Sećate li se svih trećih golmana Zvezde od 2005. godine do danas?
Foto: Starsport©

ESPRESO VREMEPLOV

Sećate li se svih trećih golmana Zvezde od 2005. godine do danas?

Momke koji u nekom trenutku svog života nisu bili ni na klupi svog kluba, a trenirali su istim intetizetom sa ekipom tokom nedelje, možemo svrstati pod mentalno jake ljude

Objavljeno: 10:48h
Nikola Husein

Koji uvod napisati?

Onaj da je korona zaustavila svet i sport, znaju i ptice na grani i počeo je pomalo da bude dosadan, pa ćemo odmah preći na stvar.

Dok fudbaleri odmaraju, mi ćemo vas podsetiti na golmane Crvene zvezde. Ne one najbolje, ne čak ni rezervne, nego one nepravedno zastupljene - treće golmane.

Momke koji u nekom trenutku svog života nisu bili ni na klupi svog kluba, a trenirali su istim intetizetom sa ekipom tokom nedelje, možemo svrstati pod mentalno jake ljude.

foto: Starsport©

Iako im u nekom trenutku kvalitet nije bio jača strana u odnosu na dvojac ispred sebe, nekolicina ovih golmana je kasnije napravila dobre karijere i imali su bitnu ulogu u svojim klubovima.

Krenućemo od 2005. godine i sezone kada je Boban Bajković započeo svoju misiju zvanu "treći golman".

Popularni Bajko je u klub stigao daleke 2003. i na svojih "5 minuta" čekao verovali ili ne - osam godina.

foto: Starsport©

Toliko je Bajković bio u nemilosti trenera i strpljivo čekao svoju šansu da stane između stativa kao broj 1.

Na kraju mu se višestruko isplatilo. Osvojio je titulu 2014. godine, zatim bio kapiten ekipe i ostvario finasijski lepe transfere nakon odlaska sa Marakane.

Sećate li se Zorana Banovića?

Crnogorskog čuvara mreže koji je pet godina proveo u ulici Ljutice Bogdana. Za to vreme upisao je svega šest nastupa, a može se pohvaliti podatkom da je 2006. godine odigrao Večiti derbi na stadionu Partizana i uspeo da odbrani mrežu.

Kasnije je karijeru nastavio u Grčkoj i Bugarskoj, odakle se vratio u rodnu Crnu Goru i 2013. godine završio svoju karijeru.

foto: Starsport©

Interesantno, zabeležio je i jednu utakmicu za reprezentaciju Srbije i Crne Gore na prijateljskom meču protiv Severne Irske u Belfastu.

Saša Radivojević je golman koga verovatno više prepoznajete po frizuri i izgledu nego po imenu i prezimenu.

Da, to je onaj "čupavi" sa trakom oko glave koji je nekoliko sezona boravio u našem najtrofejnijem klubu.

Stigao je 2006. godine iz Zete, a ostao do 2010. godine, a za razliku od Banovića, odigrao je jedan meč više, ukupno 7 za ekipu Crvene zvezde.

foto: Starsport©

Nije ostavio dubok trag na Marakani odakle je jednu sezonu proveo na pozajmici u čačanskom Borcu, a karijeru je kasnije nastavio u Čukaričkom. Trenutno ima 40 godina i u penziji je od 2014.

Bojan Pavlović je bio član Crvene zvezde od malih nogu. Pre 13 godina je bio poslat na kaljenje u Bežaniju, pa zatim u tadašnji klub Makedonija u istoimenoj državi, da bih se na Marakanu vratio krajem sezone 2008/2009.

Dolaskom Vladimira Petrovića Pižona na mesto trenera, Bojan Pavlović je neočekivano dobio šansu između stativa.

foto: Starsport©

Branio je na pet mečeva kvalifikacija za Ligu Evrope, počev od onog u Velenju, dok je svoju "karijeru" na Marakani završio u Pragu protiv Slavije i debakla od 3:0 u plej-ofu za drugo po kvalitetu evropsko takmičenje.

Ako ništa drugo, Pavlović može unucima da se pohvali kako je bio akter čuvenog duela sa Dinamom iz Tbilijisa i epskog preokreta, a zatim i pobede od 5:2.

Pavlović ima 33 godine i trenutno brani za Čelik iz Zenice, a pre ekipe sa Bilinog polja je čuvao gol Sarajeva.

Marko Dmitrović je trenutno prvi čuvar mreže reprezentacije Srbije, a malo ljudi zna da je on dete Crvene zvezde koja mu nikada nije dala pravu šansu.

U eri Roberta Prosinečkog, Dmitrović je tada bio golobradi tinejdžer i ispred sebe je imao Stamenkovića i Bajkovića.

foto: Starsport©

Kako nije dobijao šansu, a bio je prvi golman svih omladinskih selekcija, Dmitrović je odlučio da raskine ugovor sa klubom i karijeru nastavi u Mađarskoj, koju je nastavio preko Čarltona, da bi sada bio jedan od najboljih golmana španske Primere.

Trenutno vredi 12.000.000 evra i jedan je od najvećih promašaja tadašnje uprave.

Na red zatim dolazi Miloš Vesić, momak koji je na poziciji trećeg golmana zamenio upravo Dmitrovića i stigao iz novosadskog Proletera.

Tri godine je proveo na Marakani, uspeo da se okiti jednom titulom prvaka Srbije, a za Zvezdu je sakupio svega pet mečeva uz crveni karton koji je zaradio na pomalo bizaran način.

foto: Starsport©

Igrao se meč protiv Banata u Kupu Srbije, kada je Vesić izleteo na više od 30 metara od svog gola i igrao rukom kako bi spasio kontru protivnika.

Interesantno, njegovo mesto zauzeo je Li Adi koji je uspeo da odbrani mrežu, a Evandro je u finišu susreta doneo pobedu svom timu i nastavak pohoda na trofej koji je kasnije i osvojen u Kruševcu.

Da li vam je poznato ime Marka Trkulje?

Mladić koji je Zvezdino dete, takođe nikada nije dobio šansu u matičnom klubu.

Doduše, imao je priliku da čuva mrežu na meču protiv Udinezea, 2014. godine kada je sadašnji trener ekipe Dejan Stanković odigrao svoj oproštajni meč.

Interesantno, Trkulja je ponekad bio čak i četvrta opcija Nenadu Lalatoviću i njegovom prethodniku Slaviši Stojanoviću, pa je odlučio da napusti Marakanu i sreću potraži u drugim srpskim klubovima.

foto: Starsport©

Čak je imao epizodu i na dalekim Filipinima, a trenutno je drugi golman ekipe Voždovca.

Nakon Trkulje, pojavio se mladi Filip Manojlović, tada perspektivni klinac koji je strpljivo čekao svoju šansu.

Predrag Rajković je imao prednost u odnosu na njega, a Manojlović je te sezone skupio dosta iskustva, ali je svoju šansu dočekao tek dve godine kasnije.

Nakon odlaska Rajkovića, pa Kahrimana, novobeogradski tinejdžer je postao prvi golman ekipe u sezoni kada je titula volšebno izgubljena protiv Voždovca.

foto: Starsport©

Istog leta je napustio Marakanu, potpisavši za Hetafe koji mu nije pružio šansu, a prethodnu sezonu proveo je u grčkom Panioniosu.

Nadamo se da njegova karijera nije propala i da će Manojlović još mnogo toga pružiti fudbalu, jer to i zaslužuje.

I za kraj - Nemanja Supić.

Veteran koji je branio u mnogo domaćih klubova, stigao je u klub leta 2015. godine iz Voždovca i uspeo da se okiti sa čak tri titule prvaka Srbije, a mrežu ekipe je čuvao na samo šest susreta.

Imao je priliku da prisustvuje ulasku u Ligu Evrope, odnosno Ligu šampiona, pa će svoj sam kraj karijere pamtiti samo po lepim događajima.

foto: Starsport©

Penzionisao se na kraju prethodne sezone u 38. godini, a prethodnih meseci je kratko bio pomoćni trener golmana takođe u Crvenoj zvezdi.

Eto, došli smo do kraja... Nadamo se da smo Vas malo podsetili na pomalo zaboravljene golmane, koji nisu ostavili velikog traga u ekipi srpskog šampiona, a Vi nam u komentarima pišite ako imate neki predlog o čemu bi mogli da pišemo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.