STIGLA KONAČNA ODLUKA: Partizanova tužba je odbačena, Crvena zvezda je šampion!
Crvena zvezda je i zvanično šampion za sezonu 1945/46, Foto: Espreso.co.rs

Upravni sud odlučio

STIGLA KONAČNA ODLUKA: Partizanova tužba je odbačena, Crvena zvezda je šampion!

Crveno-beli ne moraju da odšivaju treću zvezdicu koju su prišili na kraju sezone

Objavljeno: 16:22h

Partizanova tužba je odbijena, Crvenoj zvezdi je i zvanično pripisana titula iz 1946. godine, odluka je Upravnog suda Srbije.

Upravni sud je doneo rešenje po tužbi Partizana da je Skupština fudbalskog saveza Srbije nelegitimno priznala republičku titulu koju je Crvena zvezda osvojila 1946. godine kao nacionalnu.

Veće sastavljeno od sudija Biljane Tamburovski Božović, predsednika veća, te Zorice Kitanović i Nikole Kitarovića odbacilo Partizanovu tužbu kojom se tražilo poništavanje odluke o evidenciji Zvezde kao šampiona iz 1946.

Međutim, Upravni sud je kao osnovan usvojio zahtev crveno-belih i dodao da se Zvezdi “priznaje osvajanje fudbalskog prvenstva Narodne Republike Srbije takmičarske sezone 1945/1946“ i da se ono uvodi u zvaničnu evidenciju.

- Ova odluka je konačna i stupa na snagu sa danom dostavljanja FK Crvena zvezda iz Beograda - dodaje se u rešenju Upravnog suda.

Podsećamo, maju je Pravna komisija FSS procenila da Zvezdi treba da bude dodeljen taj pehar, pošto su trojica članova tog tela digla ruku za, predsednik Zoran Šuput je bio uzdržan, dok je protiv glasao Partizanov predstavnik i potpredsednik crno-belog kluba Vladimir Vuletić. Skupština Fudbalskog saveza Srbije konačno je 14. maja usvojila predlog Pravne komisije da regionalni trofej iz 1946. bude tretiran kao nacionalni, te je Zvezdi priznala 30. titulu prvaka.

Podsećanja radi, Crvena zvezda je 1946. godine postala šampion uže Srbije (bez Vojvodine), takmičeći se u kvalifikacijama za prvo prvenstvo FNRJ. Po raspadu Jugoslavije, tvrdili su u Ljutice Bogdana, a pozivajući se na odluku HNS-a, koji je za istu godinu titulu prvaka Hrvatske pripisao splitskom Hajduku (Istra je takođe imala svog šampiona, baš kao i Vojvodina u vidu subotičkog Spartaka), stekli su se uslovi da taj regionalni trofej dobije nacionalni značaj.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.