Taj magični Genije - najbitnije Zvezdino gostovanje u istoriji i utakmica koja nikada neće biti zaboravljena!
Detalj sa meča u Minhenu, Foto: FK Crvena zvezda

sećanje

Taj magični Genije - najbitnije Zvezdino gostovanje u istoriji i utakmica koja nikada neće biti zaboravljena!

Minhen je video sve zvezde, a Evropa budućeg šampiona

Objavljeno:

Bajern i cela Evropa videli su na današnji dan 1991. godine novog prvaka Evrope – Crvenu zvezdu.

Najveći favorit za osvajanje Kupa šampiona dočekao je na rasprodatom Olimpijakom stadionu moćnu „crveno-belu armiju“, uzdao se i u tradiciju jer 43 uzastopna evropska meča u Minhenu nije osetio gorčinu poraza da bi ga Zvezda razbila briljantnom igrom, pobedila 2:1 i najavila da je spremna da ide na sam vrh.

Ova Zvezda igra brzo, moderno, ima mašte a pritom trči kao da je nemačka ekipa, čuvena je rečenica šokiranog Franca Bekenbauera, legendarnog Nemca i asa Bajerna posle meča u kome je naš klub nadigrao i nadtrčao bavarski.

Očekivao se spektakl u Minhenu. I bio je spektakl pred 64.000 gledalaca. Sa jedne strane sjajan sastav Bajerna sa Augentalerom, Efenbergom, Tonom i Laudrupom, a sa druge Belodedić, Prosinečki, Savićević, Pančev, Mihajlović…Zvezdin tim je pokazao da se nikog ne plaši, čak i kad je Volfart u 24. minutu savladao Stevana Stojanovića posle asistencije Švabla. Trener Ljubomir Ljupko Petrović je sjajno postavio taktiku, nastavio je njegov tim da igra kao i do tada, ređale su se prilike, pokušaj Prosinečkog, pa Mihajlovića sa preko 35 metara iz „slobodnjaka“… Usledila je čuvena akcija u 45. minutu za udžbenike – Radinović, Belodedić, Prosinečki, Binić, egzekucija - Pančev! Skoro 15.000 navijača Crvene zvezde je bilo u delirijumu.

Bavarci se nisu oporavili od šoka ni u svlačionici, Zvezdi je gol na samom kraju samo pojačao pozitivnu energiju. Vezni red sa Prosinečkim je vezao po terenu, Savićević je prolazio kao “nožem kroz puter” da bi naplata dobre igre stigla u 75. minutu. Zvezdina “kobra” Pančev poslao je pas u prostor Savićeviću, a Genije je kao mlaznjak prošao pored Kolera i fantastičnim udarcem savladao Aumana. Bajern je ličio na boksera koji ne može da se spasi nokauta. Zato je bila prava šteta, pokazaće to i revanš u Beogradu za 14 dana, što Savićević, Mihajlović, Binić i Pančev po dva puta, nisu još koji put zatresli mrežu Aumana pa je ostalo na semaforu legendarnih 1:2.

Minhen je video sve zvezde, a Evropa budućeg šampiona…

Bajern – Crvena zvezda 1:2 (1:1)

Minhen, 10. april 1991. Strelci: Volfart u 24. za Bajern, a Pančev u 45. i Savićević u 70. minutu za Crvenu zvezdu. Stadion: Olimpijski. Gledalaca: 64.000. Sudija: Hubert Ferstinger (Austrija).

foto: FK Crvena zvezda

BAJERN: Auman, Rojter, Fligler, Koler, Augentaler, Efenberg, Bender (od 77. Štrunc), Švabl, Volfart, Ton (od 77. Cige), Laudrup.

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Marović, Jugović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović (od 86. Stošić), Pančev, Savićević, Binić (od 89. Tošić).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.