NOVI TANGO SMRTI ILI STARA SRPSKA FUDBALSKA IGRANKA... Na koje Zvezdine kikseve Partizan može da računa?
FK Partizan, Foto: FK Partizan / Miroslav Todorović

POČINJE SUPERLIGA

NOVI TANGO SMRTI ILI STARA SRPSKA FUDBALSKA IGRANKA... Na koje Zvezdine kikseve Partizan može da računa?

Pred izabranicima Sava Miloševića je jasan zadatak - da pobede sve do kraja i da se nadaju lošoj seriji najvećeg rivala. Naravno, lakše je to reći nego učiniti...

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Vreme je za povratak na srpske fudbalske pašnjake. Posle evropske jeseni koja je one haške večeri završena onako kako u taboru Partizana niko nije priželjkivao, vreme je za povratak na srpsku fudbalsku realnost - Linglong Superligu i takmičenje za peti uzastopni trofej Kupa Srbije.

Crno-beli za Crvenom zvezdom u superligaškoj trci zaostaju 11 bodova, što ne bi bila toliko velika zaliha da pred početak sezone nije uvedeno pravilo da se u plej-ofu bodovi više ne prepolovljavaju (što je naišlo na oprečne stavove po srpskoj fudbalskoj javnosti). Lalatovićevoj Vojvodini beže svega dva boda, a Čukaričkom četiri, tako da je pred svim srpskim fudbalskim entuzijastama veoma uzbudljiva polusezona.

Izabranici Sava Miloševića i njegovog stručnog štaba prošli su gotovo mesec dana priprema, tokom kojih su odigrali šest utakmica.

Pobedili su Vitorul rezultatom 1:0 sa B timom sastavljenim od igrača koji nisu bili u prvom planu u prvom delu sezone i novim omladincima priključenim prvom timu (golobradi Jović je postigao pobedonosni gol), pa onda u istom danu u Antaliji remizirali sa Krakovijom (1:1), kada je pogodak pao posle sjajne saradnje Sume i Tošića.

Pretposlednjeg dana boravka u Turskoj, slavili su nad Ružomberokom sa 2:1, a prvo poluvreme tog meča praktično je recept kako stručni štab želi da ekipa igra. Brza dodavanja, smanjen obim, ali povećan intenzitet trčanja, odlično kombinovanje kreativaca (Suma, Natho, pa i Tošić) sa bekovima, te Asanom i Sadikom.

Usledio je povratak u Beograd, dva dana odmora, pa jedan dan treniranja, posle čega se otputovalo u daleki Katar, u Dohu, gde se na "Aspire" akademiji održavao Premijer kup. Takmaci su bili moskovski Spartak, Lokomotiva, ali i Rostov.

U prvom meču su crno-beli slavili nad Lokomotivom posle boljeg izvođenja penala, kada je junak bio Nemanja Stevanović, rezervni golman, koji je tokom pripremnog perioda odbranio čak tri jedanaesterca (Vitorul i dva protiv Lokomotive, umalo da i protiv Krakovije zaustavi Vesternickog da postigne pogodak sa bele tačke za izjednačenje u poslednjim minutima). Rezultat posle 90 minuta bio je 1:1, a strelac izjednačujućeg gola bio je Zoran Tošić, onako u svom stilu, ušavši u sredinu sa desne strane.

Onda su usledila dva poraza, ali pružene su sasvim solidne partije, protiv Rostova (1:3) i Spartaka (2:3), a iz ove poslednje utakmice svi će pamtiti amatersko suđenje koje je praktično uništilo veoma interesantan meč.

POJAČANJA

Crno-beli nisu bili preterano aktivni u ovom prelaznom roku, pošto nije prodat niko osim Strahinje Pavlovića u Monako (odlazi na leto, do kad je pozajmljen timu iz Humske), a dovedena su samo dva pojačanja - Bojan Matić, koji se ekipi priključio u Antaliji...

1 / 6 Foto: Espreso

...kao i Uroš Vitas, koji je posle dugačkih pregovora doveden u Beograd, krajem Partizanovog boravka u Kataru.

Uroš Vitas
Uroš Vitas foto: FK Partizan

POVREDE

Kao ni na transfer pijaci, nije bilo gužve ni u "ordinaciji" doktora Seada Malinovića i Siniše Petkovića, koji je bio sa ekipom u Antaliji i Kataru. U Antaliji je protiv uvek grube Krakovije povređen Aleksandar Lutovac (zadnja loža), na koga će se verovatno računati od prvog kola prolećnog dela sezone. Na tom meču se na bol u leđima požalio Takuma Asano, ali je on srećom već sledećeg jutra počeo da trenira.

Doktor i fizioterapeut prate Lutovca do hotela posle utakmice
Doktor i fizioterapeut prate Lutovca do hotela posle utakmice foto: Espreso

U Kataru, na poslednjem meču sa Spartakom, samo šest minuta pošto je ušao na teren, na bol se požalio i Lazar Marković, ali smo vam ove sedmice već pisali da je sa njim sve u redu, te da nije obnovio povredu tetive koja ga je mučila u prvom delu sezone.

NOVI MOMCI IZ OMLADINSKE ŠKOLE

Za razliku od prošle sezone i zimskih priprema u Beleku, ove godine je Partizan poveo još više omladinaca. Stanojlović, Knežević, Čolić, Jović, Arambašić i golman Vukanić po prvi put su išli sa prvim timom, dok su im pomagale nešto iskusnije kolege poput Lakčevića, Lazara Pavlovića, Momčilovića, koji su već prošli jedne, ili poput Filipa Stevanovića ili Strahinje Pavlovića, kojima je ovo treći ciklus priprema sa prvom ekipom.

Nemanja Jović na meču sa Vitorulom
Nemanja Jović na meču sa Vitorulom foto: Espreso

Najviše je u konkretnim situacijama pokazao Nemanja Jović, koji je bio strelac u minimalnom trijumfu protiv Vitorula, dok su mnogi videli ozbiljan potencijal i u Urošu Kneževiću, koji ima fantastičnu građu i fudbalske predispozicije za poziciju zadnjeg veznog.

Uroš Knežević
Uroš Knežević foto: FK Partizan

Međutim, sudeći prema Miloševićevim rečima na kraju bazičnog dela priprema u Turskoj, niko od novajlija neće biti uvršten u prvi tim već u ovoj polusezoni, što ne znači da se kasnije na njih neće računati.

- S obzirom na roster koji već imamo, nažalost, od ovih klinaca nemamo nikoga u klasičnoj defanzivi. Sve su to igrači sa pozicija u ofanzivi koje su nam već popunjene. Skoro svi bi mogli da ostanu sa timom, imaju kvalitet, ali ne bi bilo dobro da samo sede na tribinama i treniraju, zato ćemo im dati da igraju u mlađim kategorijama, Teleoptiku, pratiti ih i onda ih možda povući nazad u prvi tim - istakao je trener crno-belih u razgovoru sa "sedmom silom".

RASPORED

E, sada ono najvažnije. Partizan u prvom kolu prolećnog dela prvenstva igra sa Radnikom, sa kojim je zatvorio jesenji. Onda gostuje u Bačkoj Topoli, pa dočekuje Proleter, gostuje Crvenoj zvezdi u Večitom derbiju 1. marta, a onda dočekuje Radnički Niš.

Za to vreme, što se tiče prvih pet "prolećnih" kola, crveno-beli takođe imaju težak raspored. Prvo gostovanje Čukaričkom u subotu od 14.30, pa onda meč kod kuće sa Lalatovićevom Vojvodinom, te gostovanje Inđiji, pa onda već pomenuti derbi, te odlazak u Šabac.

Detalj sa 161. Večitog derbija
Detalj sa 161. Večitog derbija foto: Promo

Dakle, teoretski bi trka za titulu mogla da se zakuva, ako bi crno-beli odigrali bez kiksa, već posle tih pet mečeva, jer aktuelni šampion iz Ljutice Bogdana ima najteže gostovanje četvrtoplasiranom Čukaričkom, a onda i dva meča kod kuće sa trećeplasiranim, pa drugoplasiranim timom prvenstva.

Ono što svi Grobari priželjkuju je ponavljanje sezone pod Markom Nikolićem kada je osvojena dupla kruna (Tango smrti sezona), ali ima i onih skeptika koji konstantno ponavljaju da je "srpska fudbalska igranka" za ovu godinu već završena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.