ALARMANTAN PODATAK ZA ZVEZDU DOLAZI IZ EVROPE: Samo jedan tim je ispod šampiona Srbije!
FK Crvena zvezda, Foto: EPA/Panagiotis Moschandreou

NE VALJA

ALARMANTAN PODATAK ZA ZVEZDU DOLAZI IZ EVROPE: Samo jedan tim je ispod šampiona Srbije!

Moraće nešto da se promeni, inače...

Objavljeno:

UEFA iznova i iznova konstantno povećava budžet kojim nagrađuje učešće klubova u Ligi šampiona, a sve kako bi izbegla stvaranje evropske Superlige. Zbog toga je profit sve veći, a deo tog kolača ugrabila je i Crvena zvezda. Veoma mali, ali deo...

Svakim povećanjem, bogati klubovi zarade još više igrajući u eliti, pa su tako već nakon grupne faze blizu zarade od 100 miliona evra.

U odnosu na iznos koji se dodeljivao klubovima u prethodnom ciklusu (2017/2018 – 2018/2019), sada se radi o čak 54% više novca (preko pola), fond od 1,2 milijarde evra porastao je na 1,9, gotovo dve.

Klubovi u sezoni 2019/2020 na osnovu nastupa mogu da osvoje 15,2 miliona samo za igranje u grupnoj fazi, 2,7 miliona za svaku pobedu, 900 hiljada za remi, 9,5 miliona za nastup u osmini finala, 10,5 za četvrtfinale, 12 za polufinale, 15 za finale i čak 19 ide pobedniku.

Takoreći, bez zarade od TV prava i UEFA koeficijenata, klubovi ove sezone u Ligi šampiona mogu osvojiti maksimalno 82,5 miliona evra.

Ono što se razlikuje u odnosu na ranije cikluse jeste činjenica da je udeo novca od TV prava bitno bolji i ide u korist UEFA koeficijenta, pa najviše dobijaju oni koji najviše i imajui Što se kaže - para na paru ide..

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda foto: Starsport©

Posledica promenjenog sistema raspodele novaca vidljiva je na primeru Atalante i Intera. Atalanta se plasirala u osminu finala i osvojila 40 miliona, dok je Inter osvojio milion više uprkos tome što je ispao u grupnoj fazi.

Crvena zvezda je ovu godinu završila sa 20,4 miliona evra, što znači da je samo Slavija iz Praga dobila manje novca od Beograđana (18,2). Što se tiče klubova sa Balkana, najviše novca je uzeo Dinamo sa 27,8 miliona, a i on je tek peti otpozadi.

Bajern (82 miliona), Barselona (81), Juventus (80), Mančester Siti (78), Liverpul (76) su ove sezone zaradili uberljivo najviše od svih klubova.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.