IZBAČENI SMO ZBOG POLITIKE: Jokanović se prisetio čuvenog EURA 1992. godine i ratnog stanja u celoj Jugoslaviji!
Foto: Profimedia

sećanja

IZBAČENI SMO ZBOG POLITIKE: Jokanović se prisetio čuvenog EURA 1992. godine i ratnog stanja u celoj Jugoslaviji!

Slaviša Jokanović smatra da Jugoslavija nije bila lošiji tim od Danske i da nisu svi reprezentativci gledali kako uzimaju zlato

Objavljeno:

Slaviša Jokanović, sprski trener i bivši fudbaler, dao je opširan intervju za britanski "Gardijan".

Zbog građanskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije usledile su sankcije i našoj zemlji je bilo zabranjeno učešće na Evropskom šampionatu 1992. godine.

- Mi smo bili mnogo bolji tim od Danske. Ove godine neće biti Evropskog prvenstva, ali će igrači imati priliku da igraju sledeće godine. Mi takvu priliku nismo dobili, nama je Euro otet i nikada nije vraćen - nastavlja Jokanović.

On je bio član mlade selekcije Jugoslavije koja je osvojila Svetsko prvenstvo za igraće do 20 godina i koja je naredne godine bila vicešampion Evrope. Samo nedelju dana pred izbacivanje Jugoslavije sa EP Ivica Osim podnosi ostavku sa mesta selektora.

foto: Profimedia

Potom se iz nacionalnog tima povukao i Darko Pančev. a nešto ranije i Srećko Katanec čija je porodica dobijala pretnje smrću.

- Darko je dao 10 golova u kvalifikacijama i stvarno smo mogli da napravimo nešto veoma veliko. Bio je to užasan period, niko nije hteo da igra prijateljske utakmice s nama. Mi smo otišli u Švedsku iako smo čuli glasine, prvi smo stigli kako ne bi mogli da nas vrate, hteli smo da ih prevarimo - uz osmeh priča Jokanović.

foto: EPA

- Nedugo potom smo izbačeni. Bili smo razočarani, zbog politike nas vraćaju kući, sve je bilo užasno. Čekali smo dva ili tri dana da se organizuje let za Beograd. Onda je bio problem na aerodromu, deset sati smo čekali da nas puste da odemo. Traumatično iskustvo za mnoge od nas. Evropsko prvenstvo je bio prvi veliki turnir za mnoge, a morali smo da čekamo do 30. godine na sledeći. Ja sam igrao šest godina kasnije na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Isto je bilo i za Peđu Mijatovića, Sinišu Mihajlovića, Vladimira Jugovića... Ipak, drugi su mnogo više patili od nas. Naši problemi su bili sportske prirode. Dešavalo se nešto mnogo gore - rekao je Jokanović.

Slaviša Jokanović smatra da Jugoslavija nije bila lošiji tim od Danske i da nisu svi reprezentativci gledali kako uzimaju zlato.

- Nismo baš bili raspoloženi. Pobedili smo ih u Kopenhagenu, a oni nas u Beogradu. Ipak, svašta se izdešavalo, pa su došli opušteni. Zapravo, samo jednom su pobedili do finala. Ja sam izbrisao to prvenstvo iz sećanja. Nismo mogli da igramo i to je to. Nismo mogli da igramo kvalifikacije za SP u SAD, kao ni kvalifikacije za EP 1996. godine. Mnogi veruju da smo mogli da uradimo velike stvari, ali nikada nam nije pružena šansa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.