Stižu nam dani kada Englezi igraju kao blesavi: 3 kola Premijer lige u 8 dana - sve što niste znali o Boksing deju!
Boksing dej, Foto: Profimedia

tradicija

Stižu nam dani kada Englezi igraju kao blesavi: 3 kola Premijer lige u 8 dana - sve što niste znali o Boksing deju!

Nekoliko je teorija po kojima je Boksing dej dobio ime, ali najprihvaćenija je ona o gospodarima i slugama

Objavljeno: 18:05h

Dok sve ostale lige miruju, a igrači odmaraju, u Premijer ligi se u vreme Božića i Nove godine igra punom parom. U sledećih osam dana Englezi će odigrati čak tri prvenstvena kola, a sve počinje sutra, tradicionalnim Boksing dejom.

Igranje utakmica 26. decembra seže u daleku prošlost i vuče korene iz početka fudbala kakvog danas poznajemo.

Šefild i Halam su 26. decembra 1860. godine odigrali prvu fudbalsku utakmicu u istroriji. Nakon toga, u prvoj sezoni stare Football League (1888/1889) Preston je 26. decembra pobedio Derbi 5:0 i tako se taj datum zauvek počeo koristiti u terminima engleskih utakmica.

foto: Profimedia

Nekoliko je teorija po kojima je Boksing dej dobio ime, ali najprihvaćenija je ona o gospodarima i slugama.

"Christmas Box“ je engleski naziv za božićni dar. Bogati Englezi koji su u svojim domovima imali sluge i pomoćnice 26. decembra darovali bi im poklone, što se nazivalo Boksing dej, a pustili bi ih i kući da budu s porodicama.

Druga je teorija da se na Božić u crkvama u kutijice skupljao novac koji bi se dan kasnije otvorio, a neki tvrde da su brodovi na prekookeanskim putovanjima ukrcali kutiju s novcem za sreću, koju bi onda dali svešteniku u luci dolaska, a on novac dan posje Božića podelio siromašnima.

foto: Profimedia

Šta god da je tačno, činjenica je da se skoro 130 godina 26. decembra u Ujedinjenom Kraljevstvu igra fudbaler. Premijeršip, niže lige, amaterske lige - svi igraju.

Utakmice su raspoređene tako da navijači moraju što manje da putuju, a najčešće se ne igraju veliki derbiji kako bi se u gradovima izbegli neredi u vrijeme Božića.

Najviše se pamti Boksing dej 1963. godine, kad je na 10 utakmica Prve divizije palo neverovatnih 66 golova.U danas nezamislivom scenariju, Mančester junajted je izgubio 6:1 od Barnlija, Blekburn je u gostima pobedio Vest Hem 8:2, a Fulam je Ipsviču dao čak 10 golova.

foto: Profimedia

Identičnim rezultatom, 3:3, završile su se utakmice Vulverhemptona i Aston Vile, te Notingema i Šefild junajteda, dok su VBA i Totenhem odigrali 4:4.

Danas se engleski treneri i igrači žale na pretrpani raspored i manjak vremena za odmor. Šta bi rekli da su igrali u pedesetim godinama?

Do 1957. u kalendaru najelitinijeg razreda engleskog fudbala jedno kolo igralo se na Božić, a drugo dan kasnije.

"Boksing dej" je takođe značajan i za konjske trke, a ujedno je i jedan od glavnih datuma lovne sezone u Britaniji i Americi. Australijanci, Novozelanđani i Južnoafrikanci toga dana igraju test-kriketske mečeve, a takođe počinje i Trka jahti „Od Sidneja do Hobarta“, koja kreće od Sidneju u Novom Južnom Velsu a završava se u Hobartu na Tasmaniji...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.