PREMIJER LIGA SE DIGLA ZBOG SMRTI DŽORDŽA FLOJDA: Svaki fudbaler u Engleskoj javno protestuje zbog prava crnaca!
Premijer liga, Foto: EPA/Andy Rain

PODRŠKA!

PREMIJER LIGA SE DIGLA ZBOG SMRTI DŽORDŽA FLOJDA: Svaki fudbaler u Engleskoj javno protestuje zbog prava crnaca!

Takmičenje u Premijer ligi nastavlja se u sredu, 17. juna posle pauze zbog pandemije

Objavljeno:

Fudbaleri premijerligaških klubova nosiće na dresovima poruku "Životi crnaca su važni" umesto svojih prezimena u prvih 12 utakmica nastavka takmičenja posle tromesečne pauze zbog pandemije korona virusa.

Takmičenje u Premijer ligi nastavlja se u sredu, 17. juna posle pauze zbog pandemije.

Fudbaleri su odlučili da se priključe pozivima za iskorenjivanje rasizma u društvu, posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, 25. maja u Mineapolisu, tokom intervencije policije. Logo pokreta "Životi crnaca su važni" biće na dresovima igrača do kraja sezone, kao i oznaka NHS u znak zahvalnosti zdravstvenim radnicima za njihov rad tokom pandemije.

Ubistvo Džodža Flojda
Ubistvo Džodža Flojda foto: YouTube Printscreen

Premijer liga će podržati svakog igrača koji odluči da klekne uoči ili za vreme utakmica.

- Mi, igrači, stojimo zajedno sa jedinstvenim ciljem da se iskorene rasne predrasude gde god postoje, da stvorimo globalno društvo inkluzije, poštovanja i jednake mogućnosti za sve, bez obzira na boju kože ili uverenje - navodi se u saopštenju igrača svih 20 klubova Premijer lige.

Prema pravilima Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) zabranjene su bilo kakve političke ili verske parole, izjave ili slike na opremi za utakmice. Fudbalski savez Engleske rekao je da će primenjivati zdrav razum prilikom procena konteksta poruke na terenu.

To je usledilo nakon novog stava Fife usvojenog pošto su fudbaleri nemačke lige ispod svojih dresova nosili majice sa porukom "Pravda za Džordža Flojda".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.