TERZIĆ NAJAVIO REGIONALNU LIGU: Potrebno nam je ovo rešenje, UEFA ima tri scenarija za evropske kvalifikacije!
Zvezdan Terzić, Foto: Starsport©

reč generalnog direktora zvezde

TERZIĆ NAJAVIO REGIONALNU LIGU: Potrebno nam je ovo rešenje, UEFA ima tri scenarija za evropske kvalifikacije!

- Zvezda i Partizan moraju da se okrenu ligi sa, recimo, Bugarima, Rumunima i Mađarima - smatra Terzić

Objavljeno:

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić dao je opširan intervju za Sportski žurnal u kom se dotakao evropskih kvalifikacija, ali i regionalne lige koja bi se igrala sa Mađarima, Rumunima i Bugarima.

Terzić je otkrio da UEFA ima tri scenarija za kvalifikacije za Ligu šampiona.

- Savezi su obavezni da do 20. jula dostave spisak klubova za kvalifikacije, reč je o zemljama između 16. i 55. mesta na UEFA listi. Prva runda bi počela 28. jula, Crvena zvezda bi startovala od druge, 11. avgusta. Borba za plasman u Ligu šampiona završila bi se tek krajem septembra, a prelazni rok bi trajao do 1. oktobra. To je Plan A - rekao je Terzić za Sportski žurnal.

Plan B?

- Ukoliko, zbog zdravstvenih i organizacionih okolnosti, lige ne uspeju da se završe do 20. jula, daće se novi rok do 3. avgusta.

Plan C?

- Može da se dogodi situacija da pojedine države ne dozvoljavaju odigravanje utakmica na njihovoj teritoriji do pojedinih datuma. Onda bi na snagu stupila varijanta igre na neutralnim terenima, gde može da se putuje.

Kada je reč o Superligi Evrope, u kojoj bi igrali najjači timovi Evrope i o kojoj se sve više i više priča, nije realno očekivati crveno-bele u njoj.

- Imponuje nam što se Zvezda svrstava rame uz rame sa najvećim klubovima Evrope. Čast je čak i u teoriji naći se u odabranom društvu, ali ipak mislim da to nije realno. Kako je zamišljena ta Superliga Evrope, deluje da će to biti takmičenje za najbogatije klubove koji imaju budžete i po pola milijarde evra i tu svako svakom može da bude od koristi. Mi koji imamo budžete od po 20-30 miliona evra moramo da se okrenemo drugim, realnijim rešenjima - rekao je Terzić.

Generalni direktor Crvene zvezde ima jasnu viziju kako bi klupski fudbal morao da se razvija na ovim prostorima

- Pred UEFA su već iznete neke ideje o regionalnim ligama, a u jednoj takvoj mogla bi da se nađe i Crvena zvezda. Takve ideje najpre su zagovarale skandinavske zemlje i Holandija i Belgija. UEFA blagonaklono gleda na to, ali sve je to zasad samo ideja. Dakle, neće se desiti uskoro. Ipak, Zvezda i Partizan moraju da se okrenu ligi sa, recimo, Bugarima, Rumunima i Mađarima - jasan je Terzić.

Čelnik crveno-belih ima ideju kako bi ta liga trebalo da izgleda.

- U toj regionalnoj ligi mogla bi da učestvuju po četiri kluba iz Srbije, Bugarske, Rumunije i Mađarske. Bilo bi idealno da iz tog takmičenja postoji prohodnost ka evropskim kupovima. To je nešto što bi svima odgovaralo, jer naši budžeti su premali za Ligu šampiona i Ligu Evrope, a preveliki za domaća takmičenja. Dakle, potrebno nam je ovo rešenje. Naravno, trebalo bi razraditi ovu ideju sa nacionalnim savezima, tako da domaće lige ne izgube smisao - zaključuje Terzić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Žurnal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.