JUSA BULIĆ POSTAVIO KRIMINALNI REKORD ZBOG MUHAMEDA ALIJA: Pojavila se i jedna davno zaboravljena, legendarna fotka
Mohamed Ali i Jusa Bulić, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

SEĆANJE NA NEKA STARA VREMENA

JUSA BULIĆ POSTAVIO KRIMINALNI REKORD ZBOG MUHAMEDA ALIJA: Pojavila se i jedna davno zaboravljena, legendarna fotka

Podsećamo se Jusufa Bulića, a sve povodom vesti da se njegov sin Aca vratio fudbalu

Objavljeno:

Jusuf Jusa Bulić (1952 - 1998) je bio poznati srpski kriminalac, član klana Ljubomira Magaša, i vlasnik fudbalskog kluba Železnik. Ono što je manje poznato je epizoda iz njegovih tinejdžerskih dana.

Bulić je kriminalom počeo da se bavi početkom sedamdesetih godina u Italiji kada je zajedno sa Ljubomirom Magašem i Radetom Ćaldovićem otišao u Italiju, gde je upoznao mnoge beogradske žestoke momke poput Željka Ražnatovića, Đorđa Božovića i mnoge druge. U Milanu, kasnije i u Frankfurtu, bio je istaknuti član klana Ljubomira Magaša.

Pre tih, "zvaničnih" početaka bavljenja kriminalom Bulić je imao izlete u takozvani "laki" kriminal o čemu svedoči i, do sada neobjavljena anegdota koju je otkrio urednik portala Kurir.rs Mladen Radulović, gostujući u emisiji Na mestu zločina sa Mašanom Lekićem na TV Prva.

Naime, Jusa se otisnuo u laki kriminal pre nego što je napunio 18 godina. Motiv je bio u neku ruku sportski...

- Bulić, koji je tada imao samo 16 godina, sa svojim "kolegama" Ljubom Zemuncem i izvesnim Šiljom rešio je da ode na bokserski meč, gde se za titulu prvaka sveta borio tada već čuveni Muhamed Ali. Trojici mladih prestupnika ovaj cilj se uopšte nije činio nedostižnim, iako se održavao u dalekoj Americi. Jusa se, sa svoja dva druga, uputio u Trst kako bi "zaradili" novac, a plan je bio da direktno iz Italije odlete u Ameriku. Tada su postigli jedan od svetskih džeparoških rekorda. Bili su snažno motivisani, pa su za samo sat-dva ukrali 54 novčanika. Ipak, policija je brzo uhapsila maloletne razbojnike i deportovala ih u Jugoslaviju, a Mumamed Ali ostao je samo san - navodi se.

Prvi ozbiljniji sukob sa evropskom policijom imao je početkom 1977. godine kada je uhapšen u Amsterdamu zbog falsifikovanja vozačke dozvole.

Dok se nalazio u bekstvu, uhapšen je u pljački katedrale u Kelnu ali pošto je austrijsko sudstvo odustalo od optužnice za ubistvo Krivokapića, Bulić i Ćaldović su izašli iz zatvora u Beču a Bulić odlazi kod Magaša u London. Posle odlaska iz Londona Jusa Bulić se nastanio u Frankfurtu, gde osamdesetih godina postaje jedan od ključnih ljidi u ekipi Ljube Zemunca.

Godinu dana kasnije na zahtev Austrije i Jugoslavije za njim je raspisana poternica, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Veljka Krivokapića u Beču dana 27. oktobra. 1978. u kafiću „Hautpost“. Na poternici sem Jusinog imena bila su imena i njegovih najbližih saradnika Ljubomira Magaša i Radeta Ćaldovića.

Kada je 10. novembra 1986. godine Goran Vuković zvani Majmun ubio Magaša, Bulić se vratio u Jugoslaviju. Po dolasku u zemlju Jusa otkupio je najpre kafanu "Zona Zamfirova", zatim kockarnicu "Ruski car" i još nekoliko kazina u Beogradu i unutrašnjosti. Nakon izvesnog vremena nastanio se sa porodicom u Železniku, gde takođe otkupljuje sportsku kladionicu.

Pored kafića "Pirana" Jusa otkupljuje i kafić "22" na novom Beogadu od vlasnika hotela "Mažestik" Miodraga Batričevića poznatijeg pod nadimkom Mija Gavran. Ipak domaćoj javnosti postao je poznatiji kada je otkupio fudbalski klub Železnik, kojeg je za kratko vreme doveo u prvu saveznu ligu omogućivši klubu da igra utakmice protiv velikana kao što su Crvena zvezda i Partizan.

Ubijen je 4.marta 1998. godine oko 18.50 sati na Novom Beogradu, ispred kafića „22“ u Ulici Omladinskih brigada. Pored njega ubijeni su njegov telohranitelj Nenad Raščanin, i prijatelj Petar Vujačić, takođe sportski funkcioner „Železnika“, a ranjeni su njegov brat Muka Bulić i slučajno zatečeni gost kafića Dragoslav Perić.

Inače, trenutno se društvenim mrežama vrti fotografija Juse Bulića, tadašnjeg vlasnika Železnika, koji stoji zagrljen sa Jovanom Počučom, kondicionim trenerom Obilića, a iza njih na fotki je legendarni Mile Srbin, navijač Crvene zvezde, sa sve šajkačom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.