POČIVAJTE U MIRU, MISTER: Dirljiv oproštaj FSS od Radomira Antića
Oproštaj FSS od Radomira Antića, Foto: Filip Plavčić

poslednji pozdrav

POČIVAJTE U MIRU, MISTER: Dirljiv oproštaj FSS od Radomira Antića

"Antić je uvek bio ambiciozan i nije imao vremena za pauzu"

Objavljeno: 22:22h

Tužna vest za evropski i srpski fudbal. U Madridu je, posle kratke bolesti, u 72. godini preminuo jedan od najboljih srpskih trenera Radomir Antić.

Od njega se opostio i FSS:

Nekadašnji šef stručnog štaba tri najveća španska kluba, Reala i Barselone, odnosno Atletiko Madrida, ali i Saragose i Ovijeda, bio je poznat po velikoj harizmi, stručnosti, ogromnom znanju i autoritetu. „Mister“, kako su ga oslovljavali naši reptrezentativci, ali i najveće zvezde španskog fudbala, ostavio je traga svuda gde je radio, pa ga zato na Pirinejima mnogi slave i veoma poštuju, pre svega fanovi madridskog Atletika kojima je podario duplu krunu.

Radomir Antić je imao mnogo uspeha i sa nacionalnim timom Srbije, koji je vodio od 2008. do 2010. a posle dugo godina odveo je „Orlove“ na Svetsko prvenstvo koje se održavalo u Južnoj Africi. 2010. godine. Dve godine kasnije usledio je poziv kineskog kluba u povoju, ali sa velikim ambicijama, Šandong Linenga. Iskusio je Antić kinesku ligu , trenirao zatim i Hebei, bio jedan od prvih stranaca koji se upustio u tu azijsku avanturu.

Kao fudbaler karijeru je započeo u svom gradu Užicu, obukao je dres Slobode 1967. Godinu dana kasnije preselio se u Beograd gde je nastupao za Partizan, klub koji mu je ostao u srcu do poslednjeg dana. Sa crno – belima je osvojio naslov najboljeg tima u Jugoslaviji 1976. godine. Karijeru je gradio i u inostranstvu, prvo u Fenerbahčeu, pa u Saragosi, da bi je 1984. završio u engleskom Lutonu.

Antić je uvek bio ambiciozan i nije imao vremena za pauzu. Između igračke i trenerske karijere prošla je nepuna godina, kada je kao pomoćni trener seo na klupu voljenog beogradskog kluba – Partizana 1985. Sa crno-belima je kao pomoćni trener dva puta uzastopno osvajao prvenstvo Jugoslavije (1986. i 1987), ali fudbalski svet će ga ipak najviše pamtiti po toj duploj kruni sa madridskim Atletikom iz sezone 1995/1996, kada su Jorgandžije blistale sa timom čije su okosnice bili aktuelni trener Atletika Dijego Simeone, pa Milinko Pantić, Ljuboslav Penev, Kiko, Hoze Luis Kaminero… Zbog svega što je uradio u Madridu, na stadionu Vanda Metropolitano u naredna 24 časa klupske zastave biće spuštene na pola koplja. Niko ga nije voleo kao navijači Atletika, koji su pevali njemu u čast na svakoj utakmici na nekadašnjem „Visente Kalderonu“.

Taj uspeh iz 1996. je Antiću kasnije doneo i priliku da vodi i Real i Barselonu po čemu će ostati jedinstven u istoriji fudbala, jer niko osim mister Radomira nije imao tu privilegiju da sedi na klupama tri najveća španska kluba!

Svima koji su poznavali Radomira Antića ostaće praznina u srcu, a Srbija može da bude ponosna da je imala takvog čoveka u inostranstvu koji se svojom zemljom uvek ponosio. Antić je iza sebe ostavio suprugu, sina, kćerku, dve unuke i dva unuka.

Fudbalski savez Srbije izražava iskreno saučešće porodici Antić. Počivajte u miru „Mister“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.