A, samo je želeo da bude bolji od ćaleta i igra za Lids...
Erling Haland, Foto: EPA

dečko koji obećava

A, samo je želeo da bude bolji od ćaleta i igra za Lids...

Fudbal je pojeo mnoge velike talente, prokleta menadžerska mašinerija takođe, ali njegov dečiji osmeh i ljubav prema predmetu okruglog oblika prete da vrati onu emociju koju je isti taj fudbal izgubio, ili je pak pokazuje sve manje. Međutim, ima nade, svet je dobio novog klinca koji bi samo da igra lopte i bude srećan...

Objavljeno:
Nikola Husein

"Ma, staće Haland, ne može on svaku tekmu da pokida..."

Iz vikenda u vikend, ljubitelji fudbala po lokalnim kladionicama i zadimljenim lokalima ponavljaju ovu rečenicu, ali golobradi dečak iz Norveške im svaki put zapuši usta.

Ono što ovaj dečko radi više nije za rubriku pod nazivom "verovali ili ne"; već je svet dobio novo fudbalsko čudo koje preti da postane jedan od najboljih napadača planete, a ima svega 19 godina i ne plaši se apsolutno ničega...

Svet je za mladog Erlinga Halanda čuo tokom leta, kada je na Mundijalitu za igrače do 19 godina na jednom meču postigao neverovatnih 9 golova i tako na fudbalski način za razliku od većine modernih fudbalera skrenuo pažnju na sebe.

Međutim, do početka grupne faze Lige šampiona se totalno zaboravilo na Halanda, što se njemu nimalo nije dopalo, pa je na debiju u eliti "sasuo" Genku het-trik i predstavio se dosta širem auditorijumu od zaluđenika za omladinske kategorije.

foto: EPA/Christian Bruna

Bilo je skeptika i tada koji su izjavama "to je samo neki Genk", "neka da gol Liverpulu ako je toliko dobar", i ostalih "mnogo sam pametan" fraza pokušavali da ospore njegov talenat i kvalitet, ali plavokosi vragolan je na šest mečeva u Ligi šampiona postigao 8 golova.

I da, dao je gol Liverpulu, pa tri komada Napoliju i pored onog het-trika, počastio je Genk još jednim pogotkom.

Da je vanserijski talenat videlo se već u mlađim kategorijama aktuelnog norveškog trećeligaša Brinea, gde je odskakao među decom, i sa samo 15 godina je debitovao u seniorskoj konkurenciji. Sa 17 je već prešao u Molde, gde su ga zapazili skauti austrijskog prvaka.

- Želja mi je da jednog dana budem najbolji fudbaler sveta. Svakako bih voleo da budem bolji igrač od mog tate, i da jednog dana osvojim Premijer ligu sa Lidsom.

foto: AP

Ima nešto i u genima...

To pokazuje činjenica da je Erlingov otac takođe bio fudbaler, i to vrlo uspešan. Alf Inge Haland (46), deset godina je igrao u Engleskoj, od 1993. do 2003. godine, za Notingem, Lids i Mančester siti, ali nije uspeo da osvoji nijedan trofej. Za reprezentaciju, kao defanzivni vezni fudbaler sakupio je 34 nastupa, bez postignutog gola.

Kad si mlad i još uspešan u svojoj raboti, ne može da se dogodi da ne krenu priče o velikom transferu koji te očekuje. Kao po pravilu ređaju se Real, Barsa, Junajted, Juventus i ostali velikani sa dubokim džepovima. Ali, Haland je svojim izborom pokazao zrelost i suprotstavio se alavosti koja je mnoge njegove vršnjake sa velikim apetitima vrlo brzo bacila na fudbalsko dno.

foto: EPA/ Martin Missner

Odabrao je Borusiju Dortmund i za 20.000.000 evra se preselio u rursku oblast države Nemačke i potpisao za klub po meri za njega u ovom trenutku.

Nakon zimske pauze usledio je nestvarni debi Halanda za novi klub. Kao rezerva ušao je u igru početkom drugog poluvremena i gotovo sam preokrenuo rezultat sa 1:3 na 5:3 postigavši novi het-trik u svojoj karijeri.

Nakon epskog duela sa Augzburgom, u naredna dva meča je postigao četiri pogotka i za svega 136 minuta na terenu, došao do brojke od 7 golova u Bundesligi, što više za nikakvo potcenjivanje.

Sinoć smo imali prilike da se uverimo da je Haland sve, samo ne običan napadač. U utakmici osmine finala Lige šampiona, kada ispred sebe imaš igrače poput Nejmara, Mbapea, Tijaga Silve, Markinjosa, ti odigraš meč kao da si mator, sa sve osmehom pride.

Kao ispred zgrade kad se skupe klinci, pa ne respektuješ nikoga i ne zanima te protiv koga igraš. Ispred sebe imaš samo jedan cilj, a to je gol - i ne vidiš ništa osim toga. Baš to je Norvežanin i demonstrirao u verovatno najvećem meču dosadašnje karijere. Postigao je dva gola moćnom PSŽ-u, jedan u stilu Inzagija, dok je drugi pravo remek delo.

Upravo se u ta dva pogotka videla i raznovrsnost i kreativnost koju Haland poseduje. Igra bez pritiska, osmeh na licu i osećaj sreće dok je na terenu.

Fudbal je pojeo mnoge velike talente, prokleta menadžerska mašinerija takođe, ali njegov dečiji osmeh i ljubav prema predmetu okruglog oblika prete da vrate onu emociju koju je isti taj fudbal izgubio, ili je pak pokazuje sve manje. Međutim, ima nade, svet je dobio novog klinca koji bi samo da igra lopte i bude srećan...

foto: AP/ Martin Meisserner

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.