STAVLJEN KATANAC NA STADION MAKSIMIR: Šokantne vesti stižu nam iz Zagreba!
Maksimir, Foto: Espreso.co.rs

NEVEROVATNO!

STAVLJEN KATANAC NA STADION MAKSIMIR: Šokantne vesti stižu nam iz Zagreba!

Englezi za njega pišu da je jedan od najružnijih stadiona na svetu

Objavljeno:

Stadion Maksimir, bez upotrebljive istočne tribine više neće biti domaćin ni hrvatskoj reprezentaciji.

Njena prva sledeća domaća utakmica trebalo bi da bude sa Švedskom u Ligi nacija u septembru, piše Večernji list.

Maksimirski stadion, u obličju i kapacitetu u kakvom postoji od 1969. godine (kada je podignuta poslednja, južna tribina), nepovratno odlazi u istoriju. Prema proceni građevinskih inženjera Kišičeka, Hafnera, Lulića i Stepinca koji su ga pregledali nakon zagrebačkog zemljotresa (22. marta), istočna tribina stadiona više nije za upotrebu.

Stadion Maksimir
Stadion Maksimir foto: Espreso.co.rs

Iz Večernjeg su se juče obratili Tomislavu Kišičeku, profesoru na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Prema vašem nalazu, istočna tribina maksimirskog stadiona više nije za upotrebu. Znači li to da na njoj do daljeg neće biti dopušten ulaz publici, kakav je vaš stav o tome, i o kakvim se oštećenjima tačno radi?

- Po mom mišljenju, ali i mišljenju drugih stručnjaka koji su upoznati sa situacijom vezanom uz istočnu tribinu, do daljeg je opasna za publiku. Na njoj su uočene pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sastav tribine. Na glavnim nosačima sa severne strane istočne tribine uočene su veće pukotine i odlamanje zaštitnog sloja betona do glavne armature. Moguće je da su neke od tih pukotina postojale i ranije, ali sada su se na nekim mestima povećale. Posebno su problematična oštećenja kratkih konzola koje služe kao oslonci glavnih metalnih stuba koje vode na tribine. Na dosta mesta došlo je do odlamanja većih komada betona. Na nekim mestima došlo je i do većeg pomaka krakova stuba u odnosu na konstrukciju tribine. Taj je detalj posebno opasan zbog većeg broja gledalaca koji se služe tim stepenicama. Metalne stupove koji podupiru konstrukciju istočne tribine treba svakako detaljno pregledati jer se čini da se jedan od njih lagano izvio - odgovorio je Kišiček:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.