TEŠKA SUDBINA FRANKA RAJKARDA: Stvorio Mesija, pa napravio skandal s klinkom dadiljom - od tada je propao u zemlju!
Frank Rajkard, Foto: Profimedia

POVUKAO SE IZ JAVNOG ŽIVOTA

TEŠKA SUDBINA FRANKA RAJKARDA: Stvorio Mesija, pa napravio skandal s klinkom dadiljom - od tada je propao u zemlju!

Spekuliše se da se baš zato povukao iz medija, jer su ga tabloidi "saletali" gde god da se okrene

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Fudbal stvarno piše neverovatne priče, romane, poeme... Ono što se dešavalo legendarnom Franku Rajkardu, lagano može da se pretoči u filmsko platno i lagano bi priča bila toliko zanimljiva da bi mogao da se takmiči na dodeli Oskara.

Za svakog Ronalda, Mesija, Bufona, Bekama na svetu postoji i jedan Rajkard - čovek koji ima blistavu karijeru, svet pod svojim nogama, ali onda odjednom, sve krene po zlu.

Takva je i sudbina legende holandskog fudbala, Milana i Barselone, koji je sredinom prve decenije 21. veka bio možda i najcenjeniji trener na planeti.

Vodio je ONU Barselonu, u koju je doveden Ronaldinjo, a upravo Holanđanin je bio prvi čovek koji je povukao Mesija iz omladinskog pogona i podario mu debi u profesionalnom fudbalu.

Rajkard, inače, spada u retku grupu trenera - osvojio je Ligu šampiona i kao igrač i kao strateg na klupi. Sa Ajaksom i Milanom je podigao ušati pehar kao fudbaler, a sa Barsom kao trener 2006. godine, posle onog finala sa Arsenalom i velikog preokreta.

Samo su Migel Munjoz, Đovani Trapatoni, Johan Krojf, Karlo Anćeloti, Pep Gvardiola i Zinedin Zidan uspeli ono što je Holanđaninu pošlo za rukom do dana današnjeg, ali za razliku od njega, niko od njih (koji su živi) nije propao u zemlju. Samo veliki Frank jeste.

Međutim, i za to postoji razlog.

Krenimo od početka njegovog životnog kraha, koji se dogodio još dok je tamnoputi gospodin iz Amsterdama bio trener Barse.

Lako je sada hvaliti Barsinu i Realovu hegemoniju evropskim fudbalom, ali kada je Rajkard bio trener, nije bilo baš tako. Ekipa iz Katalonije je imala samo jednu titulu prvaka Evrope, a Holanđanin joj je doneo drugu.

No, tek tada su krenuli pravi problemi za njega. U sezoni 2007/08 Rajkard je imao jedan od najtalentovanijih timova na svetu, ali taj tim je na terenu izgledao kao grupa raspuštenih bandita. Glavna zvezda Ronaldinjo nije izlazio iz noćnih klubova popularnog Kasteldefelsa, što se videlo i kroz njegov fudbal.

Pep Gvardiola
Pep Gvardiola foto: EPA/Sergey Dolzhenko

Do kraja epizode u Barsi, Rajkard je izgledao kao potpuno slomljen čovek. Novinar Giljem Balag opisao je svojevremeno jednu interesantnu situaciju: Barsin Im A i tim B, koji je predvodio tada mladi Gvardiola, sastali su se na jednom treningu kako bi odigrali trening meč.

- Pep je konačno shvatio da je Barseloni potrebna promena. Video je Rajkarda kako puši cigaru, Ronaldinjo je izveden iz igre u 10. minutu, Deko je bio umoran, a rezerve su razbile svoje poznatije kolege - napisao je Balag.

Tada je Rajkard već prihvatio svoju sudbinu, iako tu nije došao kraj njegove trenerske karijere.

U međuvremenu je vodio Galatasaraj 16 meseci, a bio je i selektor Saudijske Arabije, ali to je za njega bilo to. Onda se povukao iz fudbala i počeo da živi miran život u rodnom Amsterdamu.

Ako ste mislili da je tu bio kraj njegovim problemima, grdno ste se prevarili. On se iz javnosti povukao jer je napravio veliku, veliku glupost. Prevario je suprugu Monik 2009. godine sa klinkom dadiljom Stefani.

Frank Rajkard
Frank Rajkard foto: Profimedia

Holandski mediji su ga razapeli zbog toga, pa je morao da se potpuno uvuče u sebe i od tada više nikada nije pričao sa novinarima.

A, i može mu se, jer iako mu na ljubavnom planu i nije baš išlo, na poslovnom jeste. Uložio je dosta novca u nekretnine u Amsterdamu, a pošto je ovo turistički centar zapadne Evrope, jasno je da je od toga zaradio toliko novca da zaista i ne mora više nikada nigde da se pojavi.

Još jedna interesantna priča postoji za Holanđanina, a to je da je bio jedini igrač koji je smeo da se suprotstavi legendarnom treneru, tada Ajaksa, Johanu Krojfu. 1987. godine, Rajkard je bio golobradi 24-godišnjak, a tada je rekao legendi fudbala da ne želi više da trenira kod njega, jer "previše kuka i čini ga napetim".

Posle toga je prešao u Saragosu, a onda i u Milan, gde je sa Rudom Gulitom i Markom van Bastenom stvorio trio Holanđana koji je te Milaneze učinio jednim od najboljih timova u istoriji fudbala. Poredili su ga upravo sa Gvardiolinom Barsom.

Bilo kako bilo, žao nam je što Rajkarda više nećemo gledati pored aut-linije kao trenera, ali bar nam je drago da je pronašao svoj mir u prelepom Amsterdamu, iako ne možemo da kažemo da je ono što je uradio suprugi bilo imalo lepo...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.