ZBOG NEDOSTATKA DOKAZA: Dragiša Binić pravosnažno oslobođen optužbi!
Dragiša Binić je oslobobođen za optužbe za zloupotrebe prilikom transfera Milana Obradovića iz Obilića, Foto: Starsport©

Takođe i Jovana Dimitrijevića

ZBOG NEDOSTATKA DOKAZA: Dragiša Binić pravosnažno oslobođen optužbi!

Bivši funkcioner Obilića je sada član Izvršnog odbora FSS

Objavljeno: 18.12.2019. 18:27h

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg generalnog direktora fudbalskog kluba Obilić Dragišu Binića i bivšeg sportskog direktora tog kluba Jovana Dimitrijevića od optužbi za zloupotrebe prilikom transfera jednog fudbalera ruskom klubu.

Ovom odlukom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu od 31. decembra 2018. godine, kojom je nakon višegodišnjeg suđenja Binić oslobođen od optužbi za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, a Dimitrijević da mu je u tome pomogao, zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivična dela.

Binić je sada član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

On je bio optužen da je pribavio protivpravnu imovinsku korist Svetlani Ražnatović, koja je ranije osuđena na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a u čemu im je pomogao Dimitrijević i to stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka za izvršenje krivičnog dela, pa su za iznos od 2.996.845 američkih dolara naneli štetu FK Obilić.

Svetlana Ceca Ražnatović i Dragiša Binić
Svetlana Ceca Ražnatović i Dragiša Binićfoto: Starsport©

Međutim, Apelacioni sud smatra da je pravilan je zaključak prvostepenog suda da se ni iz jednog dokaza izvedenog tokom prvostepenog postupka ne može utvrditi bilo kakva uloga Binića vezana za pregovore u vezi sa transferom fudbalera Obradovića i za samo sastavljanje ugovora o transferu, čiji je sastavni deo instrukcija za plaćanje.

Napred navedeno potvrđuju i izjave saslušanih svedoka koji su bili upućeni u finansijski deo FK Obilića i koji su u svojim iskazima potvrdili da Binić faktički nije ni obavljao funkciju finansijskog direktora u punom smislu te reči, navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda u koju je "Tanjug" imao uvid.

Apelacioni sud, između ostalog, nalazi da stoji činjenica da osnovi isplata nisu bili evidentirani u poslovnoj dokumentaciji FK Obilić, kao što nije bio evidentiran ni sam ugovor o transferu i instrukcija, ali po pravilnom zaključivanju prvostepenog suda ta činjenica da se FK Obilić u kritičnom periodu očigledno nije pridržavao zakonskih odredbi vezanih za poslovanje računovodstva ni na koji način, sama za sebe, ne dovodi u sumnju Binićevu odbranu.

Stadion FK Obilić na Vračaru
Stadion FK Obilić na Vračarufoto: Starsport©

Ovo stoga, što su se ispitani svedoci izjašnjavali o tome da su se radom finansijske službe bavila druga lica na čelu sa Svetlanom Ražnatović.

Takođe, po oceni Apelacionog suda, pravilno je prvostepeni sud tokom postupka utvrdio da nije bilo dokaza da je radnjama Binića pribavljena protivpravna imovinska korist osuđenoj Svetlani Ražnatovic, kako je to optužnim aktom stavljeno na teret.

Takođe smatra da nije dokazano da je Dimitrijević znao da novac potiče od transfera Milana Obradovića, niti da je njegov umišljaj u vezi sa preduzetim radnjama bio usmeren da pomogne da se Svetlani Ražnatovic pribavi protivpravna imovinska korist.

U ovom postupku ranije su bile i Svetlana Ražnatović i njena sestra Lidija Ocokoljić, koje su u međuvremenu zaključile sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela za nezakonitu prodaju 11 fudbalera Obilića i odslužile svoje kazne kućnog zatvora. Uz to su uplatile i milionske novčane kazne.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media