NA MARAKANI 100.000 LJUDI: Ovako nešto se ne pamti u Srbiji!
Foto: Starsport©

vremeplov

NA MARAKANI 100.000 LJUDI: Ovako nešto se ne pamti u Srbiji!

Crveno-beli su se putem zvaničnog sajta podsetili spektakla od pre 49 godina, koji je održan pred oko 100 hiljada gledalaca

Objavljeno:

Na današnji dan, 24. marta 1971. godine Crvena zvezda je pobedila Karl Cajs Jenu rezultatom 4:0 i plasirala se u polufinale tadašnjeg Kupa šampiona.

Crveno-beli su se putem zvaničnog sajta podsetili spektakla od pre 49 godina, koji je održan pred oko 100 hiljada gledalaca.

– Do prvog polufinala Kupa šampiona u istoriji Crvena zvezda je došla posle briljantne partije protiv prvaka Istočne Nemačke. Iz Jene je nemački tim doneo prednost od 3:2 u meču koji je obeležio irski arbitar Džon Karpenter jer je u 72. minutu isključio Dragana Džajića. Ipak, i bez Džajića na krcatoj Marakani, jer je pored prodatih 88.000 ulaznica, bilo prisutno, prema hroničarima, oko 100.000 gledalaca a još 30.000 ostalo pred kapijama, tim trenera Miljana Miljanića očitao je pravu lekciju rivalu i deklasirao ga – 4:0.

Igrala je Zvezda tada sjajan fudbal, čuveni „sitan vez“, od starta je lomila odbranu Nemaca, a seriju golova otvorila već u 14. minutu. Slobodan Cole Janković je bio oboren u petercu a Milovan Đorić je bio siguran izvođač jedanaesterca. Uz zaglušujuću buku i podršku sa tribina naš tim je nastavio da napada, pa je na sjajan pas Jovana Kuleta Aćimovića, tada mladi, Zoran Filipović već u 30. minutu povisio vođstvo na 2:0 i nagovestio veliko slavlje.

Briljirao je Jovan Kule Aćimović na tom meču, atraktivnim potezima dizao je publiku na noge i već posle sat vremena igre na semaforu je stajalo 3:0. Stanislav Karasi je asistirao Stevanu Ostojiću koji je udarcem glavom bio neumoljiv. Odličnu partiju Stanislav Karasi je krunisao golom u 78. minutu. Posle niza driblinga odlučio se na udarac sa 20-tak metara i pogodio sam ugao za jednu od najubedljivijih pobeda u evrokupovima. Crvena zvezda je došla do polufinalnog dvomeča sa Panatinaikosom koji je posle 4:1 u Beogradu, usled niza misterioznih okolnosti, završen tragičnom eliminacijom u Atini (0:3), stoji na sajtu FK Crvena zvezda.

Crvena zvezda – Karl Cajs Jena 4:0 (2:0)

Strelci: Đorić u 14. iz penala, Filipović u 30, Ostojić u 60. i Karasi u 78. minutu. Stadion: Crvene zvezde. Gledalaca: oko 100.000. Sudija: Kornel Nicesku (Rumunija).

Crvena zvezda: Dujković, Đorić, Klenkovski, Novković, Pavlović, Bogićević, Janković, Karasi (od 83. T. Mihajlović), Filipović, Aćimović, Ostojić.

Karl Cajs Jena: Grapentin, V. Kraus (od 49. B. Kraus), Verner, Rok, Kurbjuvajt, Vajse, Imšer, Duke (od 75. Projse), Šluter, Fogel, Šajtler.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.