NOVA PRAVILA U SUPERLIGI OD NAREDNE SEZONE: Nemaju veze sa koronom! Tiču se izmena i mladih igrača!
Superliga Srbije, ilustracija, Foto: Starsport©

Noviteti

NOVA PRAVILA U SUPERLIGI OD NAREDNE SEZONE: Nemaju veze sa koronom! Tiču se izmena i mladih igrača!

Naime, na Izvršnom odboru FSS razmatraće se još dve stvari o kojima se konstruktivno razgovaralo na sednici Zajednice Superlige i Prve lige Srbije prošlog četvrtka

Objavljeno:

Superliga Srbije će se u sezoni 2020/21 igrati u do sada neviđenom formatu

Klubovi su se usaglasili da elitni rang broji 20 kluba, dok će Prva liga Srbije imati 18, za šta još samo čekamo potvrdu Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, a kako MONDO saznaje iz više izvora to neće biti jedine novine u domaćem fudbalu.

Naime, na Izvršnom odboru FSS razmatraće se još dve stvari o kojima se konstruktivno razgovaralo na sednici Zajednice Superlige i Prve lige Srbije prošlog četvrtka.

Prva odluka koja će biti potvrđena je pravilo o dva mlada fudbalera (starosti do 21 godine) u startnoj postavi u Superligi, koje je zapravo usvojeno još prošlog jula i bilo je predviđeno za narednu sezonu 2020/21.

Možda se u svetlu novonastale situacije oko korona virusa očekivalo da U21 pravilo bude odloženo, ali MONDO saznaje da će definitivno biti na snazi tokom sledeće sezone!

Tako će treneri morati da u početnu postavu uvrste najmanje dvojicu igrača rođenih posle 1. januara 1999. godine, što je pravilo koje već važi u Prvoj ligi Srbije. Cilj ove mere je bolja pozicija mladih fudbalera u Superligi, da bi se to pozitivno odrazilo i na (mladu) reprezentaciju, kao što je slučaj u Rumuniji.

S obzirom na to da su treneri u Kini našli način da "varaju" ovo pravilo, i da izvode igrače već u 1. minutu, FSS je pronašao način i kako da slične stvari unapred predupredi.

Druga novina koja bi mogla da bude usvojena je povećanje maksimalnog broja igrača u protokolu sa dosadašnjih 18 (11 startera i sedam izmena) na čak 23, što je pravilo koje se već osam godina koristi u Seriji A.

Mnogi su već počeli da prate Italijane, pa je u Bundesu od ove sezone povećano na 20.

Treneri bi dobili pet opcija više na klupi, možda bi na taj način čak i češće šansu davali mladim igračima, koji neretko ne završe u protokolu nauštrb iskusnijih igrača.

Ako pravilo bude usvojeno, treneri će u protokol moći da uvrste 23 fudbalera, pa se postavlja i pitanje o potencijalnom povećanju dozvoljenog broja stranaca. Njihov broj je trenutno ograničen na maksimalno četvoricu.

Za sada, kako je potvrđeno Mondu, nije bilo rasprave o promeni ovog pravila, što ne znači da neće biti ubuduće, ali najverovatnije se neće menjati u narednoj takmičarskoj godini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.