Dosije Srbija: Znamo da ste se obrukali, ali u Rusiju moramo! Kako ćemo tamo? (FOTO)

KOME SE ZAHVALITI, A KOGA OSTAVITI?

Dosije Srbija: Znamo da ste se obrukali, ali u Rusiju moramo! Kako ćemo tamo? (FOTO)

Cilj svih ciljeva srpskog fudbala u ovom trenutku mora biti plasman na Mundijal 2018. godine, u suprotnom slučaju to će biti poslednji klin u mrtvačkom sanduku ovdašnjeg kotrljanja "bubamare"
Objavljeno: 08:56h

Kraj još jednih razočaravajućih kvalifikacija je osta za nama! Ne možemo reći da nismo navikli. Srpski navijači doživeli još jedan udarac i njihovo poljuljano poverenje u reprezentaciju teško će se ponovo vratiti! Srbija je sramotno završila borbu za plasman na Evropsko prvenstvo, na pretposlednjem mestu u grupi, u nikad lakšem sistemu kvalifikacija. Nismo čak uspeli da osvojimo ni treću poziciju u konkurenciji Albanije, Jermenije, Danske i Portugalije što samo pojačava utisak da smo se brukali za sve pare tokom prethodne dve godine.

Dado Đilas
Ne može se tražiti opravdanje u puštenom dronu u Beogradu, kao što to mnogi ovih dana apostrofiraju, jer ponovo se vraćamo na činjenicu da je naš nacionalni tim po imenima sigurno među 11-12 najboljih u Evropi, tek za nijansu možda slabiji, ako ne i jednak po kvalitetu sa Portugalcima. Uzaludno je sada raditi analizu svih mogućih uzroka još jednog neuspeha i traženja razloga zašto ćemo propustiti i treće veliko takmičenje zaredom, već bi morali da se okrenemo budućnosti i onome što nas čeka, a to su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine na koje se moramo plasirati po svaku cenu.
Dado Đilas
Ne traži to samo FSS i svi ostali koji su apostrofirali odlazak u Rusiju kao najveći prioritet srpskog fudbala, već je to zahtev od same javnosti i samog srpskog fudbala, jer ukoliko u tome ne uspemo možemo slobodno da udarimo i poslednji klin u kovčeg. Sada su pred srpskim fudbalom dva najvažnija pitanja šta i kako dalje? Njih smo počeli da postavljamo još od onog poraza u Danskoj kada je postalo i kristalno jasno da naš brod neće otploviti u Francusku i od tog trenutka je počelo da se radi na projektu zvanom "Rusija 2018".
Jasno je tada naznačeno da se kreće u formiranje tima koji ne samo da će obezbediti plasman u Rusiju, već i igrati važnu ulogu na tom planetarnom šampionatu za tri godine. Sve su to rekli i selektor Ćurčić i čelnici FSS-a i svi ostali, ali čini se da se opet čeka poslednji trenutak, po običaju, jer barem mi nismo primetili da se radi na izgradnji te ekipe. Znamo da se ništa ne može preko noći i da se ne možemo tek tako odreći nekih igrača, ali isto tako je već trebalo da se počne sa uvođenjem sveže krvi u tim i uigravanja za predstojeće kvalifikacije, jer mi smo igrali poslednje mečeve bez takmičarske važnosti i iz tog razloga je moralo već sada da se krene sa renoviranjem "Orlova", a ne da kao u prethodnim slučajevima čekamo da počlne borba za bodove i tada uigravamo tim.
Dado Đilas
GOLMANI Što se tiče golmanske pozicije možemo reći da smo sasvim solidno popunjeni na toj poziciji. Da se ne lažemo, Vladimir Stojković nije sporan nikada bio što se tiče njegovih kvaliteta i iako će u Rusiji imati 35. godina, svi dobro znamo da su čuvari mreža kao vino - "što stariji to bolji".
Ukoliko i bude bilo nekih problema obezbeđeni smo Predragom Rajkovićem, najboljom mladom "jedinicom" planete koga bi trebalo uvoditi postepeno u tim da bi bio onaj pravi za tri godine kada bude bilo najpotrebnije. ODBRANA Godinama smo se hvalili našim odbrambenim igračima koje smo proizvodili kao na traci, međutim, taj segment tima je najviše, uz hroničnu bolećivost u napadu, zakazao u tek završenim kvalifikacijama.
Ne smemo sebi dozvoliti da nam ista postava u odbrani ne poveže dve utakmice kao što je sada bio slučaj. Odmah još da budemo jasni, trebalo bi već sada razmišljati o adekvatnim zamenama za Ivanovića, Kolarova, Duška Tošića koji će za tri godine već dobrano zagaziti u četvrtu deceniju života. Iz tog razloga bi trebalo da se počne polako sa uigravanjem i uvođenjem nekih mlađih talenata i potencijala iz zlatne generacije sa Novog Zelanda - Babićem, Veljkovićem i Antonovim u prvom redu. Nikako da ne zaboravimo na povređenog Nastasića.
SREDINA TERENA Bez ikakve polemike, Nemanja Matić mora biti vođa novog tima, jer ulazi u najbolje igračke godine, ali ne bi trebalo tražiti od njega da obavlja sve u ovom timu.
Za kreaciju bi trebalo da bude zadužen Ljajić, jer hteli ne hteli da priznamo boljeg od njega u ovom trenutku nemamo, ali isto tako bi već sada trebalo da se razmišlja o Sergeju MIlinkoviću Saviću i Nemanji Maksimoviću.
Na krilnim pozicijama možemo reći da smo odlično obezbeđeni, naročito ako se naša krila budu razvijala pravim putem, jer od Tadića bi tek trebalo očekivati najbolje igre, Marković i Andrija Živković su ogromni potencijali, ne bismo smeli nikao prerano da otpišemo i Darka Lazovića.
NAPAD Posle mnogo godina možemo da se pohvalimo da imamo napadača za velika dela i to je sigurno Aleksandar Mitrović. Ako smiri temperament i svoj talenat pretvori u suvi kvalitet golovi sigurno neće izostajati kao što jesu sada, ali isto tako ne smemo se osloniti samo na njega.
Mora se videti kakva je situacija sa Filipom Đorđevićem, jer neko ko igra i daje golove u Seriji A trebalo bi da bude uz tim. Ne mogu se zaboraviti Škuletić i Đurđić, a tu su i mladi lavovi Jović, Šaponjić, Ožegović. (Uroš Marjanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.