ZVEZDINA DOMINACIJA: Grof, Miloje i Deki - 100 bodova više od Partizana!
Milojević, Božović i Stanković, Foto: FK Crvena zvezda

espreso analiza

ZVEZDINA DOMINACIJA: Grof, Miloje i Deki - 100 bodova više od Partizana!

Računali smo period od pet sezona

Objavljeno:

Crvena zvezda je osvojila treću uzastopnu titilu šampiona Srbije, koju je proslavila sa svojim navijačima, juče, na stadionu "Rajko Mitić", nakon pobede nad Radnikom iz Surdulice - 4:1.

Nakon velike dominacije Partizana, došlo je vreme u kome je Zvezda preokrenula stvari u svoju korist i zauzela primat u srpskom fudbalu.

Ono što je zajedničko kod sve tri prethodne titule crveno-belih jeste to što su sve osvojene na veoma ubedljiv način i sa ogromnom bodovnom prednošću u odnosu na večitog rivala.

Ako računamo poslednjih pet sezona, ukupna bodovna prednost u odnosu na Partizan iznosi više od 100 bodova! Zaista impozantan podatak koji je pravi pokazatelj dominantnosti Zvezde.

Krenućemo od ove sezone, koja još nije gotova, ali je pitanje šampiona odavno bilo rešeno i čekala se samo matematička potvrda iste, koja se dogodila protiv Rada na Banjici u prethodnom kolu Superlige Srbije.

Kao što je rekao i sam Dejan Stankvoić, ova titula u mnogome pripada Vladanu Milojeviću, koji ostavio nasledniku pehar najboljeg u državi kao amanet. Dominatno je Zvezda došla do titule ove sezone, dva kola pre kraja ima 14 bodova više od Partizana, kome je za utehu činjenica da ga večiti rival ove sezone nije pobedio.

Vratimo se godinu dana unazad i sezone 2018/19, u kojoj je Zvezda na još dominantniji način stigla do 30. titule u istoriji. Na kraju je razlika bila ogromnih 18 bodova, s tim da je Partizan bio na trećem mestu Superlige, a kada se na to doda podatak da su bodovi na kraju prvog dela sezone prepolovljeni, dolazimo do razlike od 34 boda.

Prva sezona Vladana Milojevića na klupi crveno-belih je u mnogme bila epska, a kada je reč o domaćem prvenstvu Zvezda je izmarširala laganim korakom do šampionskog pehara, dok je Partizan zaostao čitavih 17 bodova (podsetimo, takođe su prepolovljni bodovi na polusezoni).

Što se tiče sezone 2016/17 ona je lek Partizanove rane u prethodnom periodu. Svi su već videli pehar u Zvezdinim vitrinama, delovalo je da će Miodrag Božović osvojiti drugu uzastipnu titulu sa voljenim klubom, međutim, dogodio se Voždovac i Partizan je na oduševljenje Grobara došao do titule, a Grof je napustio Marakanu.

Za razliku od druge sezone, u prvoj Božović nije imao problema, već je vodio Zvezdu do jedne od najdominantnijih titula u ovom veku.

foto: Filip Plavčić

Osim što je Zvezda imala prednsot od 14 bodova razlike (takođe su bodovi bili prepolovljeni), crveno-beli su slavili u oba Večita derbija i na taj način dodatno 'začinili' sezonu.

Kada se sve stavi na papir i svede računica, dolazim do brojke od 100 bodova razlike i potvrde dominacije Crvene zvezde u poslednjih pet godina.

BONUS VIDEO:

(Esperso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.