ON JE BIO JUGOSLOVENSKI DŽORDŽ BEST: Osvajao je misice i pevačice, tukao se, a na kraju završio u zatvoru!
Fikret Mujkić jr kau Jugoslovenska verzija Džordža Besta, Foto: Printscreen/Tempo

Malo poznata priča

ON JE BIO JUGOSLOVENSKI DŽORDŽ BEST: Osvajao je misice i pevačice, tukao se, a na kraju završio u zatvoru!

Priču o Fikretu Mujkiću i njegovim nestašlucima van travnatog terena pre nekoliko decenija je ispričao kultni sportski list “Tempo

Objavljeno:

Ceo svet zna ko je Džordž Best, jedan od najboljih fudbalera u istoriji, iako je zbog svog burnog i raskalašnog života na kraju ostao nedorečen na fudbalskom terenu, pa neki umeju da kažu i da je najveći propali talenat svetskog fudbala. A i nekadašnja Jugoslavija je imala svog Džordža Besta.

Njegovo ime je Fikret Mujkić, bio je velika nada jugoslovenskog fudbala i po mnogima jedan od najboljih fudbalera sa ovih prostora, ali značajniju karijeru nikada nije napravio.

U stilu kolege iz Velike Britanije, Mujkiću su od lopte draže bile druge stvari, poput žena i alkohola, a njegova slava čak je i opevana u pesmi kultnog sarajevskog benda “Zabranjeno pušenje”. Da, Fikret Mujkić je Đulijano Pike iz pesme “Probušeni dolar”.

Priču o Fikretu Mujkiću i njegovim nestašlucima van travnatog terena pre nekoliko decenija je ispričao kultni sportski list “Tempo”.

- Gresi mladosti se opraštaju, Mujkićev nemirni duh i žeđ za pustolovinom ocenjena je u Željezničaru kao prolazna epizoda koja se javlja kod onih ličnosti kojima karakter nije još potpuno formiran. I slučaj s Fikretom Mujkićem tako je ocenjen pa se Mujkić, kome je smanjena kazna, nakon iskrenog kajanja opet se našao u stroju. U idućoj sezoni na vreme je dolazio na treninge, marljivo je vežbao i stekao Ribarovo povjerenje. U novom prvenstvu briljirao je na mestu levog krila – s Bajevićem, Santračem i Zambatom, borio se za titulu prvog strelca lige, pružao je odličnu igru i našao se i u notesu selektora Rajka Mitića, koji je od Ribara tražio mišljenje o Mujkićevom ponašanju. U toj sezoni 1968/69. Mujkić je doživljavao svoje najlepše dane jer se često nalazio na užem popisu spisku za nacionalnu selekciju. I kad god je trebalo da svoj talenat pokaže na terenu, opet se dogodio novi eksces, i to na stadionu, pred očima drugova, koji su mu posle okrenuli glavu.

U septembru se igrao sarajevski derbi, Koševo je bilo dupkr puno, a Željezničar je vodio jednu od svojih najtežih bitaka za šampionsku titulu. Na poluvremenu utakmice izbio je “puč” – u svlačionici su braća Mujkići i Sprečo otkazali poslušnost treneru, pale su teške reči i Pike se u nastavku utakmice nije pojavio na terenu.

Sarajevo je pobedilo Želju 2:1, a Mujkića su saigrači optužili za izdaju kluba u kome je ponikao. Nova afera je snažno odjeknula u sarajevskim sportskim krugovima i otvoreno se govorilo da je Mujkić to namerno uradio jer je želeo da skine Željezničarov dres i pređe u Sarajevo!

Kad je pukla vest da je na pomolu brak Fikreta Mujkića s mis Jugoslavije 1969. Radmilom Živković, svi su verovali da će Pike napokon postati fudbalski velemajstor. Kad uplovi u bračnu luku, mislili su, postaće i zrela ličnost i kompletan sportista. Amorova strelica pogodila ga je slučajno na jednoj modnoj reviji konfekcije “Alhos” u Sarajevu zimi 1969. godine. Mujkić, koga su Ribar i klub tada već bili “pomilovali”, ponovo je dobio šansu, čvrsto je obećao da će krenuti ispravnim putem i zamolio je trenera Ribara za oproštaj.

Posle revije Pike i Radmila su krenuli držeći se za ruke u “Hamam-bar” i tu su proveli u ljubavnim ćaskanjima vreme do ponoći. Pike nije dugo čekao, nego je sutradan odmah odjurio u Beograd i dva dana je bio gost u njenoj kući. Nekoliko dana nakon toga, tik pre Nove godine, Radmila Živković se upoznala s njegovim roditeljima na svadbi starijeg brata Midhata.

Pike i Radmila su se zavoleli – ljubav se rasplamsala i Novu godinu su dočekali u hotelu “Albatros” u Cavtatu gde su razgovarali o danu kad će stati pred matičara.

- Bila je to ljubav na prvi pogled - govorila je tada Radmila Živković.

- Pike je idealan mladić o kakvom sam maštala i mislim da ćemo biti veoma srećni.

Najlepša Jugoslovenka koja je navijala za Crvenu zvezdu govorila je kako će se posle venčanja Pike preseliti u Beograd i zaigrati u klubu koji on simpatizira – u Partizanu i da mu ona neće biti nikakva prepreka.

Na svadbi je bilo veselo – Živkovićevi i Mujkićevi su se zbratimili – u kućici kraj stadiona odjekivala je pesma koju je vodio Fikretov dobri prijatelj, popularni narodni pevač Meho Puzić. Nakon venčanja (kum je bio Milan Ribar, koji je tako verovatno još jedanput hteo da dokaže koliko ceni svog pulena) slavlje se nastavilo u hotelu “Central” a zatim je mladi bračni par otputovao na bračno putovanje na kojem je proveo medeni mesec koji je, naravno zbog Fikretovih profesionalnih obaveza, skraćen za tri sedmice.

I dok su mnogi listovi u zemlji objavljivali fotografije sa svadbe lepuškastog Fikreta i lepotice Radmile, već se govorilo kao je taj brak promašen i kako će biti kratkog veka. Tako je i bilo.

Oba talentovana brata uskoro su prestali da nose dres Željezničara. Stariji Midhat dobio je dozvolu kluba i potpisao ugovor sa Čelikom u kojem je postao stub odbrane, a Fikret je odlučio da obuče sivomaslinastu uniformu.

Posle svih peripetija vezanih za mlađeg Mujkića, Željezničar je odlučio da ga pusti da promeni boje, s tim, naravno, da pri tom dobije kao odštetu barem deo onoga što je investirao u njegov razvoj. Fikret Mujkić je otišao u vojsku u Požarevac, a klub je dobio ponudu i Partizana i Dinama, koji su željeli da tog talentovanog igrača vide u svojim redovima. Predstavnici Dinama pronašli su zajednički jezik sa Željezničarom: Mujkić je potpisao ugovor s “modrima”.

Dinamo se nadao da će njegov napad postati ubojitiji s dolaskom Mujkića, koji je oduševio svojom igrom u dvoboju s Nacionalom iz Montevidea. U međuvremenu je Mujkić – koji je služio vojni rok u Požarevcu, ali često boravio u Beogradu – sklopio novo poznanstvo – igrom sudbine opet s jednom Radmilom, takođe poznatom u javnosti.

Pevačica zabavne muzike Radmila Karaklajić pronašla je u Fikretu Mujkiću pravog čoveka i njihova veza je označena kao nova ljubav dvoje mladih koji nisu imali sreće u prvom braku. Na sve strane pljuštale su izjave kako je pitanje dana kad će se Fikret i Radmila II venčati, kako odlično odgovaraju jedno drugome i kako se neizmerno vole.

Međutim, od braka nije bilo ništa. Kad je bio na vojnom dopustu u Sarajevu, Fikret Mujkić je u jednom lokalu na Benbaši, koji drži bivši bokserski as Agmet Zagorica, došao u sukob s nekadašnjim klupskim drugom Enverom Hadžiabdićem.

Tek što se završila tuča na Benbaši, Mujkić je sproveden u vojni zatvor, ali ne zbog incidenta u kafani, nego zbog opravdane sumnje da je u dosluhu s izvesnim osobama (među kojima je osumnjičen i njegov otac Ramiz) falsifikovao dokumente kojima mu je vojna obaveza zbog uzdržavanja oca skraćena na godinu dana.

Ustanovljeno je da je falsifikovana potvrda o visini penzije njegovog oca i da prema propisima Fikret Mujkić nije hranitelj porodice, pa shodno tome mora služiti vojni rok 18 meseci.

Zbog sumnje da su indirektni učesnici u pribavljanju falsifikata, Fikreta Mujkića i njegovog oca Ramiza vojne vlasti su pritvorile, a slučaj je dobio šire dimenzije jer su u njega navodno umešane još neke osobe. Posle petnaest dana provedenih u zatvoru, Mujkić je pušten na slobodu, ukinut mu je pritvor i predmet je predan na dalje razmatranje Vojnom tužilaštvu, koje je dalo četiri predloga za okončanje procesa: 1. da se odustane od tužbe; 2. da se istraga dopuni; 3. da se istraga proširi na još dve osobe; 4. da se podigne optužnica.

Fikret Mujkić Pike karijeru je počeo u Željezničaru, a potom je igrao za zagrebački Dinamo, NAC Bredu i Panatinaikos.

Karijeru je završio tamo gde je sve i počelo, na Grbavici, a za reprezentaciju bivše Jugoslavije je odigrao pet utakmica.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.