UMAR SADIK POTPISAO NA 3 GODINE: Imamo novi slučaj 'Nemanja Radonjić'!
Umar Sadik je već sada potpisao ugovor s Partizanom, Foto: Starsport©

ESPRESO U BELEKU

UMAR SADIK POTPISAO NA 3 GODINE: Imamo novi slučaj 'Nemanja Radonjić'!

Ukoliko vas zanima šta to tačno znači, odvojite narednih 10-ak minuta, jer će vam posle ovog teksta sve biti jasno kada je u pitanju odnos Rome, Partizana i nigerijskog napadača koji je procvetao u Humskoj 1

Objavljeno: 15:27h
Aleksa Radosavljević

Cela srpska fudbalska javnost ovih dana priča o Umaru Sadiku i njegovom statusu u Partizanu, ali i Romi.

Prvo je objavljeno da je za njega stiglo nekoliko ponuda između 10 i 12 miliona evra, ali onda se ovog petka pojavila informacija da bi Rimljani tražili skoro 50 odsto od te cifre, ukoliko bi igrač sada bio prodat.

Ono što je zbunilo srpsku fudbalsku javnost, posebno onu crno-belu, jeste činjenica da su Savo Milošević i Miloš Vazura pre određenog vremena istakli da je dovoljno poslati jedan "i-mejl" i da će Sadik biti zvanično fudbaler crno-belih od momenta kada se to dogodi.

Mnogo peripetija postoje oko ugovora Umara Sadika
Mnogo peripetija postoje oko ugovora Umara Sadikafoto: Starsport©

Zbog svega gore napisanog, oglasio se potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić, kako bi stao na kraj svim nedoumicama i kako bi razjasnio tačno kakve klauzule postoje u ugovoru sa Romom, a kakvih tamo nema.

- Poslednjih dana u javnosti postoje nedoumice i kontroverze u slučaju Umara Sadika i njegovog pravnog statusa u Partizanu. Evo nekoliko informacija koje u potpunosti osvetljavaju njegov pravni status i budućnost u FK Partizan. Prema ugovoru o pozajmici između Rome i Partizana, Umar Sadik je Romin igrač na pozajmici u Partizanu zaključno sa 30.6.2020. godine. Ono što postoji kao opcija i kao klauzula o kojoj se govori i koja je u potpunosti Partizanova klauzula i u potpunosti je na volji Partizana je odredba po kojoj Partizan može da izvrši otkup Umara Sadika za 1.7 miliona zaključno sa 5. junom 2020. godine do 23 časa i 59 minuta. To znači u prevedenom značenju, što je novo saznanje, da Partizan ovo može da uradi i danas. Ali ono što nije moguće je da ne može istovremeno da proda Sadika sa otkupnom akcijom.

Vladimir Vuletić je objasnio zamršenu situaciju između Partizana i Rome oko Sadika
Vladimir Vuletić je objasnio zamršenu situaciju između Partizana i Rome oko Sadikafoto: Starsport©

Tražili smo mu da nam dodatno pojasni ovo poslednje izrečeno, kako ne bi ostalo mesta za još nagađanja, posebno onih po Tviteru, koja u najvećoj meri bune srpsku javnost.

- Transferna prava nad igračem FK Partizan stiče po isteku perioda na kojem je igrač bio na pozajmici. To uprošćeno znači da danas može biti otkupljen, ali da ne može biti prodat bez saglasnosti Rome. Zašto je to tako? Partizan može da bude jedini klub koji bi se pitao od 30.6.2020. godine, kada sva prava pređu na njega, a 25 dana ranije mora da ga završi. Ovo su, dakle, ugovorne odredbe koje su izazvale tektonske poremećaje zbog različitih tumačenja.

Gde je Partizanova, a gde Romina nadležnost?

- Ako želite da čekate istek perioda pozajmice možete da prodate Sadika, ali ako to želite da radite pre, uslovi se menjaju. Laicima deluje nemoguće da nekoga otkupite, ali niste nečiji vlasnik istog momenta, ali moguće je. U ovom slučaju igrač, Sadik, danas može biti formalno otkupljen, ali pravo prodaje Partizana u zimskom prelaznom roku apsolutno je definisano učešćem Rome u postupku.

S obzirom na cifre koje se pominju, nije li logično da ga Partizan odmah otkupi?

- Ima logike. Pretpostavljam da su i zbog toga predstavnici kluba u Italiji na pregovorima. Bitno je i sledeće. Pitanje otkupa igrača, gde imate diskreciono pravo da ga kupite do 5. juna, ne morate da iskoristite sada, u smislu prodaje, ako vam je Roma to stavila do znanja.

Koji su naredni potezi?

- Još se čekaju završeci pregovora, ali duboko smatram da nijedna opcija ne smeta Partizanu. Otkup bi se vršio samo zato da bi se igrač prodavao. Može on biti prodat i sada, ali pitanje je koliko bi iznosio Romin uslov za prodaju igrača, dakle novac koji bi joj bio uplaćen. Od 30. juna se Roma praktično ništa ne pita - ističe Vuletić.

Naravno, mnogi smatraju da bi njemu zbog toga što crno-beli neće igrati Evropu cena možda pasti, pa je pravo pitanje da li se više isplati prodati ga sada i podeliti novac sa Romom, ili sačekati leto, rizikovati i uzeti sav novac od prodaje, ali koja bi mogla da bude manja od novca koji se nudi sad.

Umar Sadik je najbolji strelac Partizana
Umar Sadik je najbolji strelac Partizanafoto: Starsport©

Može li Roma da odbije ponudu u tom junu?

- Možda baš zato ovoliko i traju pregovori. Govorim o hipotetičkim slučajevima. Moramo sve da uzmemo u obzir, jer bi Roma mogla da ima nepredvidivo ponašanje. Slična je situacija bila sa Radonjićem u Zvezdi. Zamislimo da 3. juna Partizan izrazi želju za otkupom i da Roma to ne prihvati. Ona krši ugovor. Ima ponudu nekog kluba od 12, 15, 18 miliona, dakle značajno veću od ove naše klauzule. U tom slučaju Roma može da kaže sebi: rizikovaćemo sudski spor, izgubićemo ga, Partizan će dobiti 1.600.000, iznos otkupne klauzule, zaradili smo 12 miliona izgubili manje od dva. Ponavljam, to može da se desi, to bi bilo deliktno ponašanje. Zašto mi ne bismo tražili 20 miliona? Zato što ponuda nije stigla zvanično u Partizan.

Može li sam igrač da utiče na to?

- Igrač već ima potpisan ugovor sa Partizanom za naredne tri godine, ovo je ekskluzivna i potpuno nova informacija. Faktički, on može da odbije Romu. Dakle, njemu Roma ne može da ponudi neke bolje uslove, a on da odbije Partizan. Plata će mu biti ista kao do sad - istakao je profesor Vlarimir Vuletić na pripremama u Beleku.

Kako ne bi ostale nedoumice, situacija je sledeća. Sadik je stavio paraf na ugovor sa Partizanom, koji ga za klub vezuje na tri naredne sezone, ali taj ugovor će biti važeći praktično tek kada crno-beli budu poslali tu zvaničnu ponudu, kako je rečeno iz uprave i stručnog štaba, "i-mejl".

U prevodu, Roma više ne može da ga privoli nekim većim ugovorom i tako proba da izvrda dogovor sa Partizanom, pa sada postoji jedna opasnost manje.

Međutim, iako je Nigerijac potpisao za Partizan, na naredne tri godine, ukoliko Roma ili crno-beli dobiju određenu ponudu pre tog 5. juna, ili što je još verovatnije, do kraja ovog prelaznog roka, beogradski i rimski klub bi morali da se dogovaraju oko toga koliko ide jednom, a koliko drugom klubu.

Ova saga daleko je od završene, ali važno je napomenuti da je Partizan sada osigurao bar da Vučica na leto neće moći da vrbuje fudbalera obećavanjem "kula i gradova", već će sve zavisiti isključivo od dobre volje oba kluba, finansijskih uslova ponuđenih za fudbalera, ali i od toga da li će crno-beli pronaći adekvatnu zamenu za njega u dogledno vreme.

BONUS VIDEO:

(Izveštač Espresa iz Turske - Aleksa Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.