NOVA PRAVILA U FUDBALU OD SLEDEĆE SEZONE: Tiču se VAR-a, penala i žutih kartona!
Foto: Starsport©

NOVITETI

NOVA PRAVILA U FUDBALU OD SLEDEĆE SEZONE: Tiču se VAR-a, penala i žutih kartona!

Zanimljivo...

Objavljeno:

Nova fudbalska pravila stižu nam od naredne sezone na terene širom sveta.

Izvršni odbor FIFA-e doneo je odluku o novim pravilima koja se tiču izmena pravila kod korišćenja VAR-a, ali i tokom izvođenja penala.

VAR i igranje rukom

Jedan od glavnih zaključaka sastanka je to da će sudije češće koristiti VAR naredne sezone jer se od njih traži da pregledaju sve sumnjive akcije. Ako bi eventualno lopta pogodila rame fudbalera neće biti intervencije sudija, ali ako udari lakat automatski će se igra zaustaviti. Ako napadača lopta udari u ruku igra će se zaustaviti samo ako je u nastavku akcije postignut gol ili ako napadačka ekipa stekne prednost.

foto: Starsport©

Penali i žuti kartoni

Ako golman istrči s gol-linije u trenutku izvođenja penala, a lopta pogodi prečku ili stativu, penal se neće ponavljati kao što je to do sada bio slučaj. Naravno, ova odluka će biti na snazi sa izuzetkom ako golman namerno ometa izvođača penala. Takođe, dobijeni žuti kartoni se neće računati u penal seriji. Ako je igrač imao žuti i ponovo ga dobije tokom penal serije, neće biti isključen. Ako golman i izvođač penala istovremeno prekrše pravila prilikom izvođenja penala, žuti karton će dobiti izvođač.

Ostala pravila

Igrač koji ne bude udaljen četiri metra od lopte kada lopta miruje nakon prekida igre dobiće žuti karton.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.