se tiče statusa, jer se do te mere favorizuju neki klubovi, da to nema smisla. Zato ne vidim ništa dobro u ovoj statistici, bojim se da fudbal nema smisla da se igra na ovakav način.

On posebno naglađava da se Radničkom skandalozno sudilo u njegovu korist poslednje dve godine, dok to ove godine nije bio slučaj.

- Radnički je prethodne dve sezone bio favorizovan do te mere da je bilo skandalozno kakvih je bilo utakmica odsuđenih u njegovu korist. Ove godine se to nije desilo, nije bio u milosti.

foto: Damir Dervišagić

Upozorava Đurović da čak 50 odsto naših arbitara sudi po zadatku.

- Nikad nismo imali ovoliko sudija koji sude po zadatku kao sad. Uvek su se favorizovali veliki klubovi širom Evrope, ali kod nas je skandalozno na koji način se to radi. Na našoj sudijskoj listi imate pedeset procenata arbitara koji su tu po zadatku došli, posle nekih obavljenih zasluga, koje nemaju veze sa njihovim kvalitetom. Takve forsiraju još u mlađim kategorijama, kasnije se priklanjaju onome ko ima veći uticaj. Žalosno je to što ovaj model napredovanja podržava FS Srbije - ističe Đurović.

foto: Filip Plavčić

On je otkrio i neke detalje razgovora sa sudijama dok je bio član Sudijske komisije FSS, kada su mu govorili da ukoliko ne sude kako im je naloženo, neće ni napredovati.

- Svedoci smo šta se dešavalo na terenima Superlige, da se ljudi iščuđavaju. Bude, naravno, i previda i u najjačim ligama, međutim, tamo se igra pakleni, žestoki fudbal i ni blizu nemate simptomatične sumnjive situacije. Ova statistika pokazala je da sudije u Srbiji sude po direktivama. Bio sam član komisije i kada sam objašnjavao sudijama kako treba da se ponašaju, oni su mi odgovarali da bi to.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.