ZVALI SU GA GVOZDENA ZAVESA: Sećate li se, po mišljenju mnogih, najboljeg golmana na svetu? (VIDEO)
Rinat Dasajev, Foto: Profimedia

LEGENDA

ZVALI SU GA GVOZDENA ZAVESA: Sećate li se, po mišljenju mnogih, najboljeg golmana na svetu? (VIDEO)

Red je da se prisetimo jednog od najvećih čuvara mreže koji su ikada hodali planetom, a koji će večno sanjati košmar u kome glavnu ulogu tumači Marko van Basten

Objavljeno:

Sport je stao zbog pandemije koronavirusa, što nam daje mnogo vremena da se prisećamo nekih od legendi, zbog kojih je svet zavoleo fudbal.

Danas je došao dan da se prisetimo drugog najlegendarnijeg ruskog golmana, za koga mnogi tvrde da bi možda bio i bolji od Lava Jašina, da je igrao u njegovo vreme.

U pitanju je, ukoliko već niste provalili, Rinat Dasajev, legenda sovjetskog, a onda i ruskog fudbala. Rođen je u Astrahanu, u Volgaru iz tog grada je i započeo karijeru, a posle samo godinu dana u prvom timu, već je 1977. godine potpisao za moskovski Spartak, čije je boje branio sve do 1988. i onog Evropskog prvenstva, kada je SSSR izgubio od Holandije u finalu.

Od tada, Dasajeva svi pamte kao čoveka kome je Marko van Basten dao ONAJ gol, ali legendarni Rinat je daleko više od toga.

Za 11 sezona sa Spartakom iz Moskve osvojio je dva prvenstva SSSR, izuzetno teška u to vreme, a posle sjajnih partija na EURO 1988, kada je proglašen i za najboljeg čuvara mreže Starog kontinenta, prešao je u Sevilju u kojoj je posle tri sezone i završio igračku karijeru.

Posle toga, čak 12 godina kasnije, počeo je da se bavi trenerskim poslom, tačnije, postao je asistent selektora Rusije, a onda i trener golmana u mnogim ekipama.

Poslednji takav angažman imao je u drugom timu moskovskog Spartaka, ali je posle teške povrede kolena morao da prestane da "radi" treninge, već da počne da bude konsultant golmanskim trenerima u mlađim kategorijama tog kluba.

Tokom karijere, za reprezentaciju je nastupao na 91 utakmici, a činio je to u periodu od 1979. do 1990. godine. Za to vreme nastupao je na četiri Svetska prvenstva.

Nadimak mu je "Gvozdena zavesa" ili "Mačka" zbog refleksa koje je posedovao, a bio je prvi čuvar mreže koji se uključivao u napade svog tima, tako što je loptu umeo da rukom prebaci preko pola terena i tako započne kontranapad, koji u to doba razvoja fudbala nije bio baš standardna pojava.

Takođe, ostaće zauvek poznat i po svojoj specifičnoj tehnici zaustavljanja šuteva, jer je bio jedan od prvih na svetu koji je loptu pokušavao da odbrani samo jednom rukom...

Za one koji ne znaju, iako se deklariše kao Rus, Dasajev je musliman, rođen je nadomak Tatarstana, u današnjoj Astrahan oblasti...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.