TITULA, PORAZ U FINALU KUPA, LIGA ŠAMPIONA I NA KRAJU SUZE: Crveno-bela 2019. godina je bila sve samo ne obična!
Crvena zvezda u 2019. godini, Foto: Starsport©

rekapitulacija

TITULA, PORAZ U FINALU KUPA, LIGA ŠAMPIONA I NA KRAJU SUZE: Crveno-bela 2019. godina je bila sve samo ne obična!

Odlučili smo da odradimo rekapitulaciju crveno-bele godine i prisetimo se šta se iz meseca u mesec dešavalo u ulici Ljutice Bogdana i oko nje...

Objavljeno:
Nikola Husein

Završena je i ova 2019. godina...

Prilično turbulentna za Crvenu zvezdu, ali i pored svega, može se reći da je srpski šampion imao još jednu godinu za pamćenje.

Trideseta titula, drugo uzastopno učešće u Ligi šampiona, Milojevićevih 100 pobeda na klupi, ali i u sam smiraj godine i njegov odlazak i dolazak Dejana Stankovića na mesto šefa stručnog štaba.

Odlučili smo da odradimo rekapitulaciju crveno-bele godine i prisetimo se šta se iz meseca u mesec dešavalo u ulici Ljutice Bogdana i oko nje.

ZIMA

Prvi mesec u godini prošao je u znaku mnogih odlazaka sa Marakane. Klub su u to vreme napustili Nenad Krstičić, Miloš Degenek, Slavoljub Srnić, Nemanja Milić, Nikola Stojiljković i Dejan Meleg.

Navijači je najviše panika hvatala zbog transfera Krstičića koji je svojim partijama na terenu ulivao veliku dozu sigurnosti i bio je jedan od najboljih u timu, međutim, AEK ga je dočekao raširenih ruku.

foto: Starsport©

U svom mandatu, Krstičić je odigrao 63 utakmice i postigao 6 golova.

Interesantan transfer je bio i Degenekov koji je nakon samo pola godine napustio Marakanu i za veliki novac pojačao Al Hilal. Kao što je i sam više puta ponovio, on nije želeo da ode iz Zvezde, čak je i u nekoliko navrata plakao, ali sve je to fudbal.

Što se tiče Srnića, on je za mizernih 200.000 otišao u Las Palmas koji se takmiči u drugoj ligi Španije. Milić se otisnuo put Belorusije i pojačao BATE Borisov, dok je Meleg otišao na pozajmicu u grčki Levadijakos.

Sa Stojiljkovićem je prekinuta pozajmica, pa se napadač od koga se dosta očekivalo, posle samo pola godine vratio u Bragu.

Transfer pijaca

Posle nekoliko godina uzaludnih pokušaja da se Mirko Ivanić dovede na Marakanu, došao je i taj dan.

Dete Vojvodine i najbolji igrač BATE Borisova konačno je prelomio i odlučio da potpiše za ekipu srpskog šampiona. Istina, Zvezda nije platila malo za njegove usluge (1.300.000 evra), ali očekivalo se da je on igrač koji će crveno-belu igru podići na viši nivo i biti uz Marina neko oko koga će se vrteti njihova igra.

foto: Starsport©

Uz njega, nešto malo ranije, stigao je i Nemanja Milunović, takođe iz Belorusije.

I on je neko ko je u svakom prelaznom roku "obletavao" oko Marakane, međutim, januar je bilo pravo vreme za njegov dolazak pošto mu je ugovor istekao i stigao je kao slobodan igrač i kao povremeni reprezentativac Srbije.

Pored Ivanića i Milunovića, klub su pojačali još i Milan Gajić (Bordo), Miloš Vulić i Aleksa Vukanović (Napredak), Erik Jirka (Spartak Trnava), dok je ugovor potpisan i sa mladim Nikolom Krstovićem iz Zete, ali je odlučeno da on završi sezonu u Golubovcima i priključi se crveno-belima na leto.

foto: Starsport©

Crveno-beli su na pripremama u Turskoj odigrali pet mečeva i svih pet završili trijumfom: Nordhauzen (2:0), Austrija Beč (3:0), Ludogorec (3:1), Rabotnički (2:1) i u generalnoj probi savladali su Maribor sa 1:0.

PROLEĆE

Nastavak sezone u Superligi doneo je ubedljivu pobedu protiv Vojvodine rezultatom 4:0, pa zatim i minimalni trijumf u Surdulici protiv Radnika.

Već 2. marta na red je došao i 159. Večiti derbi i to na Marakani, ali Crvena zvezda nije ispunila očekivanja navijača i odigrala je 1:1 sa crno-belima.

Nikolić je u 36. minutu doveo Partizan u vođstvo, nakon smušenosti Zvezdine odbrane.

Izjednačio je Milan Pavkov u finišu meča topovskim udarcem sa ivice kaznenog prostora i uz pomoć stative savladao Vladimira Stojkovića.

Nanizali su izabranici Vladana Milojevića šest pobeda nakon remija sa Partizanom i u plej-of ušli sa ubedljivom prednosti.

A, onda se dogodio i prvi poraz u sezoni na Banovom brdu. Iako je Zvezda golovima već u ranoj fazi meča preko Marina i Bena imala velikih 2:0, Čukarički je zahvaljujući Mudrinskom i Stojanoviću uspeo da "okrene" šampiona i nanese poraz crveno-beloj četi.

foto: Saša Pavlić Koky

Samo pet dana nakon toga, usledio je novi Večiti derbi, ponovo na našem najvećem stadionu.

Ekipa Vladana Milojevića je bila pomalo psihološki poljuljana, međutim, pristup derbiju je bio maksimalno dobro ispraćen i crveno-beli su konačno videli partiju Mirka Ivanića kakvoj su se nadali.

Prvo je iznudio jedanaesterac koji je realizovao Ben, da bi u finišu sjajno uposlio Aleksu Vukanovića koji je potvrdio pobedu koju je u nadoknadi ublažio Rikardo pogotkom sa bele tačke.

foto: Starsport©

Titula je već tada bila osvojena, a Zvezda je sve mečeve do kraja sezone rešila u svoju korist, pa je proslava bila zakazana za poslednje kolo i duel sa Napretkom.

Te nedelje 19. maja od fudbala se oprostio i Nenad Milijaš posle 250 odigranih mečeva u crveno-belom dresu, 39 puta je bio strelac. Osvojio je pet titula prvaka i dva pehara Kupa.

Ipak, nije napustio crveno-bele i ostao je da radi u klubu kao trener.

Finale kupa

Kruna sezone je trebalo da bude finale Kupa Srbije i još jedan duel sa Partizanom.

Samo par dana nakon proslave titule, sve je bilo spremno za prvu duplu krunu nakon čak 12 godina, ali, to se nije desilo. Partizan je pogotkom Bojana Ostojića posle kiksa Borjana trijumfovao nasred Marakane i podigao trofej namenjen osvajaču najmasovnijeg takmičenja.

Crvena zvezda je prikazala katastrofalnu igru i nijednom nije ozbiljno zapretila večitom rivalu, a Savić i drugovi su nakon meča otišli na severnu tribinu i javno se izvinili navijačima za užasnu predstavu koju su im priredili pred odlazak na "letnji raspust"...

Ben je sa 17 golova bio najefikasniji fudbaler u Superligi, Boaći je postigao 15, dok je otkrovenje Pavkog pogodio 12 puta.

LETO

Titula je osvojena, izborene su nove kvalifikacije za Ligu šampiona i ono što je najvažnije, Vladan Milojević je potpisao novi ugovor sa Crvenom zvezdom.

Iako je bilo "povuci - potegni", ipak je uprava privolela Milojevića da nastavi započeto i ostane na Marakani.

Uoči letnjih priprema bilo je jasno da se sprema velika rekonstrukcija tima.

Na izlaznim vratima ekipe bili su dosadašnji nosioci svlačionice i atmosfere u klubu: Vujadin Savić, Filip Stojković i Goran Čaušić, popularni i kao "gardisti".

foto: Starsport©

Klub su napustili Dejan Joveljić koji je za 4.000.000 otišao u Ajntraht, Aleksa Terzić se otisnuo put Firence, Ebisilio je svoju sreću odlučio da pronađe u Japanu, dok je Hajdin poslat na pozajmicu u Voždovac.

Na pripremama u Austriji se formirala prva postava za početak kvalifikacija, ali je samo Radovan Pankov od pojačanja odradio pripreme sa timom.

"Kuvala" se tih dana u Austriji priča oko novih fudbalera u dresu Zvezde, govorilo se o Tomaneu, Žanderu, ali je kao najveće pojačanje stigao niko drugi do Miloš Degenek koji se posle šest meseci "arapskog života" vratio na Marakanu kako bi još jednom pokušao da se plasira u Ligu šampiona.

foto: Starsport©

Vujadin Savić je "skrajnut" i otišao je u APOEL bez obeštećenja, Marko Marin je postao novi kapiten tima, dok je Goran Čaušić napustio klub i vratio se u Tulu odakle je i stigao u septembru prošle godine.

Operacija: Liga šampiona

Crveno-beli su kvalifikacije počeli u Litvaniji gde su protiv Suduve odigrali mršavih 0:0, da bi nedelju dana kasnije u Beogradu bilo 2:1 za srpskog šampiona, ali činilo se da i dalje nešto ne štima.

U narednom kolu rival je bio Helsinki, koji je sa lepih 2:0 ispraćen nazad u Finsku. Ipak, revanš je doneo mnoge probleme za Vladana Milojevića. Iako je poraz od 2:1 doživljen u finskoj prestonici prošao bez posledica, upravo je tu Filip Stojković odigrao svoj poslednji meč u crveno-belom dresu.

foto: Starsport©

U međuvremenu klub je pojačao mladi Njegoš Petrović koji je na Marakanu stigao iz Rada, došao je i Tomane iz portugalske Tondele, ali se još uvek tragalo za fudbalerom na poziciji krila.

Žreb je crveno-belima dodelio danski Kopenhagen i ako bi preskočili i tu prepreku, obezbedili bi grupnu fazu Lige Evrope.

Utakmica u Beogradu je bila zanimljiva. Pavkov je pogotkom u finišu prvog poluvremena doneo prednost srpskog šampionu, da bi pred sam kraj meča bio dosuđen jedanaesterac za danskog prvaka koji je Vind pretvorio u pogodak i doneo novu zebnju među navijače - 1:1.

foto: Starsport©

A, onda, istorijski duel u prestonici Danske...

Povela je Zvezda preko Boaćija, izjednačio je N'Doj u finišu prvog dela, pa je viđena prava drama. Nije bilo golova u narednih 75 minuta, sa sve produžecima i ušlo se u penal lutriju koja je trajala dobrih 20 minuta.

To je bila najčudnija penal serija u istoriji evropskih takmičenja, ako se uzme u obzir da je viđeno više promašaja nego pogodaka. Promašivali su Jevtović, Simić, Marin, Jovančić... ali je Milan Borjan po ko zna koji put bio heroj srpskog šampiona.

Postigao je i sam pogodak, pa je kada je bilo najpotrebnije odbranio jedanaesterac Vindu i odveo svoj tim u plej-of Lige šampiona gde ih je čekao Jang Bojs.

Izvojevan je dobar rezultat u Bernu, Mateo Garsija je neposredno pred taj meč stigao u Zvezdu i postigao zlata vredan pogodak u drugom poluvremenu, pa je susret završen rezultatom 2:2.

U Beogradu pred više od 50.000 navijača se čekao drugi uzastopni ulazak u Ligu šampiona i svi su bili kao na iglama dok Aleksa Vukanović nije postigao pogodak koji je značio samo jedno - Zvezda je ponovo u Ligi šampiona.

Tamo su je čekali velikani evropskog fudbala: Bajern, Totenhem, Olimpijakos.

Vladan Milojević je postao najuspešniji trener u postbarijevskoj eri, a klub je mogao da računa na još miliona u klupskoj kasi.

Pred sam kraj prelaznog roka, stigao je i Radživ Van la Para koji je pojačao levi bok i svi su mislili da je stigao igrač kakav je trebao ekipi iz Ljutice Bogdana.

JESEN

Domaće prvenstvo je krenulo odlično po crveno-bele, pobeđeni su Javor, Radnički, Mladost, Spartak, Vojvodina i Inđija.

Vladan Milojević je davao šansu nekim igračima koji i nisu imali toliko prilike da igraju, pre svih se misli na Miloša Vulića koji je od letošnjeg mogućeg odlaska na pozajmicu u Niš, postao neko ko se ustalio u startnu postavu.

foto: Starsport©

Prvi meč u Ligi šampiona odigran je u Minhenu, ali Bajern je Bajern, pa su crveno-beli porazom od 3:0 započeli novu epohu u najelitnijem evropskom takmičenju.

Između dve utakmice u eliti, na programu je bio i novi Večiti derbi, ovaj put na stadionu Partizana.

Milojević je iznenadio postavom za ovaj meč, dok je Partizan ušao u duel "prepaljen" i bukvalno odučio od fudbala aktuelnog šampiona i golovima Sume i Tošića ubedljivo savladao večitog rivala.

Javnost je sve češće provlačila priču, da Milojević ne zna kako se igraju derbiji i da je to jedina njegova mrlja na klupi Crvene zvezde.

Bratski Olimpijakos je bio naredni protivnik Zvezdi i početkom oktobra je ceo Beograd bio u crveno-belom.

Navijači su zagrljeni išli kroz grad, ali na terenu nije bilo emocija. Olimpijakos je poveo u prvom poluvremenu, ali je crveni karton tima iz Atine prelomio meč.

Pomenuti Vulić je izjednačio rezultat, da bi Milunović i Boaći doneli veliku pobedu od 3:1 srpskom šampionu i osvojili prva tri boda još od Liverpula.

foto: Starsport©

Krenulo je "loženje" nakon Olimpijakosa, pošto je crveno-bele u naredna dva kola čekala ekipa Totenhema koja je u šampionatu Engleske beležila katastrofalne rezultate i svi navijači su verovali da "pevci" mogu da budu očerupani.

Međutim, umesto iznenađenja dogodile su se katastrofe, a Zvezda je u dva meča primila ukupno 9 golova, ne postigavši nijedan.

To nije bio kraj katastrofama, Bajern je na Marakani naneo Zvezdi najubedljiviji poraz u evropskoj istoriji i savladao je sa više nego ubedljivih 6:0.

Nakon tog meča se možda i naslućivao odlazak Vladana Milojevića sa klupe nakon dve i po godine velikih uspeha.

Ali, u Evropi nije bilo sve izgubljeno. Ostao je meč za prolazak u nokaut fazu LE u Atini protiv Olimpijakosa.

Međutim, kada neće, onda neće. Tomane je promašio penal u prvom poluvremenu, a Žander je neverovatnom reakcijom u finišu meča napravio glupost i bukvalno poklonio gol Olimpijakosu koji sa bele tačke u 89. minutu dolazi do evropskog proleća, a Zvezda završava svoj put.

Istina, stranci koji su dovedeni nisu doneli neki boljitak.

Kanjas nije ispunio očekivanja, Van la Para je dobio nekoliko pogrdnih nadimaka i nije opravdao mnogo novca uloženog u njegov transfer, Tomane je na trenutke i pokazivao kvalitet, ali promašaj u Atini će ga pratiti dokle god je u klubu. Žander je uprskao sve svojim potezom protiv Olimpijakosa, dok je Garsija imao blistave momente poput onog u Bernu, ili u Novom Sadu, ali utisak je da je to moglo mnogo bolje.

foto: FK Crvena zvezda

Što se tiče Superlige Srbije, crveno-beli su jesenju polusezonu završili sa 55 bodova, čak 11 više od Partizana, ali umesto da kraj godine prođe mirno i bez turbulencija, dogodilo se ono čega su se svi navijači plašili.

Miloje OUT - Stanković IN

Vladan Milojević je sredinom decembra objavio da napušta Crvenu zvezdu posle dve titule, tri evropska takmičenja i mnogo lepih trenutaka provedenih na Marakani.

Emotivnim govorom pred punom novinarskom salom je lepo sve objasnio i obrazložio svoju odluku koju hteli ili ne, svi moraju da poštuju i uvaže, jer Milojević je uradio toliko toga dobrog za Crvenu zvezdu.

foto: Starsport©

Njegov naslednik je postao Dejan Stanković, pomalo i iznenada, ali je i on takođe svojim govorom na promociji istakao da je spreman da se lati ove uloge i da će pokušati da nastavi gde je Milojević stao, koga je uzgred nahvalio itekako.

foto: Starsport©

Bilo kako bilo, Zvezda uprkos svemu gore navedenom ima veoma uspešnu godinu iza sebe, pa u novu 2020. ulaze kao najbolji tim u Srbiji i na njima je da u nastavku šampionata to i potvrde...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.