Na današnji dan je otvoren stadion na kome je srušena Jugoslavija! (VIDEO)

NIKADA NE ZABORAVITI

Na današnji dan je otvoren stadion na kome je srušena Jugoslavija! (VIDEO)

Iako je u vreme Jugoslavije na ovom stadionu odigrano nekoliko spektakularnih utakmica, činjenica je da će za Srbe ovaj stadion uvek ostati simbol nečega ružnog
Objavljeno:

Samo desetak dana nakon osnivanja Dinamo Zagreba, otvoren je i stadion Maksimir, dom fudbalera ovog hrvatskog kluba. Bilo je to davne 1912. godine, a tokom svoje istorije preuređivan je nekoliko puta. Iako je u vreme Jugoslavije na ovom stadionu odigrano nekoliko spektakularnih utakmica, činjenica je da će za Srbe ovaj stadion uvek ostati simbol nečega ružnog. Naime, većina smatra da su "Nemiri na Maksimiru" 1990. godine bili inicijalna kapisla za raspad SFRJ i početak rata.

8 stvari koje zvezdaši i partizanovci nikad neće zaboraviti Dinamu iz Zagreba! (VIDEO) ali je svakako bio zanimljiv za mnoge poklonike fudbala.
Bog i batina SFRJ! Na današnji dan pre 36 godina plakala je Juga, jer je umro drug Tito! (FOTO) (VIDEO) Zvezdinih navijača u ranim jutarnjim časovima 13. maja 1990. ali je i noć ranije jedna manja grupica navijača iz unutrašnjosti došla u hrvatsku prestonicu.
Oko 12 sati, voz je stao u predgrađu Zagreba, gde je preko 500 Zvezdinih navijača izašlo iz voza.
Igrači Zvezde obožavaju da na Maksimiru paradiraju u crveno-belim obeležjima! (VIDEO) Zvezdini navijači su započeli sa navijačkim aktivnostima: pesmom, a razbijeno je i nekoliko automobila. u kojoj je jedan policajac teško povređen.
ali im to nije pošlo za rukom, jer su se Zvezdini navijači uglavnom izvlačili iz tog obruča. U Zagrebu se tada prvi put prošlo nekažnjeno javno pevanje, do tada zabranjene četničke pesme: „Od Topole, od Topole“.
propraćene međusobnim uvredama, čak i na nacionalnoj osnovi. Dinamovi navijači su krenuli zatim ka južnoj tribini da se fizički obračunaju sa Zvezdinim navijačima.
tako da su Dinamovi navijači uspeli da unesu kamenice, flaše, cigle, sa kojima su krenuli da gađaju Zvezdine navijače, smeštene na tzv. „Južnom stajanju“, u tom trenutku potpuno nezaštićenom delu tribine. Dok su oni lomili table, Zagrebačke televizijske kamere planski su preusmerene ka njima, ne bi li se sva pažnja gledalaca usredsredila na njih i kako bi oni kasnije bili okrivljeni za nerede. Zagrebu i SR Hrvatskoj jasno pokazana netrpeljivost prema jugoslavenstvu i idejama "Bratsva i Jedinstva".
. Već sutradan 14. maja 1990. je krenuo „medijski rat“. Zanimljivo je da beogradski i zagrebački mediji nisu imali isto viđenje događaja od prethodnog dana. i „nesposobnu srpsku policiju“. Srba iz MUP-a Hrvatske i dovođenje Hrvata na njihovo mesto, i na taj način obezbedila uslove za kasnije etničko čišćenje Srba iz Hrvatske.
Dinamovim navijačima da sledećeg dana, vrlo lako sruše ogradu, uđu naoružani na teren i prekinu utakmicu. U ponedeljak, 14. maja 1990. HDZ je preuzela vlast u SR Hrvatskoj i započela čistku srpskih i drugih ne hrvatskih kadrova iz MUP-a Hrvatske.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.