ZBOG NJEGA JE TOTI ZAIGRAO ZA ROMU, MIHI JE BIO KAO OTAC: Nikad zaboravljeni Čika Vujke!
Legendarni Vujadin Boškov, Foto: Starsport©

sećanje

ZBOG NJEGA JE TOTI ZAIGRAO ZA ROMU, MIHI JE BIO KAO OTAC: Nikad zaboravljeni Čika Vujke!

- Bio je mi je kao otac. Bio je učitelj, primer, na planu fudbala, ali i na ljudskom planu, jedna od onih osoba koje nikada ne biste želeli da izgubite, a kada odu ostavljaju praznine koje je nemoguće ispuniti - rekao je Siniša Mihajlović nakon smrti Vujadina Boškova

Objavljeno:

Tačno na današnji dan pre šest godina napustio nas je legndarni Čika Vujke.

Ljudi kao što je on će uvek biti premalo, to su oni koji i kad odu, nisu otišli, a dok su bili tu, stvarali su istoriju. Čovek fudbal, legendarni Vujadin Boškov ostavio je neizbrisiv trag u evropskom fudbalu.

Kao igrač nastupao za Vojvodinu, italijansku Sampdoriju i švajcarski Jang bojs. Dres novosadskih crveno-belih nosio punih 14 godina (1946. – 1960) i za to vreme odigrao 512 utakmica. Igrao je u veznom redu i bio član generacije koja je 1951. po prvi put u istoriji kluba došla do finala Kupa maršala Tita, a 1957. postala vicešampion Jugoslavije i došla do finala Srednjoevropskog kupa. Po odlasku iz Vojvodine, godinu dana proveo je u italijanskoj Sampdoriji, a potom još dve sezone u švajcarskom Jang bojsu, gde je istovremeno obavljao i dužnost trenera i gde je završio igračku karijeru.

Po završetku igračke karijere, Boškov se 1964. godine vratio u Vojvodinu i preuzeo funkciju tehničkog direktora kluba. Kao takav, bio je najzaslužniji za angažovanje trenera Branka Stankovića i selektiranje tima koji će dve godine kasnije postati šampion Jugoslavije, a već u narednoj sezoni dogurati do četvrtfinala Kupa evropskih šampiona. U Vojvodini je ostao punih sedam godina, sve do 1971, a pred kraj svog rada oformio je klupski trening centar u Veterniku, koji je dve i po decenije kasnije dobio njegovo ime.

Nakon ponovnog odlaska iz Vojvodine, posvetio se trenerskom poslu i imao je impozantnu trenersku karijeru, tokom koje je sa Real Madridom osvojio titulu šampiona Španije (1980) i dva Kupa kralja (1980, 1982), sa Sampdorijom titulu šampiona Italije (1991), Kup pobednika kupova (1990), dva Kupa Italije (1988, 1989) i jedan Superkup Italije (1991), a sa Den Hagom Kup Holandije (1975). Sa Real Madridom je 1981. došao do finala Kupa evropskih šampiona, a sa Sampdorijom do finala Kupa pobednika kupova (1989) i takođe do finala Kupa evropskih šampiona (1992).

Tokom svoje trenerske karijere, trenirao je još i Fejenord, Saragosu, Hihon, Askoli (uveo ga u Seriju A 1986), Romu (ostao upamćen kao trener koji je u prvi tim uvrstio legendarnog Frančeska Totija i to na nagovor još jednog bivšeg igrača Vojvodine Siniše Mihajlovića).

- Kao da je juče bilo kad je debitovao, on mi još duguje večeru, ali ne baš da odemo na picu, jer sam tada ubedio Vujadina Boškova da mu pruži šansu -zaključio je Mihajlović, Totijev nekadašnji saigrač u Romi.

Napoli, Servet i Peruđu. Od 1970. do 1973. i od 1999. do 2000. godine bio je selektor Jugoslavije, pri čemu je u oba navrata uspeo da odvede reprezentaciju na velika takmičenja – Svetsko prvenstvo u Zapadnoj Nemačkoj 1974. i Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji 2000. godine. Po završetku trenerske karijere, imenovan je za počasnog selektora Jugoslavije.

Preminuo je 27. aprila 2014. godine u Novom Sadu, baš u godini u kojoj je njegova Vojvodina proslavila svoj 100. rođendan i svega nekoliko nedelja pre nego što je osvojila svoj prvi Kup Srbije u istoriji kluba. Sahranjen je na groblju u Begeču, a sahrani su, pored najviših predstavnika Fudbalskog saveza Srbije, prisustvovali i predstavnici Real Madrida i Sampdorije, čiji navijači su došli da mu odaju počast i oproste se sa čovekom koji im je doneo jedinu titulu šampiona Italije u istoriji kluba.

U njegovu čast, utakmice polufinala Lige šampiona te sezone počele su sa minutom ćutanja, a na utakmicama kvalifikacija za Ligu Evrope 2015. godine, navijači Vojvodine i Sampdorije su koreografijama pokazali koliko vrednuju i cene sve ono što je veliki Vujke uradio za oba kluba.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/reprezentacija.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.