BUVAČ URLAO NA KLOPA: Nemac je uvek imao m**a - otkriveni nepoznati detalji legendarne saradnje!
Klop i Buvač, Foto: AP

sjajna priča

BUVAČ URLAO NA KLOPA: Nemac je uvek imao m**a - otkriveni nepoznati detalji legendarne saradnje!

Buvač je danas sportski direktor moskovskog Dinama

Objavljeno:

Željko Buvač bio je zvezda Borca iz Banje Luke od 1986. do 1991., a nakon toga igrao je u Nemačkoj, gde je počeo trenersku karijeru, a 2001. s Klopom je seo na klupu Majnca. Sedam godina kasnije preuzeli su Borusiju, a nakon još sedam zajedno preselili na Enfild.

Klop je za Buvača uvek govorio da je mozak tima, a smatraju ga zaslužnim za brz napadački stil fudbala kakav su negovali u Dortmundu.

Buvač je bio desna ruka Klopa gotovo dva dve decenije, a upoznali su se igrajući zajedno u Majncu sredinom devedesetih. Zajedno su počeli trenersku karijeru, a Nemac je pre dve godine prvi put u karijeri ostao bez pomoći čoveka rođenog u Prijedoru. Buvač je danas sportski direktor moskovskog Dinama.

Jirgen Klop - jedan od najharizmatičnijih trenera
Jirgen Klop - jedan od najharizmatičnijih trenera foto: EPA

Frank Zolner je 17 godina obavljao posao fizioterapeuta u Borussiji Dortmund (1992. - 2009.) i radio je s tandemom Klopp - Buvač.

Zolner je za Goal.com i Spox pričao kako je bilo raditi s danas najvećom trenerskom zvezdom, a otkrio je jednu anegdotu u kojoj je glavni akter bio Buvač.

- Sećam se kad me jednom Blažekovski nazvao da mi kaže kako se povedio u poljskoj reprezentaciji i da neće moći trenirati, ali će stići na vreme da bude na sastanku u svlačionici. Pre sastanka smo Blažekovski i ja zajedno otišli do Klopa da mu to kažemo, a on je poludio. Bio je nenormalan. Verojatno je totalno izgubio živce jer je tek doznao za povredu, ali potpuno je izgubio živce. Blažekovski i ja stojimo i ne verujemo. Srećom, uz Klopa je uvek bio još jedan trener - seća se Zolner i u priču gura Buvača:

- Željko bi uvek pričekao da vidi hoće li se Jurgen sam smiriti, a ako se to ne bi dogodilo, sve bi prekrila Buvačeva grmljavina: 'Klop! Dosta! Sad zapali cigaretu i... Smi-ri se!' Željko je jedan od najboljih pomoćnih trenera s kojima sam radio - priča legendarni fizioterapeut Dortmunda i otkriva da je Klop uvek imao jednu poseban ljudski kvalitet:

- Kad bi se smirio, čim bi shvatio kako je preterao u ophođenju s nekim, nebitno je li u pitanju bio neko hijerarhijski podređen ili nadređen, Jirgen bi se iskreno i bez glume izvinio. Uvek je imao muda eksplodirati na bilo koga, ali se i svakome ispričati - istakao je Zolner.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.